Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, april 2007

tww april 2007

(door Gerrit en Arjan)

De gist-commissie wil graag zijn gisten wat actiever aan jullie aan gaan bieden. De beschikbare gisten staan op de site bij het inkoop onderdeel worden opgenomen en kunnen dan tegen kostprijs worden besteld.
Met de commissie moet nog even gekeken worden hoe dit zit met levertijd e.d. en wat de kostprijs gaat worden. Een goede actie van de boys denk ik, kunnen we wel wat mee. Nu nog wachten op de lijst met te verkrijgen gisten… ze zijn, nog steeds, wat trage (gist)starters die jongens van de gistcommissie…

Pakketten

April: Saison
Mei: Indian Pale Ale
Juni: Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen.
Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding “bestellen voor Dummy’s

Pakket voor de maand april: Saison

De Saison vindt zijn oorsprong in Waals-Brabant. Het bier werd gebrouwen in de wintermaanden. Het bier moest voldoende krachtig en stevig zijn om in de daaropvolgende zomer als dorstlesser gewaardeerd te kunnen worden. Bij het maischen werd een hoge temperatuur van het beslag gebruikt. De onvergistbare suikers compenseerden uiteindelijk het ruwe karakter van de hop. Tijdens de lagering werd gebruik gemaakt van de dry-hopping. (zie ook het recept van september 2005 van de Strong Bitter) Voor de vergisting gebruiken we de safbrew T-58, een gist speciaal aanbevolen voor het maken van een Saison.

De gist zal voor een peperachtig en kruidig aroma zorgen. Daarnaast zal het bier een licht fruitige smaak hebben. Uiteindelijk zal het s.g. uitkomen op 1051. De kleur wordt 6,2 EBC en de bitterheid zal uitkomen op 29,7 EBU.

Let op! De suiker doen we er niet bij, die moet je zelf even bij de supermarkt halen!

In de maand mei maken we een pakket voor een Indian Pale Ale

Saison April 2007

Hoeveelheid: 10 liter Kleur: 6,2 EBC

Methode: stijgende infusie Bitterheid: 29,7 EBU

Ingrediënten:

Mout:  

1700 gr

pilsmout 3 EBC  
   

100 gr

 tarwemout  
   

200 gr

 lichte kandijsuiker  
Hop: (bitter)

25 gr

East Kent Golding bloemen 4,5 % begin koken
  (aroma)

10 gr

East Kent golding bloemen 4,5 % dry hopping 5-7 dagen
Gist:     Safbrew T-58  

Maischwater: 8 liter 50 °C, aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

Maischschema.

temperatuur (°C)

50

67

78

tijd (min)

0

90

5

  • Maisch in bij 50 °C en verwarm dan gelijk door naar 67 °C
  • Spoel met 8 liter van ca. 80 °C.
  • Kook nu 90 minuten.
  • Voeg de bitterhop toe aan het begin van de kooktijd.
  • Laat de suiker tijdens de laatste 10 minuten meekoken.
  • Filteren en koelen.
  • Voeg de gist toe.

Het begin sg moet ongeveer 1050 worden

De aromahop wordt toegevoegd tijdens de lagering.

Terug naar overzicht