Terug naar overzicht

Chloor

tww september 1998

Wat wij in de volksmond chloor noemen is eigenlijk Natrium hypochloriet (NaClO). In water vormt het NaCl (keukenzout) en O (actief zuurstof). Tot zover geen vuiltje aan de lucht. De werking lijkt op die van waterstofperoxide maar is veel sterker doordat naast actief zuurstof ook chloor- (oa ClO-) verbindingen werkzaam zijn. De alkaliteit (hoge pH, lage zuurgraaad) helpt ook goed mee.

Anders dan bv bij waterstofperoxide (H2O2) kunnen er met organische stikstofchloorverbindingen ontstaan die sterk ruiken en smaken. We kennen allemaal het ultieme effect als we plassen in een met bleekmiddel behandeld toilet.

Wat leren we hieruit. Nooit 'chloor' gebruiken als er nog veel organisch materiaal aanwezig is. Sommige kunststoffen kunnen gemakkelijk geur opnemen en die weer langzaam afgeven vooral PE waar veel vaten van gemaakt zijn heeft deze eigenschap. Er kan dus gemakkelijk smaakbeïnvloeding ontstaan. Bij glas is dat risico veel kleiner of zelfs afwezig.

De concentratie kan vrij laag zijn als de te behandelen oppervlakken maar schoon zijn. In Nederland wordt bleekwater verkocht van 4 gram actief chloor per liter. Ik heb wel eens gelezen dat 25 ppm (mg/kg) voldoende is voor een effectieve desinfectie. In huishoudtermen kom ik ongeveer op een kwart kopje in 5 liter water.

Voor onze hobby is schoonmaken met bleekwater dus af te raden. Desinfecteren van met name glas is geen enkel probleem. Rest me nog te zeggen dat de milieubeweging tegen alle chloorchemie is. Of dat voor jou een argument is om het niet te gebruiken is persoonlijk.

Als laatste nog een tip. Als je goedkoop en zonder veel risico wilt schoonmaken/desinfecteren kun je witte Glorix gebruiken. Deze is op basis van waterstofperoxide geformuleerd. Wel heb je er volgens mij meer van nodig omdat het veel minder werkzaam is. Ook hier is het belangrijk om eerst goed schoon te maken en daarna te desinfecteren.

Keep it clean.

Uit de nieuwsgroep Bierbrouwen

Hans van Nijnatten

Terug naar overzicht