Terug naar overzicht | |
Van de ruilbierencommissie |
tww mei 2009 |
Door: Ben Jacobs | |
Zoals jullie weten kreeg de vorige voorzitter, Jan Willem Fukkink, het vorig jaar voor elkaar weer enkele nieuwe commissies te vullen met actieve leden. Een van deze commissies kreeg een dusdanige invulling dat we er wel enige tijd over hebben moeten nadenken… Maar op de laatste clubavond d.d. 24 april 2009 hebben wij (Erik de Gelder, Ed de Graaf en ik) onze ideeën aan de club gepresenteerd. Waarom een ruilbiercie? Toen ik 1,5 jaar geleden lid werd en met mijn eerste pakket een leuke tripel wist te maken, had ik geen idee wat eruit had kunnen komen en of ik daarmee thuis een goed biertje kon schenken. Mijn kennissen vonden van wel, maar… Het lukte me te ruilen via de inkoopcommissie (met dank aan Ronald), en ik kon thuis de twee tripels naast elkaar zetten. Kortom: ruilbiercommissiewerk avant la lettre zogezegd. Wat is onze doelstelling? Het zelf gebrouwen bier door andere clubleden laten proeven en feedback van de collega-brouwers te krijgen. Niet op de manier waarop een bierkeurmeester dat zou doen (daar hebben we ook al avonden voor op de club) maar eenvoudiger en toch gestructureerd. Hoe zien wij dit? We hebben meerdere opties:
Het volgende zal onze kerntaak zijn, de vorige punten zijn meer spin-offs geweest van het ruilbier idee. We zijn bezig om een ruilbier pagina op de website van 't Wort Wat (www.twortwat.nl) te voorzien van informatie. Daarmee hopen we dat een ieder zijn bier ter proeven kan aanbieden aan leden en dat leden kunnen vragen om bepaalde bieren te proeven. Kortom, je leert nieuwe bieren en/of recepten kennen en je geeft feedback aan collega brouwers of je krijgt ze. Dit hoeft, als eerder vermeld, niet op keurmeester niveau: wij leveren dan ook een eenvoudig proefformulier mee, zodat je de feedback gestructureerd kunt verwerken. Dit is te vinden op de website. Dit betekent dat ons werk zal bestaan uit:
Het is in zoverre vrijblijvend dat er in ieder geval wel een proefformulier moet worden ingevuld. Hoe je het verder invult: ruilen of samen proeven op de clubavond of thuis, met een of met meerdere bieren, of uiteindelijk samen een recept maken en verfijnen, dat laten we aan jullie fantasie en behoefte over. Pluspunt: je leert ook andere brouwers kennen, en dat ondersteunt het initiatief tot het leveren van mentoren binnen de club. Namens de ruilbiercommissie, |
|
Terug naar overzicht |