Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, augustus 2007

tww augustus 2007

LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!!

I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding: “bestellen voor Dummy’s

Pakket voor de maand augustus:

Chimay Blauw

De zomer voorbij, lekker onze zelfgebrouwen biertjes geproefd (nog verbeteringen voor de pakketten?), flesjes gespoeld, vaten gekuist, lekker uitgerust en klaar om het winnende Chimay Blauw biertje voor de ONK der ONK’s te brouwen.

Chimay, dat over de hele wereld verkrijgbaar is, is waarschijnlijk de meest populaire onder de Belgische trappistenbieren. Het klooster, dat officieel de naam Abdij van Notre-Dame de Scourmont draagt, produceert 3 bieren: "rouge" of "Première", met een begin Soortelijk Gewicht van 1063 (7 % alc.); "blanche", een tripel die "Cinq Cents"genoemd wordt met een begin SG van 1071 (8 % alc.) en ten slotte een "bleu" of "Grande Reserve", begin SG 1081 en 9 % alc. Gelukkig blijven de bieren van Chimay, ondanks hun populariteit (een van) de beste ter wereld. Onze broeders hebben daar niet alleen een brouwerij maar ook een boerderij en een kaasmakerij (de kaas is ook zeker het proberen waard).

Een van de opmerkelijkste eigenschappen van deze bieren is de ongewone combinatie van fruitige en kruidige smaken, welke het resultaat zijn van de sliertenvormende gist die men gebruikt. Deze gist, die zowel voor de hoofdvergisting als voor de nagisting op fles wordt gebruikt, wordt al meer dan vijftig jaar door het klooster toegepast. Zie ook elders in het clubblad bij de rubriek ‘Hoe gist’ie’ van onze vrienden van de gistcommissie.

Door De paters van Abbaye de Scourmont word al vanaf 1850 bier gebrouwen en verkocht. De paters waren de eerste die de naam trappistenbier zijn gaan gebruiken en wel vanaf ergens tussen de twee wereldoorlogen in. De bieren die er nu worden gebrouwen zijn na de tweede wereldoorlog ontwikkeld door pater Theodore en professor De Clerck. Zie ook stukje tekst hierboven, eerlijk gejat van onze eigen pater Theodorus van de Voorde. De paters doen goed hun best en onze lieve heer zorgt dus goed voor hen. De paters hebben een eigen bron die opmerkelijk zacht is en opmerkelijk arm aan opgeloste bestanddelen is. Dit werdt pas 12 jaar na oprichten van het klosster ondekt toen men begon met het opzetten van de brouwerij. De gerst komt uit de Champagnestreek en Gembloux bijvoorkeur wintergerst. De hop uit Duitsland en Amerika. Gelukkig voor ons gebruiken ze maar één gist, welke dus ook voor de nagisting op de fles wordt gebruikt. Kortom, begin het seizoen goed en start met je eerste poging voor de ultieme Chimay Blauw... we hebben tenslotte wel wat te bewijzen op de ONK 2008!

Kosten: 5 euro per 10 liter.

Chimay Blauw
Augustus 2007

Hoeveelheid:

10 liter

Kleur

70 EBC

Methode:

stijgende infusie

Bitterheid

17,2 EBU

Alcohol:

9%

Start SG

1081

Ingrediënten:

Mout:

2300

gr

Pilsmout

7 EBC

150

gr

Cara

120 EBC

50

gr

Special B

400 EBC

250

gr

Tarwemout

300

gr

Bruine Kandijsuiker

Hop:

13

gr

Hallertauer Perle

5,5%

start koken

10

gr

Fuggles

4,5%

na 60 minuten (15 min meekoken)

Maischwater:

15

liter

aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

Maischschema

temperatuur (°C)

45

52

62

72

78

Tijd (min)

15

20

45

15

5

Kooktijd:   75 minuten.
Gist:          Kweek van Chimay blauw of Wyeast 1214 Belgian abbey I

Pakkettenoverzicht

De afgelopen jaren hebben we de volgende pakketten voor jullie samengesteld:

2005 augustus

Eindejaarsbier

2005 september

Strong Bitter

2005 oktober

Anchor Steam

2005 november

Dark Lager

2006 januari

Jenlain Ambrée

2006 februari

Schwart

2006 maart

Hefe Weize

2006 april

Barley

2006 mei

Oerbok

2006 juni

Rauchbeer

2006 september

Ordinary Bitter

2006 oktober

Alt

2006 november

Russian Imperial Stout

2007 januari

Marzen

2007 februari

Scotch Ale

2007 maart

Kolsch

2007 april

Saison

2007 mei

Indian Pale Ale

2007 juni

Hefe Dunkel Weize

In totaal 223 pakketten gemaakt, goed voor 5.645 liter bier, waarvoor we 1.433 kilo mout, 47 kilo suiker en 20 kilo hop hebben gebruikt...

Pakketten komend seizoen:

Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:

2007 augustus

Chimay blauw

2007 september

Irish Red Ale

2007 oktober

Oat Milk stout

2007 november

Drie Koningen Tripel

2008 januari

Dortmunder

2008 februari

Meibock

2008 maart

Witbier

2008 april

Barley & Ale (Partygyling)

2008 mei

?

2008 juni

Bokbier (Polderbok?)

Nieuwe, helaas hogere, prijzen!

Helaas hebben we een aantal prijzen moeten verhogen. Slechte graanoogsten hebben de moutprijzen doen stijgen:

  • Pilsmout en Pale-Ale mout       €    1,10
  • Munich- en tarwemout            €    1,10
  • Chocolademout                      €   2,25
  • Special B                              €   2,00
  • Cara 120                              €    1,80
  • Hop vacuüm Van Der Kooij     €   4,40
Terug naar overzicht