Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen (augustus 2009)

tww augustus 2009
Door: Ben Jacobs

Beste biervrienden,


Het feit dat er weer geschreven wordt, betekent dat nog niemand van jullie de euvele moed heeft gehad mij de mond te snoeren. 

En voor degene die mijn vorig stuk heeft gelezen: het lijkt erop dat ik gehoord ben met mijn roep naar meer vrouwelijke brouwers. De laatste clubavond voor de vakanties liepen er een paar rond en in het smoelenboek zag ik zowaar een paar nieuwe leden die gezien hun voornaam uit te toon vallen en van het vrouwelijk geslacht zouden moeten zijn. Het valt helaas niet zo gauw op daar er geen ‘smoelen’ weergegeven worden. Dus een ieder, stuur in die foto…, ook de mannen onder ons. Dan hoef ik niet alle namen te spellen.

Van Ernst kreeg ik overigens te horen dat het wel meeviel, dat lage aantal vrouwelijke leden. Wel 2,5%. Dat getal deed me ergens aan denken. Ik behoor zelf tot de 2,5% mannen dat een specifiek vrouwelijk beroep heeft gekozen. Binnen onze beroepsvereniging val ik ook altijd meteen op. Dus eigenlijk begrijp ik deze niet altijd even benijdenswaardige positie wel. Maar dat hoeft niemand te weerhouden om zichzelf toch te laten zien en gelden. Neem een voorbeeld aan de vrouw(en) die tot keurmeester zijn bevorderd.

Maar hoe komt die verhouding zo scheef? Feit is bijvoorbeeld dat mijn dochter mij altijd aanspreekt over mijn rare (bierbrouw)hobby, want het stinkt zo... Van Jan Wurpel, die van alles heel veel weet, heb ik inderdaad wel eens begrepen dat de vrouwen de luchtjes bij het bierbrouwen niet zo waarderen. Bepaalde stoffen zouden verwant zijn aan oestrogenen. Tja, da’s dan wel mijn vakgebied, maar nu gaat de gemiddelde bierbrouwer zich echt op het hoofd krabben: laat mij nou gewoon mijn wort koken ja! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een elegant glas rosé of witte wijn gewoon lekkerder in de hand ligt bij de dames dan zo’n forse pul bier. Of ze houden het bij thee natuurlijk, want daar past chocolade zo goed bij…

Alhoewel ik zelf altijd in mijn eentje aanmodder, tenzij ik brouw met mijn gewaardeerde mentor Jan Wurpel, begrijp ik dat velen een brouwmaat hebben. Ik ben benieuwd hoe dat met de dames gaat: zouden bij hen de gesprekken gaan over het proeven of meer over wonderschone recepten. Of wordt er gewoon hard gewerkt aan de vorming van een biervoorraad? En wordt dat dan niet te veel rommel in huis? Een biervoorraad groeit namelijk vanzelf, en sneller naarmate men een enthousiaster brouwer wordt.


Ben

Terug naar overzicht