Terug naar overzicht

Sjoef kloon van Jan van der Lee

tww april 2007
Door: André van der Zee

In het clubblad van februari is een verslag te vinden van de proeverij gehouden om tot de beste La Chouffe kloon te komen. Daarin valt te lezen dat de kloon van Jan van der Lee als beste beoordeeld werd. De brouwer van dit bier was een “grote” prijs in het voorzicht gesteld door Theo van de Voorde. Aangezien Jan al vertrokken was voordat de uitslag bekend werd is de “Big” Chouffe op de clubavond van februari aan hem overhandigd. Om de overige leden een handje te helpen op weg naar de perfecte La Chouffe kloon stelt Jan zijn recept beschikbaar. Namens de leden van ’t Wort Wat! wil ik hem daarvoor hartelijk danken. Hierbij het door Jan samengestelde recept.

 

Per 10 liter:

3000 g

Pilsmout

80 g

Ambermout (50 EBC)

3,5 g

Koriander

1,5 g

Karwij

1 g

Komijn

270 g

Suiker

16 g

Fuggles (4,5%)

12 g

Czech Saaz (3,2%)

 

Maischschema:

Temperatuur (0C)

60

70

78

Rusttijd (minuten)

45

30

1

 

Kooktijd: 75 minuten

Hopgiften: Fuggles 60 minuten meekoken

Saaz 20 minuten meekoken evenals de kruiden

Suiker werd 15 minuten meegekookt.

 

SG begin: 1070

SG eind: 1014

 

Het brouwsel is gesplitst waarna een deel is vergist met de originele la Chouffe gist en het andere deel met Wyeast 3522 (Belgian Ardennes).

 

Na de hoofdgisting is dry hopping toegepast met 4 g Saaz.

 

Tijdens de Sjoef prouffe is alleen het bier geproefd dat vergist is met de originele La Chouffe gist. Volgens Jan is valt de 3522 te vlak en minder kruidig uit t.o.v. de originele La Chouffe gist. De brouwdatum was 29 december 2006 en de botteldatum 8 januari 2007!! Een snel biertje dus dat op de clubavond nog erg jong was. Als Jan het ik korte tijd kan, dan kunnen jullie het ook, dus een laatste poging voor het ONK kan nog net.

 

Brouw ze !

Groet, André van der Zee

Terug naar overzicht