Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, september 2007

tww oktober 2007

(door Gerrit, Arjen en Ronald)

LET OP!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding: “bestellen voor Dummy’s”

Pakket voor de maand oktober:

Oatmeal Stout   

 Murphy’s law: There will always be beercans rolling on the floor of your car when the boss asks for a ride home from the office. 

Porters en stouts zijn heel donkere bieren, bijna zwart, met een sterk gebrande of geroosterde smaak. Het waren oorspronkelijk Londense stijlen; later werden zij sterk geassocieerd met Ierland.

De klassieke versies worden gemaakt met bovengistende gist, van het voor ale gebruikte type, dit voegt aan de geroosterde smaak een fruitigheid toe. Porter was de oorspronkelijke aanduiding. In die tijd maakte de brouwer bieren van verschillende dichtheid en sterkte. De bieren die het volst in de mond waren, de steviger soorten (stouter in het engels) werden na verloop van tijd een aparte stijl, de stout. Er zijn verschillende soorten stout.

 

Dry of Irish Stout.

De traditional stout. Een geroosterde smaak door het gebruik van ongemoute geroosterde gerst, met een middelmatige tot hoge smaak van bitterheid door de hop. Bekende voorbeelden van deze stout is Guiness, Beamisch en Murpy.

 

Sweet stout

Uit de omgeving van Londen, waar de stout werd aangezoet met melksuikers, lactose (milkstout). Milkstout wordt gebrouwen met chocolademout, wat het minder geroosterd en meer fruitig maakt. Een sterke bitterheid is ongewenst in deze stout en ook de alcohol is niet zo hoog (stout voor watjes).

Bekende voorbeelden van een sweet stout zijn Mackeson en Guernsey.

 

Oyster Stout.

In de tijd dat de porter en stout een alledaags bier was in Londen, waren ook de oesters makkelijk verkrijgbaar en niet duur (eigenlijk was dat de gouden eeuw!). Oesters en stout was dus een goedkope en lekker maaltijd voor de arbeiders.

Het combineren van stout en oesters tot een visbier lijkt smerig, maar is verrassend lekker! Een geweldig voorbeeld hiervan is de Oesterstout van Brouwerij de Schelde. Afgelopen ONK een sixpack van gekocht en deze was echt heel, heel, héél erg lekker!

Tip voor de excursiecommissie: eind augustus en begin september sponsort Murphy’s stout een oesterfestival in het dorp Claren Bridge in Galway, Ierland…

 

Russian Imperial Stout, de stout voor mannen!

Deze stout kreeg deze naam,omdat het de favoriet was van de Russische keizerin Catherina de Grote (stoere vrouwen, die Russinnen).

De RIS werd extra sterk gebrouwen, zodat het de export kon doorstaan. Volle body (heb je die Russin weer), de kleur kan variëren van donker koper tot diep zwart. Bekende voorbeelden hiervan Kleinduimpje, Brouwerij de Molen, Harvey’s Imperial Extra Double stout.

 

Oatmeal stout

Kijk deze gaan we maken. Toen voedzame bieren ‘in’ waren, begonnen diverse Engelse brouwers havermeel toe te voegen aan hun stouts. Doordat haver gelatine-achtig wordt kan dat het maischen bemoeilijken.

Let op daar komt-ie: Oatmeal stouts moeten een stevig, soepel en zijdeachtig mondgevoel hebben, eigenlijk een ook een stout voor mannen, en daarbij meteen ook maar even een zweem van notigheid in een complex van koffie- en chocolade- en geroosterde smaken… Zowaar een uitdaging om te gaan brouwen!

Bekende voorbeelden hiervan zijn: Young, Samuel Smiths en Anderson Valley Barney’s Flats Oatmeal Stout (alleen de naam al...).

 

Oatmeal Stout
Oktober 2007

Hoeveelheid:

Methode:

Alcohol:

10 liter

ééntrapsinfusie 66˚C

5%

Kleur

Bitterheid

Start SG

120 EBC

29 EBU

1048

 

Ingrediënten

Mout:

1640

gr

Pale Ale mout

7 EBC

 
 

100

gr

chocolademout

900 EBC

 
 

50

gr

zwartemout

1400 EBC

 
 

200

gr

havervlokken

   

Hop:

22

gr

Bramling Cross

5,5 %

start koken

Gist:

   

Wyeast Irish Ale 1084

   

Maischwater: 5,5 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

 

Maischschema

ééntrapsinfusie methode. 90 minuten of tot jodium neutraal (doe je best met dat zwarte bier....).

 

temperatuur (°C)

66

78

tijd (min)

90

5

 

Kooktijd nu 90 minuten.

 

Pakketten komend seizoen:

 

Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:

 

2007 augustus

Chimay blauw

pakketten: 20, liters: 530

2007 september

Irish Red Ale

pakketten: 6, liters: 175 (oeps, een dipje!)

2007 oktober

Oatmeal stout

 

2007 november

Drie Koningen Tripel

 

2008 januari

Dortmunder

 

2008 februari

Meibock

 

2008 maart

Witbier

 

2008 april

Barley & Ale (Partygyling)

 

2008 mei

Bokbier (Polderbok?)

 

2008 juni

?

 

 

Terug naar overzicht