Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, juni 2996

tww juni 2007

 

LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn... we hebben een handleiding "bestellen voor Dummy's".

Pakket voor de maand april:

Hefe Dunkel Weizen

Het laatste pakket alweer, een duitse Hefe Dunkel Weizen.

Duitse tarwebieren worden weizen (tarwe) of weisse (wat wit betekent) genoemd.

De term Weizen wordt meestal gebruikt voor de tarwebieren uit Beieren en zuid Duitsland, terwijl de naam Weisse gereserveerd is voor de tarwebieren die gebrouwen worden in het noorden van het land, omgeving van Berlijn.

Hefe Weizen is een ongefilterd tarwebier. Misschien doordat zij een oudere stijl zijn, zijn Beierse tarwebieren traditioneel iets sterker dan de andere brouwsels voor alledaags gebruik. De meesten zijn in de buurt van de vijf tot zes procent alcohol. Een sterkere soort wordt aangeduid als Weizenbock (iets voor volgend seizoen?). De donkere diepgekleurde dunkelweizen combineert de zuurheid van tarwebier met de geroosterde, chocoladeachtige smaak van de donkere mouten (broodkorst). Het is voller van body dan de andere Weizenbieren

Duitse tarwebieren bevatten veel koolzuur en niet al te veel body. Dit zorgt samen met de lichte zuurheid voor een heerlijk zomerbiertje. Met de zomer in het vooruitzicht een aanradertje dus!

Als gist de Wyeast #3068. Deze gist vergist optimaal bij 20 °C (produceert veel 4-vinyl-guiacol (kruidnagel/medicijnachtig) en isoamylacetaat (banaanachtig). Nagisting op fles gedurende 5-8 dagen bij 20 °C, en daarna lageren (3 weken) op 7 °C. Haal de koelkast van de vrouw des huizes maar leeg, bier is belangrijk tenslotte in de zomermaanden!

Eenmaal goed, niet te lang laten liggen, dat gaat ten koste van de complexe smaak aroma's. Is ook niet zo erg, de zomer is dan volop bezig!

Tot slot nog een vraagje. Willen jullie allemaal weer nadenken welke bieren jullie volgend seizoen als pakketbier zou willen hebben?  Komende clubavond zullen we dit proberen te inventariseren, kunnen we van de zomer weer een spetterend  programma voor volgend jaar vast proberen te stellen.

Namens het pakkettenteam, bedankt voor jullie afname dit seizoen. We doen dit duidelijk niet voor niets! Een prettige vakantie, geniet van de bieren, en tot plots.

Hefe Dunkel Weizen

Juni 2007

Hoeveelheid:

10 liter

Kleur

55 EBC

Methode:

Stijgende infusie

Bitterheid

14.8 EBU

Alcohol:

5.8%

Start SG

1050

Ingrediënten:

Mout:

1200

gr

Pilsmout

7 EBC

500

 gr

Cara

120 EBC

50

gr

Cara

50 EBC

500

gr

Tarwemout

Hop:

10

gr

Hallertauer Herzbrucken  2,5%

start koken

10

gr

Hallertauer Herzbrucken  2,5%

na 60 min koken

10

gr

Hallertauer Herzbrucken  2,5%

na 105 min koken

Maischwater:

7.5

l

37.5 °C, aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4.

Maisch in bij 37 ºC, 15 minuten en verwarm dan door naar 52 ºC

Maischschema.

Temperatuur (°C)

37

52

63

73

78

Tijd (min)

15

20

15

30

5

Kooktijd nu 120 minuten.

Gist: Wyeast 3068 Weihenstephan

Terug naar overzicht