Terug naar overzicht

Belgische stoofschotel met bier (Vlaamse Karbonades)

tww december 2001
Een kruidig en zeer smaakvol suddergerecht, geroemd om haar eenvoud. Geliefd sinds generaties in België en een van de lekkerste nationale gerechten.
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: 2,5 uur of meer.

Ingrediënten

1
kg
Runder of varkenslappen, van goede kwaliteit en dus niet te waterig.
1
kg
uien
50
gr
boter
2
flinke el
bloem
½
l
donker bier of pilsener
1
scheutje
azijn
1
el
bruine suiker
1
el
gedroogde tijm of 15 g verse
2
 
kruidnagels
   
Eventueel bouillon of water met een bouillonblokje 
   
Zout en peper naar smaak
   
Gehakte peterselie als garnering

Voorbereiden

Snijd de uien in dunne partjes, en het vlees in blokjes van ongeveer 4 bij 4 centimeter. Bak het vlees op zo hoog mogelijk vuur goudbruin in iets meer dan de helft van de boter (let erop dat het vlees goed dichtschroeit, te waterig vlees moet in kleine porties gebakken worden).
Haal het vlees uit de pan en reserveer het. Fruit de uien in de resterende boter. Voeg daarna het vlees toe en bestrooi het met de bloem. Goed mengen, de warmtebron temperen en 1 a 2 minuten laten bakken.
Blus het geheel af met een scheutje azijn, inkoken en weer blussen met het bier. De warmtetoevoer weer verhogen (hoog vuur). De aanbaksels goed losroeren en het geheel aan de kook brengen. De bruine suiker, de tijm en de kruidnagels toevoegen.

Bereiden

Zolang mogelijk laten sudderen, het wordt er alleen maar lekkerder van (extreem lang sudderen heeft wel als gevolg dat het vlees wegsmelt). Zorg ervoor dat het vlees niet droog komt te staan door er af en toe wat bouillon, bier of water bij te voegen.
Bij het serveren bestrooien met de gehakte peterselie.
Serveren met frietjes, gekookte aardappelen of aardappelpuree en sla of gekookte worteltjes met peterselie.
Terug naar overzicht