Terug naar overzicht

Rondje 47 blank ...

tww september 2008
Door: André van der Zee

Na het afleveren van de RVS trechter op de clubavond van 7 maart had ik alle onderdelen voor mijn moutmolen compleet. Mijn eerste idee was om de bovenplaat van watervast betonplex te maken met een frame van aluminium hoekprofiel. Op advies van Walter Bakker heb ik voor een steviger constructie gekozen omdat er aardig wat kracht op komt te staan, zeker als je met de hand schroot. Ik heb een bak in elkaar geschroefd van 18mm betonplex bestaande uit een bovenplaat waarop de moutmolen is vastgezet met M8 bouten. Verder bestaat de bak uit 2 zijplaten en een dichte achterplaat. Ik heb het simpel gehouden dus de panelen koud op elkaar geschroefd, maar natuurlijk wel even de schroefkoppen verzonken. De hele constructie is redelijk zwaar geworden dus om het geheel draagbaar te maken heb ik in beide zijpanelen handvatten gemaakt. De maten van de bak heb ik zo gekozen dat mijn schrootopvangbak er netjes onder past. Daarvoor gebruik ik een transparante 22 liter bak van Ikea, type Samla, met afmetingen 28x28x39cm €2,50. Goedkoop, behoorlijke inhoud en omdat de bak transparant is kan je tijdig zien wanneer hij vol is. Al met al een eenvoudige constructie waarbij alleen het boren van de gaten voor het bevestigen van de molen op de bovenplaat nauwkeurig meetwerk vereist. Ook daarin heeft de moutmolencommissie voorzien. Op onze website staat een prachtige handleiding waar op bladzijde 5 te vinden is wat de juiste maten zijn voor de te boren gaten en de uitsparing waardoor het schrootsel in de opvangbak kan vallen. Het uitmeten van de gaten vind ik lastig dus ik heb dat opgelost door in het tekenprogramma Coreldraw 2 rechthoeken te tekenen met exact de maten die Walter in de handleiding heeft aangegeven. Vervolgens heb ik deze uitgeprint en simpelweg op de bovenplaat geplakt. Voorwaarde is natuurlijk dat het programma precies 1 op 1 afdrukt en dat gaat met Corel perfect! Precies op de hoekpunten heb ik vervolgens de gaten geboord met een 9mm boortje vanuit een boorstandaard, want het moet natuurlijk haaks. Die 9mm heb je nodig want dat geeft precies de speling die je nodig hebt om de molen soepel te laten draaien. Daarna de trechter van Carlos in elkaar geschroefd, dat lukte ook zonder handleiding en toen was het moment daar. De oudste zak mout tevoorschijn gehaald, de trechter gevuld met pilsmout slinger eraan en draaien maar. Ik moet zeggen het gaat als een speer alleen was ik wel blij dat na 1 minuut en 52 seconden de 3 kg erdoor was. Heb je meer dan 3 kg nodig dan kan je het beste tussendoor afwegen, kan je gelijk even bijkomen.

Moutmolen

Op Goede vrijdag 21 maart stond een brouwdag met John Keuris gepland. Een mooi moment om de moutmolen op het echte werk te testen. Aangezien we 60 liter wilde gaan brouwen hadden we genoeg mout om de moutmolen te kunnen testen. John had zijn betonmixer meegenomen zodat we deze combinatie ook op snelheid konden testen. Maar eerst nog even met het handje. Nu was de tijd 1’37” voor 2,7 kg pilsmout. Vervolgens was het de beurt aan de Kinzo 25C05 betonmixer. John heeft voor dit apparaat gekozen omdat deze een andere overbrenging heeft dan een standaard boormachine, waardoor een lagere snelheid is in te stellen en de machine ook meer kracht heeft. De betonmixer hebben we alleen met tarwemout getest, dus een nette vergelijking met het pilsmout is het niet. In mijn ervaring is tarwemout schroten zwaarder dan gerstemout schroten dus de getallen met pilsmout zouden zeker niet hoger uitvallen. De eerste 3,3kg tarwemout in de trechter gestort en met de betonmixer in slechts 47 seconden geschroot!! Daarna nogmaals 4 kg in 48 seconden. Snelste tijd met de mixer 12 seconden per kg tarwemout en met het handje minder dan 36 seconden per kg pilsmout. Waanzinnig snel wat mij betreft. Aan het eind van de brouwdag bleek het eind SG ook nog eens 2 punten hoger te liggen dan in eerste instantie berekend, dus met het rendement zit het ook wel goed.

 

We hebben het brouwsel aan het eind van de brouwdag in tweeën gesplits en een deel met Safbrew WB-06 vergist en het andere deel met Wyeast 3068. Beide gisten leverde een goed bier op. Beide bieren hebben de kenmerkende Weizen geur van o.a. banaan en vanille, waarbij de Wyeast iets fruitiger en een fractie voller is vergeleken met het Safbrew brouwsel.

 

Omdat we redelijk tevreden waren wilden ik wel eens weten wat onze mede bierkeurmeesters van dit bier vonden dus heb ik de Wyeast variant ingezonden voor het ONK 2008. Al was het alleen maar om het aantal ingezonden bieren op te krikken. Gelukkig vielen we niet in de prijzen dus zijn we ook niet aangeklaagd. Waardering 87 punten.

 

Voorzichtige conclusies:

1. Keurmeesters kunnen ook brouwen

2. de moutmolen levert perfect geschrote mout op.

 

De moutmolencommissie laat zien waar ons motto “van de leden, voor de leden” toe kan leiden. Cor Stoker, vader en zoon Bakker, Carlos Koopman en John Keuris, veel respect voor het ontwikkelen van dit geweldige staaltje vakmanschap!

Terug naar overzicht