Terug naar overzicht

Boekbespreking

tww juni 2008
Door: Hans Kamerman

Jef van den SteenJef van den Steen, een naam die in de bierwereld bij iedereen toch wel een belletje doet rinkelen denk ik, maar toch een kleine introductie: op publicatiedatum van dit clubblad bijna 59 jaar oud, geboren in het Belgische Mere, van zijn vak wiskundelaar, maar al tientallen jaren behept met het speciaalbiervirus, auteur van vele bierboeken, redacteur van de Zytholoog (het clubblad van Zythos, de Belgische zustervereniging van Pint) en andere publicaties, kenner van de Belgische bierwereld als geen ander met een specifieke kennis van het Pajottenland, oftewel de Lambiek, G(u)euze en andere bieren met aan de basis spontane gisting en, niet te vergeten: sinds enkele jaren zelf professioneel brouwer na jaren van hobbybrouwen; één van de mannen achter kleinbrouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere (www.glazentoren.be) met fraaie produkten als Ondineke, Saison d’Erpe-Mere en Canaster. Persoonlijk heb ik mogen genieten van zijn gepassioneerde en humoristische toelichtingen bij diverse proeverijen en als gids bij de tweejaarlijkse Tour de Geuze; zijn aanwezigheid opent deuren (en vaten!) die voor anderen gesloten blijven. Aan het eind van dit artikel een overzicht van zijn boeken met de mogelijkheid deze onder de gangbare winkelprijs te bestellen, maar eerst aandacht voor zijn nieuwste boek "Doe het eens met bier : Meer dan 150 verrassende cocktails".

Als amateurbrouwers bepalen wij zelf de smaak van ons bier, zul je wellicht denken. Moet ik dan bieren gaan mixen, met elkaar vermengen, andere smaken gaan toevoegen? Dat is precies de uitdaging die je met dit boek wordt gegeven, en waarvan ik denk dat brouwers er iets mee kunnen. Probeer deze cocktails met vaak verrassende resultaten, met in het achterhoofd de gedachte “wat kan ik hier mee in mijn receptontwikkeling”. Ook kan het aanleiding zijn twee eigen brouwsels die elkaar mooi aanvullen met elkaar te mengen om zo iets nieuws te realiseren. Laat je inspireren!

150 biercocktailsNu inhoudelijk naar het boek: softcover, iets groter dan A5 formaat, met 179 pagina’s een handzaam boek, geïllustreerd met zeer smaakvolle foto’s waarop de bieren parelen in het glas. Na een inleiding, uiteraard, over biercocktails, recepten en soorten bier volgt de hoofdmoot van het boek: de ruim 150 cocktails. Deze zijn ingedeeld op basis van de toevoegingen: eerst Bier met niet-alcoholische dranken en/of toevoegsels, dan Bier & bier en vervolgens het “hoofdgerecht”, Bier & andere alcoholische dranken. Tot slot de “desserts” onder de noemers Bier & warmte en Bier & koude: van Biergrog en Bierpunch tot Bierijs, biersorbet en als uitsmijter ijssouffle. Een Overzicht van cocktails per biersoort maakt het geheel compleet. Natuurlijk moet ik er enkele voorbeelden voor jullie uit lichten: Voor wie in Berlijn is geweest moet de Berliner Weisse mit Schuss, oftewel de drie kleuren van het stoplicht bekend voorkomen: Rood met frambozensiroop, Geel de eigen kleur van het bier, en Groen met lievevrouwebedstrosiroop. Wellicht ook wel bekend is de combinatie van de Ierse Guinness met Engelse Bass Pale Ale: Black and Tan, uit te schenken met een speciale platte black-and-tan lepel zodat de bieren zich niet mengen en de kleuren black en tan (roodbruin) gescheiden blijven. Echter wat te denken van Trappistenflip: Westmalle dubbel met eidooiers, (bruine) suiker en room, of Vrolijke Limburger: Appelbolletjes gemarineerd in Calvados geserveerd in Pils met een scheutje grenadine. Black Velvet, een combinatie van Guinness en champagne zal bij menigeen wel bekend zijn, maar wat te denken van Velvet Bleu: een combinatie van een scheutje Creme de cassis met Chimay Blauw en champagne. Op de aan cider gewijdde clubavond kunnen we wellicht de Poor Man’s Black Velvet proberen: ½ Ierse Stout met ½ Cider. Om te weten hoe je een Narfer Narf, Sting Ray, Rocher Bayard, Titanic of Granny maakt kan ik je alleen maar aanraden dit leuke boek aan te schaffen. Wel geef ik nog het geheim prijs van de Orange Blossom Special variant die ik zelf al heb bedacht en genoten als liefhebber van de Bush bieren van brouwerij Dubuisson te Pipaix: Schep twee eetlepels gemalen ijs in een ruim tulpglas en overgiet deze met 4cl Grand Marnier (het oorspronkelijke recept is met Mandarine Napoleon). Vul het glas aan met een 25cl fles Bush Ambree. Voor een echte cocktail showpresentatie eerst de rand van het glas inwrijven met sinaasappelsap, deze daarna even in de kristalsuiker dopen en tot slot versieren met een schijfje sinaasappel.

