Terug naar overzicht

Naschrift bij salie artikel

tww april 2009
Door: Jan Wurpel

In het laatstgeplaatste artikel heb ik een recept opgenomen van Konijn met bier. Nadat ik het verstuurd had naar de redactiecommissie maakte Lidewij mij er op attent dat in het recept niet aangegeven werd op welk moment de salie toegevoegd dient te worden (zij heeft op eigen gezag dit alsnog aan het recept toegevoegd). En inderdaad, op de site waarvan ik dit recept vandaan heb gehaald staat dit ook niet vermeld. Voor degenen die dit recept toch wel wat lijkt heb ik hier een bijna identiek recept. Dit keer wel met de vermelding wanneer de salie toegevoegd moet worden

Konijn met bier en salie (4p)

150 gr gedrooge witte bonen, 3 sjalotjes, 1 teen knoflook, bosje verse salie, 1 konijn in delen, zout en peper, 2 el olijfolie, 1 takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, 1 flesje witbier, 1 takje tijm, 1 kruidnagel, 200 gr tuinbonen en 200 gr velderwten.

In ruim water de witte bonen ca 8 uur weken.

Sjalotjes pellen en zeer fijn snipperen, knoflook fijnhakken, blaadjes salie loshalen, konijndelen bestrooien met zout en peper. Olie verhitten en delen bruin braden. Knoflook, salietakjes (zonder blad dus!), rozemarijn, 2/3 van de sjalot en 1 laurierblaadje toevoegen en 10 min afgedekt smoren. Bier en 2 dl water erover schenken en op laag vuur in 50 min gaar stoven.

Intussen witte bonen afspoelen met koud water en in ruim water met zout, laurierblaadje 2, tijm , kruidnagel en rest van sjalot in 50 min beetgaar koken.

Salieblaadjes fijnsnijden. Konijn uit kookvocht nemen, kookvocht zeven boven kom. Konijn terug in pan en met de bonen, de tuinbonen, de velderwten, de salieblaadjes en de helft van het kookvocht goed doorwarmen en serveren.

 

Hulp gevraagd m.b.t. Laurierbes

Het was de bedoeling om in dit clubblad het kruid Laurierbes te gaan behandelen.Echter, er zijn zoveel varianten van Laurier dat ik niet goed weet met welke variant ik aan de slag moest. Het gaat mij om die Laurierbes die vroeger onderdeel van het Gruit uitmaakte.

Ik vraag aan jullie, voor degene die dat kunnen (opzoeken), mij de juiste soort of variant te willen meedelen. Pas dan kan ik, voor mijn gevoel, een goed artikel gaan samenstellen.

Ik ben nu dus maar verder gegaan met het volgende kruid “Duizendblad”, dat jullie hierna kunnen gaan lezen. Voor mei plan ik een artikel over Rozemarijn.

Veel leesplezier toegewenst.
Jan Wurpel.

Terug naar overzicht