Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie

tww februari 2007

(door Gerrit en Arjen)

De gist-commissie wil graag zijn gisten wat actiever gaan aanbieden aan jullie. De beschikbare gisten staan op de site bij het inkooponderdeel en kunnen tegen kostprijs besteld worden. Met de commissie moet nog even gekeken worden hoe dit zit met levertijd e.d. en wat de kostprijs gaat worden.

Laatste maand een probleempje met de gist van het maandpakket Märzen. De gist daarvoor was toch wel bepalend voor de smaak van het bier en na de uitleg van Jan Willem over dit bier, pak ‘m beet een kwartier of drie, durven we vanuit de inkoop natuurlijk niet met een korrelgistje op de proppen te komen... Hopelijk hebben we 16 februari de juiste gist weer!

Groet,

Gerrit Walraven

Pakketen:

Maart:

Kölsch

April:

Saisson

Mei:

Indian Pale Ale

Juni:

Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn... we hebben een handleiding "bestellen voor Dummy's"

Pakket voor de maand februari: 

2007-02ScotchAle

Allereerst een kleine correctie t.a.v. het pakket van de vorige maand. Ik had hierbij aan gegeven dat we het bier zouden laten vergisten met de Wyeast 2006 Bavarian Lager. Dit had moeten zijn Wyeast 2206 Bavarian Lager. De pakketten zijn door het ontbreken van de juiste gist niet geleverd. Alle bestelde pakketten kunnen op de clubavond van februari opgehaald worden.

We hebben besloten om naast de Märzen van januari de Scotch Ale voor februari gewoon door te laten gaan.

We gaan dus deze maand weer naar het westen, naar Schotland. Met het maandpakket maken we een Scotch Ale. Een donker alcoholwarmend bier.

Het bier heeft een zoetige en kruidige smaak. Vroeger was de Scotch Ale een gruitbier. Bij dit pakket maken wij gebruik van koriander, zoethout en curaçaoschil. Liefhebbers kunnen deze kruiden aanvullen met bijvoorbeeld gagel, gember, jeneverbes, paardenbloem. Dus leef je uit, misschien komt er iets heel moois en lekkers uit.

Voor de vergisting gebruiken we de Wyeast 1728 Scottish Ale. De oorsprong van deze gist gaat terug naar McEwan's Export van de Scottish Courage Brewing Ltd, oorspronkelijk de John Smiths Brewery.

De kleur van het bier is donker en zal uitkomen op 105 EBC en de bitterheid op 24,4 EBU. En met zijn begin s.g. van rond de 1085 zal het alcoholpercentage

8,5 - 9 % worden. We raden aan om het bier lekker lang te laten rijpen.

In de maand maart maken we een pakket voor een Kölsch.

Scotch Ale

Februari 2007

Hoeveelheid:

Methode:

10 liter

stijgende infusie

Kleur

bitterheid

105 EBC

24.4 EBU

Ingrediënten:

Mout:

2400

gr

pale ale mout

7 EBC

400

gr

caramout

120 EBC

200

gr

tarwemout

80

gr

chocolademout

900 EBC

Ingredienten:

300

gr

bruine kandijsuiker

6

gr

koriander

6

gr

zoethout

10

gr

curacaoschil

Hop:

(bitter)

20

gr

Golding 4,5 %

(aroma)

20

gr

Saaz 4 %

Gist:

Wyeast 1728 Scottish Ale

Maischwater:

8

l

54 ºC

aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

Maischschema.

temperatuur

53

63

73

78

tijd

10

30

30

5

Spoel met 8 liter van ca. 80 ºC.

Kook nu 75 minuten.

Voeg de Golding bitterhop toe aan het begin van de kooktijd en

De saaz aromahop en de kruiden na 60 minuten.

Voeg de kandijsuiker toe na 70 minuten.

Filteren en koelen. Voeg de gist toe.

Het begin sg moet ongeveer 1080 - 1085 worden

Het definitieve recept kan iets afwijken wegens andere alpha% van de hoppen.

Terug naar overzicht