Terug naar overzicht

Belgisch Bierreisje

tww oktober 2007
Door: Jaap Kamp

en Egbert Oppersma

Op donderdag 20 september zijn we van start gegaan naar het bierland bij uitstek BELGIË. Nadat we op internet informatie hadden gezocht (we wilden naar de Palmbrouwerij) en via de mail alles hadden geregeld zijn we op stap gegaan.

Om 9.00 uur zijn we met onze vrouwen uit Hoofddorp vertrokken, onderweg natuurlijk een koffiestop en daarna door naar de Palmbrouwerij in Steenhuffel. Eerst hebben we in “Het Brouwershuis” tegenover de brouwerij genoten van een voortreffelijke lunch, geserveerd met ons eerste Palmbiertje, nl. Palm Special.

Na de lunch hebben we ons naar de brouwerij begeven. Bij de poort stond op het bord aangegeven “welkom familie Kamp en Oppersma”. Bij het ontvangst werd ons een Palmbier aangeboden en onder het genot van ons biertje hebben we naar een korte instructiefilm gekeken. Het gezelschap voor de rondleiding bestond uit 8 personen, dus nagezegd een privé rondleiding.

De start was met het Palmtreintje naar de stoeterij. De stoeterij beschikt momenteel over 20 trekpaarden en houdt zich o.a. ook bezig met het fokken van Belgische trekpaarden. Inmiddels zijn er ook 2 veulens. De paarden worden o.a. gebruikt voor promotiedoeleinden van Palm zoals het voorttrekken van oude rijtuigen met biervaten.

Na het bezoek aan de stoeterij, kregen we een uitgebreide rondleiding door de brouwerij waarna we weer terugkwamen in de ontvangstruimte waar we verschillende bieren konden proeven die bij de Palmbrouwerij worden gebrouwen.. Bij ons vertrek kregen we een collector’s item glas van Palm aangeboden.

We vervolgden onze bierreis naar Brugge waar wij een hotel hadden gereserveerd. ’s Avonds Brugge in. Een geweldige stad en gegeten in bier brasserie Grambrinus (Philip Stockstraat 19). 400 soorten bier op de fles en 8 op de tap. Eten was er prima: er wordt gekookt met bier, wat wil je nog meer als bierliefhebber?

De volgende dag hebben we een rondwandeling gemaakt (vooral de Godshuisjes zijn prachtig) en een rondvaart in een bootje door de grachten van Brugge.

Om 15.00 uur werden wij verwacht bij brouwerij “De Halve Maan”. Ook daar hadden wij een rondleiding met een proeverij van de Brugse Zot. We hebben het bij één biertje gehouden want ‘s avonds hadden wij gereserveerd bij restaurant “Den Dyver” (Dijver 5, Brugge).

In het biertijdschrift “Bierpassie” hadden wij gelezen dat dit restaurant een prijs heeft gewonnen in de wedstrijd “eerste beer en gastronomie award”. Het eten was voortreffelijk. Alle gerechten werden bereid met bier en uiteraard geserveerd met een bijpassend bier, een aanrader voor fijnproevers! Wel reserveren anders is er geen plaats.

De volgende dag moest er natuurlijk worden geshopt en bier worden ingekocht voor thuis, waarna we voldaan naar Nederland terugkeerden.

Terug naar overzicht