Terug naar overzicht

National Homebrewers Conference 2008

tww augustus 2008
Door: Nico Mes

Ieder jaar organiseert de American Homebrewers Association een conferentie. Elk jaar wordt het in een andere stad gehouden, dit jaar was Cincinnati aan de beurt. Dus dit jaar maar eens een keer naar Cincinnati. Cincinnati ligt in het zuiden van Ohio aan de Ohio rivier. Aan de overkant van de rivier ligt de staat Kentucky. Voor de rivier hoeft je niet naar Cincinnati, het is een bruine stroom. Overigens als toerist heb je ook niet veel in Cincinnati te zoeken, er is zelfs geen toeristenbureau. Openbaar vervoer is alleen in de binnenstad redelijk, maar daarbuiten is het hopeloos. Er komt een trein, maar dan ’s nachts om 1 uur de ene kant op en om half drie de andere kant op. Het spoorloket in het station is geopend van 23.00 uur tot 3.00 uur (’s nachts). In het grote station is nu het museum van Cincinnati gevestigd. Je bent dus echt aangewezen op de auto.

De conferentie werd gehouden in het Sheraton in Sharonville een plaatsje 25 km buiten Cincinnati, ook geen toeristisch plaatsje, maar we (Ria en ik) kwamen voor het bier. We hadden een kamer in het Sheraton hotel, dus hiervoor hadden we geen vervoer nodig.

De conferentie werd gehouden van 19 t/m 21 juni. Maar er waren nog enkele pre-conferentie activiteiten. Tevens was het een eerste kennismaking met enkele conferentiegangers.

Het begon op dinsdagavond, een bierdiner in een exclusief restaurant in Cincinnati. Dus met de auto naar het restaurant. Zoals het een dergelijk restaurant betaamt waren de porties klein. Er werden bij het diner verschillende (goede) bieren geschonken.

De volgende dag was er een toertocht door Cincinnati langs verschillende bierbezienswaardigheden. Het begon met een biergarten. In Cincinnati is er een grote groep mensen die van oorsprong Duits is. Er is een wijk “Over-Rhine” waar nog niet lang geleden Duits werd gesproken. Deze Duitsers hebben de biercultuur naar Cincinnati gebracht. Veel is er echter niet van over. Van de 100 brouwerijen die er rond 1900 waren is er nog maar 1 over: Samual Adams. Maar deze brouwerij was niet te bezoeken. Wel zagen we oude gebouwen waar oorspronkelijk brouwerijen waren gevestigd. In het museum in het station werd ook aandacht besteed aan de oude biercultuur. De tocht eindigde in een in oude stijl herstelde pub.’s Avonds was er een kroegentocht door Cincinnati. Al met al een dag vol bier en kennismaking met een aantal bierenthousiasten.

De volgende dag was het echte begin van de conferentie, die uiteraard begon met een opening. Hierna waren er een aantal lezingen.

De eerste lezing had als onderwerp hop. Zoals bij de gewone Amerikaan de dure benzine een hot item van bespreking is, is dit bij de bierbrouwers de dure hop. Zoals bekend gebruiken ze vaak veel hop, dus het onderwerp was hoe kunnen we hierop besparen. Het kwam er op neer, andere hopsoorten gebruiken, minder gebruiken, kooktijd aanpassen en zomogelijk hergebruik van hop. Zo volgden er op deze dag en de volgende twee dagen diverse lezingen. Onderwerpen waren: High gravity vergisting; Engelse bierstijlen en het hobbybrouwen in Engeland, Brettenomyces, ofwel zure bieren brouwen; de Duitse manier van brouwen; de goede manier van biertappen; Berliner Weisse brouwen en nog een paar lezingen over technieken van het bierbrouwen. Al met al zeer interessant. Tijdens de lezingen en er tussendoor werden bieren van diverse clubs getapt.

’s Avonds konden we natuurlijk ook niet zonder bier. Donderdag schonken 25 kleine brouwerijen hun bieren. Een geweldig aanbod met zeer goede bieren, al was er soms ook een minder goed smakend bier bij. Opvallend was echter dat er geen bieren met fouten werden geschonken, iets wat je op een Nederlands bierfestival toch regelmatig tegenkomt.

Vrijdagavond presenteerden 40 clubs zich met hun bieren. Er was keuze uit ruim 500 bieren, met enkele echte toppers. Daarnaast waren er door de leden van de clubs bereide hapjes bij. Een geweldige avond.

De conferentie werd afgesloten met een diner. Tijdens het diner vond de prijsuitreiking plaats van het “Open Amerikaans Kampioenschap”. Er waren 5644 inzendingen van 1308 brouwers in de voorrondes in de verschillende staten. Hiervan gingen er 821, verdeeld over 28 categorieën, naar de tweede ronde. De beoordeling werd tijdens de conferentie door een aantal 'judges' uitgevoerd. Tijdens het diner was er dus veel gejuich en geklap voor de winnaars.

De volgende dag was het hotel weer bijna leeg en lieten we het bier achter ons. Al moesten we op het vliegveld nog wel wat van het meegenomen bier opdrinken omdat de koffers te zwaar was. Volgend jaar wordt de conferentie in San Fransico gehouden, in elk geval een betere stad om ook wat toeristische activiteiten te ondernemen.

Terug naar overzicht