Terug naar overzicht

Champignons in 't groen

tww januari 2000
Door: Jan Wurpel

Er is gevraagd om de receptuur van de gerechten van de culinaire avond. Hierbij het eerste van de vijf gerechten, het voorgerecht:

Ingrediënten:

500 gr kleine champignons
1 grote ui
1 teentje knoflook
1,5 eetlepel zonnebloemolie
¾ dl Budels Parel of Leffe Blond
2 a 3 eetlepels gevogelte fond 
zout, peper uit de molen
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 eetlepels fijngehakte kervel
1 eetlepel fijngesneden bieslook

Werkwijze:

Maak de paddestoelen schoon. Snijd grotere exemplaren in vieren. Snipper de ui en hak de knoflookteen ragfijn.
Verhit de olie en fruit de ui 3 minuten. Roer de knoflook erdoor en voeg na 1 minuut de champignons toe. Schep alles gedurende 3 minuten zonder ophouden om. Schenk het bier erbij en voeg de fond toe. Strooi er wat zou en peper over. Leg het deksel op de pan en laat alles nog 5 min. zachtjes smoren. Schep alles tijdens het smoren nog eenmaal om.
Laat na het smoren de champignons in het smoorvocht koud worden. Voeg de peterselie en de kervel toe. Schep alles enkele malen om. Verdeel de champignons over vier eenpersoonskommetjes en strooi daar de bieslook over.

Tip: geef er warm stokbrood bij en zet voor de liefhebbers een schaaltje met boterbolletjes op tafel.

Terug naar overzicht