Terug naar overzicht

Bierbeslag

tww november 2003

De tijd van oliebollen en appelflappen komt er weer aan. Voor het beslag van de appelflappen gebruik ik een recept dat al jaren geleden is aangegeven in Menu, Spectrum recepten-encyclopedie, rond 1975 losbladig uitgegeven. Het volgende recept wordt daarin weergegeven voor een bierbeslag.

Ingrediënten

125 g bloem
1/8 liter pils (ik gebruik er Duvel voor)
1 eierdooier
80 g, suiker (gebruik ik niet)
zout
snufje nootmuskaat (gebruik ik niet, ik hou niet zo van nootmuskaat)
1 theelepel olie
1 eiwit

Bereidingswijze

Klop het eiwit zeer stijf. Let erop dat er geen spoortje vet of dooier in het eiwit terecht kan komen, anders kan het eiwit niet opstijven.

Maak het beslag door bloem, bier, eierdooier, nootmuskaat, snufje zout plus suiker als je zoete dingen frituurt, tot een dik vloeibaar beslag te roeren. Roer er dan de olie door en spatel er tenslotte het stijf geklopte eiwit doorheen.

Dompel nu hetgeen je wilt in dit beslag en bak dit vervolgens goudgeel in frituurvet van 175 °C. De bakduur varieert naar gelang de inhoud van de beignets en ligt tussen de 10 en hooguit 20 minuten.

Met bierbeslag kun je enorm veel doen. Het volgende kun je er bijvoorbeeld in onderdompelen:
 
 

Zoete afdeling Hartige afdeling
Ananasschijven (uit blik) Plakken knolselderij
Halve peren Spruitjes
Plakken appel Bloemkoolroosjes
Halve perziken (uit blik) Plakken aubergine
Kersen Uienringen
Bananen Visfilet
  Worstjes

Laat vooral ook je eigen fantasie meespreken!

Terug naar overzicht