Terug naar overzicht

Van de inkoop commissie, januari 2007

tww januari 2007

 Door Gerrit Walraven, Arjen Boekhorst en Louis van Velthoven

Zaterdag ochtend 6 januari, 8 uur. Nog een uurtje, en dan? Twee dingen.

Ten eerste is dan is de deadline van Lidewij verstreken... Heel snel dus nog even wat op papier zetten.

Pakket van de maand is de winnende Märzen van Jan Willen, helaas (voor ons dan) vertrokken naar het buitenland, Limburg. Zie eerdere publicaties over dit bier voor bijzonderheden. Het recept is uiteraard ook te vinden op de website.

Märzen

We beginnen dit brouwjaar met een bier uit Duitsland, de Märzen. Voor het recept heb ik gebruik gemaakt van het recept van Jan-Willem den Hartog. Een uitgebreid verslag van het brouwen van dit recept met veel berekeningen zijn terug te vinden in het clubblad van mei 2006. Ook op de webpagina is het recept van Jan-Willem na te lezen.

Dat Jan-Willem er een lekker biertje van gemaakt heeft, konden we al proeven op de clubavond van april 2006. Met dit maandbier heeft Jan-Willem de felbegeerde wisselkei naar zich toe weten te halen met een gemiddelde score van 8,06268 punten. Bovendien haalde hij er de derde prijs in vrije klasse op ONK 2005.

Zowel in Duitsland als in Oostenrijk kent men de Märzen. Van oorsprong is de Märzen het laatste bier dat, toen er nog niet gekoeld kon worden, voor de zomer gebrouwen werd. Dit gebeurde in de maand maart, vandaar de naam Märzen. Het was in die tijd een zwaarder gebrouwen bier en het bier werd extra gehopt. Op deze manier was het bier langer houdbaar en overleefde het bier de (warme) zomermaanden. In de loop der jaren is het alcoholpercentage teruggebracht, waardoor het bier beter doordrinkbaar is geworden en ook de kostprijs verlaagd is. Tegenwoordig worden de  Märzenbieren tijdens de Münchense Oktoberfeste veelvuldig gedronken uit grote pullen. Dit grootste bierfeest ter wereld werd voor het eerst gehouden in 1810 op de dorpsbrink van de stad München ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Theresia.

De Märzen is een ondergistend bier en het bier heeft een lange lagertijd nodig. De gist die we gebruiken is de Wyeast 2006 Bavarian Lager. De vergistings­temperatuur ligt tussen de 9 - 14 °C. Het begin s.g zal uitkomen op 1050 -1055. De kleur wordt 27,8 EBC en de bitterheid op 25,3 EBU.

Märzen
Januari 2007

Hoeveelheid:

Methode:

10 liter

 stijgende infusie

Kleur

Bitterheid

27,8  EBC

25,3  EBU

Ingrediënten:

Mout:

1.1

kg

pilsmout

3 EBC

0.6

kg

Munichmout

15 EBC

0.5

kg

cara red

45 EBC

Hop:

(bitter)

13

gr

hallertau perle

7,6 %

(aroma)

 3

gr

hallertau perle

7,6 %

Gist:

Wyeast 2006 Bavarian Lager

Maischwater:

8

l

52 ºC, aanzuren tot een zuurtegraad van 5,6.

Maischschema.

temperatuur (°C)

50

63

73

78

tijd (min)

15

35

20

10

  • Spoel met 8 liter van ca. 80 ºC.
  • Kook nu 90 minuten.
  • Voeg de bitterhop toe aan het begin van de kooktijd en de aromahop na 80 minuten
  • Filteren en koelen. Voeg de gist toe.
  • Het begin sg moet worden 1050-1055.
Moutprijzen

Menno van Brouwerij de Molen heeft laten weten dat de mout helaas fors duurder gaat worden. Slechte oogst van het gerst (droogte) heeft de prijs bij Dingemans en consorten behoorlijk doen toenemen. Menno had het over een verhoging in prijs van ca. 50%,  niet gering dus. Zodra de nieuwe prijzen binnen zijn zullen we de prijzen op de site uiteraard aan gaan passen. Vooralsnog zullen we prijzen van de pakketten ongeëvenaard laag houden voor jullie!

Gisten

De gist-commissie wil graag zijn gisten wat actiever gaan aanbieden aan jullie. De beschikbare gisten zullen op de site bij het inkooponderdeel worden opgenomen en kunnen tegen kostprijs dan besteld worden. Met de commissie moet nog even gekeken worden hoe dit zit met levertijd e.d. en wat de kostprijs gaat worden. Een goede actie van de boys denk ik, kunnen we wel wat mee.

Pakketten voor de komende maanden:

Februari:               Scotch Ale

Maart:                   Kolsch

April:                     Saison

Mei:                        Indian Pale Ale

Juni:                       Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen!

Ten tweede (je weet wel, over een uurtje) is het vandaag drie-koningen. Behalve dat, is het echter ook de eerste zaterdag van januari. De eerste zaterdag van januari is traditioneel de dag van de nieuwjaarsbrouw. Straks komen Theo, Nico, Ronald, Herman en Arjen hier in de garage een biertje brouwen, het drie-koningen bier! Je raad het al, een tripel... (3 soorten mout, 3 soorten hop, 3-staps infusie, 3 kruiden,  3 soorten gist?). Gaat weer een gezellige bende worden denk ik. Rest mij nog jullie een geweldig jaar toe te wensen en tot plots.

Groet,                   
Gerrit Walraven

Terug naar overzicht