Terug naar overzicht

Oud Bruin

tww april 2007
Door: Nico Mes

Onder Oud Bruin wordt in Nederland een ander biersoort verstaan dan in België.

Nederland

Oud bruin is niet een bier dat amateur-brouwers vaak zullen brouwen. Op hobbybrouwen.nl is zelfs voorgesteld om het niet langer te vermelden in de bieren van de B klasse. Door sommigen wordt het nauwelijks als bier beschouwd. Toch wordt in de Bierverordening Productschap Dranken 2003 apart aandacht besteed aan Oud Bruin.

Amstel oud bruinVermeld wordt: De benaming of aanduiding 'oud bruin' of iedere benaming of aanduiding waarvan de woorden 'oud bruin' een grondbestanddeel vormen, is uitsluitend toegestaan voor gezoete donkergekleurde bieren met een kleur boven nummer 40 van de E.B.C.-kleurschaal en ressorterende onder de categorie II als bedoeld in artikel 4. Categorie II heeft volgens artikel 4 een stamwortgehalte van 7 – 11.

De definitie is nogal ruim. Derek Walsch geeft in de biertypen gids voor de kleur 70 – 130 EBC aan en voor het stamwortgehalte 8 – 10. Als alcoholgehalte geeft hij aan 2,5 – 3,5%. Maar een aantal brouwers geven op hun etiket 2% aan. Het is een ondergistend bier.

Oud Bruin is dus een laag alcoholisch donkerbruin aangezoet bier. Derek geeft aan dat het vroeger waarschijnlijk een smalbier of zogenaamd voedings-/sportbier was. Voedings- of sportbier was een bier met een normale storting, maar met een lage vergistinggraad en dus weinig alcohol. Voorheen bestond er naast het pils een lagerbier. Het had een alcoholgehalte van 3 – 3,5%. Er was een lichte en een donkere variant, ook wel jong en oud genoemd. Dit bier was goedkoper dan het pils. De naam donker lager zie je, soms via oud lager, bij de brouwerijen langzaam veranderen in Oud Bruin. De Belgen zouden het aanduiden als een tafelbier.

Ik had voor zover ik me kan herinneren nog nooit Oud Bruin geproefd. De enige die ik in de winkel zag was een Heineken Oud Bruin, 2%. Als ingrediënten worden vermeld: water, gerstemout, hop, gezoet met suiker, kleurstof karamel. De smaak is vooral zoet, verder een erg dun bier. Smaken verschillen maar het is niet mijn favoriet bier.

Derek Walsh geeft aan bij recept onbekend, dit geeft al aan hoe weinig het door de amateur-brouwers wordt gebrouwen.Dommels oud bruin

Jan van Schaik geeft in het Handboek Dranken het volgende recept.

½ kg pilsmout

300 g karamelmout

50 g chocolademout

5 g zwarte mout

14 g Saaz hop

100g suiker

150 g melksuiker ( of meer al naar gelang jouw smaak)

ondergistend gist

 

Decoctiemethode. Gisting begint bij 10 ºC en na week 2 ºC.

De hop kan bij het begin van het koken worden toegevoegd. Het melkzuur(lactose) kan je ook nog na de gisting toe kunnen voegen (naar smaak).

Als je er zoals Derek Walsch vanuit gaat dat het eigenlijk een bier met een normale storting is met een lage vergistinggraad, zou je uit kunnen gaan van een pilsrecept, waarbij je bij het maischen direct gaat naar 72ºC, je krijgt dan veel onvergistbare dextrines. Kleuren kan dan met karamel. Het is het proberen waard.

Tot zover het Nederlandse Oud bruin.

De volgende keer een Belgisch Oud Bruin.

Terug naar overzicht