De bierpurist zal misschien hebben zitten gruwelen en leest dit wellicht al niet meer, toch wil ik een lans breken voor deze mogelijkheden. Wellicht kunnen we hiermee niet-bierdrinkers over de streep trekken om toch eens iets bierigs te proberen. Natuurlijk zijn er voorbeelden in dit boek van, voor veel bierliefhebbers verderfelijke, smaakverzoeting. Ook hier kun je grenzen verleggen, bij de eerder genoemde Berliner Weisse mit Schuss is de sirooptoevoeging bedoeld om de voor sommigen onaantrekkelijke zuurgraad van het Berlijnse basisbier te breken. Tot slot een waarschuwing: “DO try this at home”! Door de veelal alcoholische toevoegingen wordt het een en ander (vooral het bier) er niet slapper op. Het is dus wellicht aan te raden lekker thuis te experimenteren, het boek nodigt er toe uit. Succesvolle (variaties op) recepten zie ik graag in het clubblad verschijnen, wellicht is er ruimte voor een nieuwe rubriek ?!

Heb ik je lekker gemaakt voor dit boek, dan is het eenmalig te bestellen voor de ledenprijs van euro 15,00 i.p.v. de gangbare winkelprijs van 19,95 op basis van aflevering op de clubavond of volgens afspraak.

Op de clubavond van 27 juni zal het boek ter inzage liggen. Ook diverse andere boeken van Jef van den Steen zijn met korting te bestellen: 1. Trappist: de monniken en het bier, 2. Geuze en Kriek, 3. Abdijbieren: Geestelijk erfgoed, 4. De smaak van bier. Al deze grote, fraaie, hardcover boeken met een zeer goed leesbare inhoud op hoog niveau hebben een winkelprijs van euro 34,50 en zijn nu te bestellen voor de ledenprijs van euro 26,00 per stuk. Voor nadere info kijk op www.davidsfondsuitgeverij.be en/of bekijk ook deze boeken op de clubavond. Bestellen op de clubavond of per email met bijbehorende betaling contant of (bij voorkeur) op Postbank 2157430 t.n.v. H.Kamerman te Alphen ad Rijn uiterlijk 1 juli 2008. Aflevering zal dan plaatsvinden op de clubavond van 29 augustus bij de Prael in Amsterdam of (later) in overleg.

Tot slot hecht ik er aan duidelijk te maken dat ik er geen persoonlijk belang bij heb deze boeken te verkopen, ik ben zelf erg enthousiast over de boeken van Jef van den Steen en ben blij deze voor een aantrekkelijker prijs aan jullie te kunnen aanbieden. De verkoopprijzen zijn gebaseerd op kwantumkorting van de uitgeverij onder verrekening van van vooringeschatte verzendkosten voor een eenmalige zending.

Een eventueel overschot komt ten gunste van de bibliotheek.

Het is mijn intentie om regelmatig soortgelijke boekbesprekingen te maken, in principe met een aantrekkelijk aanbod om het boek zelf via de club aan te schaffen. Tips, reacties e.d. zijn altijd welkom via e-mail.  Ik hoor graag jullie reacties,

Hans “Beermaster” Kamerman
nieuw lid van de bibliotheekcommissie

Terug naar overzicht