Terug naar overzicht

De bierbrouwcursus

tww december 2006
De cursus Zelf Bier Brouwen
Door Arianne van der Ven

Wat voor mensen komen op de cursus Zelf Bier Brouwen af? En kunnen ze nadien ook zelf een potje bier maken? Een cursiste vraagt het haar medeleerlingen op de laatste cursusdag: de brouwdag van 't Wort Wat! in een oude keuken van verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp.

"Gaan jullie nou ook echt zelf brouwen" vraag ik na de laatste cursusdag. "Natuurlijk!" roept een mede cursist die al een flink deel van zijn brouwuitzet bij de Gamma heeft aangeschaft. Hij is jurist bij het CWI, en heeft alle technische details in zijn hoofd geknoopt. Twee jongens, net in de twintig, waren thuis al aan het brouwen toen zij de cursus begonnen. Ze hebben de hele brouwdag met hun neuzen boven de borrelende vaten gehangen. Het zijn al hele wijshoofden die er niet voor schromen om ervaren brouwers van ongevraagd advies te dienen. Ze worden vriendelijk toegelachen. Een vierde jongen wil ook heel graag zijn eigen biertje maken, maar zijn vragen verraden wel dat hij nog heel wat te leren heeft. Een marineman die zich voorbereidt op meer tijd aan de wal, wil eigenlijk zijn eigen whisky stoken. Maar na vandaag zal hij zeker bier gaan brouwen. Een zesde cursist heeft zich het bier op de brouwdag goed laten smaken, en kijkt wat verlegen weg.

Van alle cursusonderdelen maakt de brouwdag verreweg het meeste enthousiasme los bij de deelnemers. Dit is het echte werk! De theorie die gedurende twee voorafgaande avonden is gedoceerd door Arnoud Aten en Bas Hartog, valt nu op haar plek. Als je het gesleep met de vaten en de omvang van de branders ziet, snap je waarom zoveel brouwers in uitgezaagde bierfusten brouwen, en niet in pannen.

Natuurlijk krijgen we ook een goed gevoel voor de sfeer in de club. Negen cursisten en een twintigtal ervaren brouwers bouwen in een uurtje twaalf brouwsets, en delen schrootmolens, weegschalen en refractiemeters. Een ieder is met zijn eigen setje bezig, maar niemand is te beroerd voor een praatje. Integendeel. We hebben ineens twintig goede leraren om ons heen, en zij maken nog wel de meeste indruk op ons. Hun vriendelijkheid en deskundigheid, maar bovenal: hun Willem Bever gevoel. Bijna iedere brouwer heeft zijn brouwset gebouwd naar eigen specificaties, met zelf gelaste hevelaars en kraantjes en uitgezaagde stalen biervaten. Onze marineman spotte zelfs een gekaapt voedselvat van zijn eigen ministerie, dat nu, omgebouwd en wel, op een andere missie was.

De cursus is een aanrader. Hij is goed gestructureerd en biedt veel gelegenheid tot vragen stellen. Bas en Arnout weten niet alleen heel veel, ze zorgen ook echt dat je alles begrijpt. Iedere cursist kan op zijn eigen niveau instappen. Eén mede cursiste had een partner die veel brouwde. Ze wist al verschrikkelijk veel. Nu weet ze nog veel meer.

Zelf zou ik na deze cursus ook wel een eerste potje bier kunnen koken. Zo goed is die cursus! En ga ik het ook doen? Wel... "Bier brouwen is net als vissen", zei een mede cursist. "Je staat vooral veel stil en houdt een oogje op je dobber." En, zou ik toevoegen, de sloot ruikt eerst naar brinta en dan naar een licht bedwelmende hop. Hoe krijg ik die geur zonder goede afzuiger uit mijn open keuken en huiskamer?

Voorlopig zal ik mij beperken tot het sudderen van doorregen sukadelappen in een mooie dubbel, met ontbijtkoek en kruidnagel. Mijn eters klagen niet over de geur in mijn huiskamer... ze kunnen gelijk toetasten. En de volgende ochtend is de geur al weer verdwenen.

Terug naar overzicht