Terug naar overzicht

Brouwverslag: Imperial Russian Stout

tww februari 2008
Door: André van der Zee

Volgens de rubrieken tombola had dit verslag al in januari moeten verschijnen. Inmiddels is het 10 februari 2008, precies een jaar na het brouwen van de Imperial Russian Stout die jullie als maandbier tijdens het kerstdiner konden proeven.

Op 10 feb 2007 had ik met Erik Bouman en Louis van Velthoven een afspraak om te brouwen bij brouwerij Klein Duimpje. Een keer met de installatie van Erik aan de slag. Terwijl Erik en ik het Klein Duimpje recept brouwen staat Louis in dezelfde ruimte zijn eigen pakket van de maand recept te brouwen met zijn brouwset. Het recept van dit bier vinden jullie op de website, eenvoudig te vinden als je zoekt op “Imperial”. Louis brouwt “maar” 40 liter tegen 350 liter in de KD installatie. Louis is snel van start gegaan zodat hij vroeg klaar is. Aangezien de grote brouw weinig actie vraagt tijdens het maischen stellen de mannen voor dat ik Louis zijn set en recept gebruik om een eigen brouwsel te maken. Niet alle mouten zijn nog op voorraad dus vervang ik het ontbrekende deel pale mout door pilsmout en gebruik een ipv twee chocomouten.

Schroten is een eitje met de grote walsenmolen van Erik. Het is dat ik door de zware storting nog een kilo of 14 te schroten heb anders was ik binnen 2 minuten klaar geweest. Het afwegen blijkt het meeste werk te zijn. Ik heb altijd de neiging van het recept af te wijken en ook hier heb ik dat gedaan. Ik wil zeker niet te laag uitkomen met mijn SG en verdunnen kan altijd nog, dus gebruik ik minder spoelwater dan het recept aangeeft. Volgens het recept moet er Goldings hop gebruikt worden; dat is niet voorhanden en ik vervang het door Challenger.

Na het koken en koelen meet ik de brekingsindex met een handrefractometer. Deze geeft 23˚ Brix aan wat overeenkomt met een SG van 1089. Volgens het recept van Louis moet ik uitkomen op een SG van 1080 t/m 1085, dus ben ik inderdaad iets hoger uitgekomen. Voordeel van een beetje spullen is dat er altijd wel een gistingsvat voor handen is. Nadat het gistingvat nog eens huishoudelijk is schoongemaakt, is het gedesinfecteerd door het uit te stomen. Dat doen de mannen door het vat ondersteboven over de uitloop van een behangstomer te zetten. Na een half uurtje stomen is het vat bloedheet en nadat het is uitgelekt en afgekoeld is het vat klaar voor gebruik. Werkt uitstekend en rare bijsmaakjes van desinfectiemiddelen zijn uitgesloten. Mooie tip lijkt mij.

Louis heeft twee gisten opgekweekt, zodat we die ook beide kunnen gebruiken. Louis gebruikt Wyeast 1056 American Ale, ik gebruik Wyeast 1084 Irish Ale. De gisting start vlot en na 4 dagen is de hoofdgisting nagenoeg voorbij en meet ik 14.2˚ Brix (SG 1032) Na uiteindelijk 10 dagen gegist te hebben bij een zoldertemperatuur van een graad of 17-18˚C heb ik overgeheveld naar een schoon vat waarna er gelagerd is bij 8°C in de koelkast. Na ruim een maand is het bier gebotteld. In juni hebben we gezamelijk onze bieren geproefd. Louis en ik hebben ons brouwsel meegenomen. Erik heeft 3 varianten, vergist met 1056, 1084 en met Nottingham korrelgist. Opmerkelijk is dat de bieren zo verschillend zijn. Vergelijken is lastig omdat er meerdere variabelen zijn, maar dit zijn onze bevindingen.

Erik #1 (1056): geur: licht fruitig, sterk gebrand/ koffie/ rozijn;
smaak: licht fruitig, zoetig, moutbitter, sterk gebrand/ koffie
Erik #2 (1084): geur: licht kruidig, licht gebrand, hoppig;
smaak: hoppig, licht zoetig, gebrand, sterk moutbitter, wrang
Erik #3 (Nott.): geur: gebrand, koffie;
smaak: zoetig, moutbitter, gebrand, redelijk neutraal
Louis (1056): geur: gebrand;
smaak: droog, moutbitter, sterk gebrand, samentrekkend
André (1084) geur: fruitig, gebrand;
smaak: zoet, gebrand, licht moutbitter, vol van body

Volgens de “Bier typen Gids”: Geur: fruitig, gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig. Smaak: gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, branderig, cacao, koffie, bitter tot zeer bitter, gebrand, soms zurig. Op mijn brouwsel na voldoen de andere bieren aan de specificaties, waarbij we vinden dat de bieren die met 1056 zijn vergist het beste scoren.Als je naar type keurt dan valt alleen mijn brouwsel buiten de boot omdat-ie veel te zoet is. Door het zoete is het een lekkere wegdrinker die blijkbaar ook bij de leden en echtgenoten in de smaak valt gezien de score van 7,848 punten. Dank voor jullie waardering! Daar ben ik kei blij om.

André van der Zee

Terug naar overzicht