Terug naar overzicht

Innovatie, ook voor de thuisbrouwer! (1)

tww februari 1995
Door: Theo van de Voorde

Hoewel voorzitter van 't Wort Wat!, ben ik ook nog steeds lid van de Roerstok. Van het bezoeken van hun clubavonden is door de drukke werkzaamheden niet veel meer gekomen, maar hun clubblad lees ik nog altijd met veel belangstelling. Hierdoor ben ik mij bewust geworden van het feit dat wij nog maar beginnelingen zijn op het gebied van het bierbrouwen en zij professionals.

Zo heb ik de laatste maanden diverse nieuwigheden in het dubb1ad gelezen die ik gaarne onder onze leden bekend wil stellen. Het gaat (voorlopig nog) om twee zaken:

- het moment van toevoegen van de aromahop

- grover schroten

Om met het eerste te beginnen: in het decembernummer van het Roerstokblad stond een artikel van Jacques Bertens over het moment van toevoegen van de aromahop. Dat was naar aanleiding van een artikel in het Duitse blad 'Brauwelt' (okt.'94) waarin een onderzoek hierover stond beschreven. Een panel proefde 4 bieren waarbij de aromahop op verschillende momenten was toegevoegd. De conclusie was verrassend: het lekkerst werd het bier beoordeeld waarbij de aromahop aan het begin van het koken werd toegevoegd, onmiddellijk gevolgd door het bier waarbij de toevoeging plaats vond 10 minuten voor het einde van het koken. Daarna volgde het bier waarbij de toevoeging een half uur voor einde van het koken werd toegevoegd en het slechtst werd het bier beoordeeld waarbij de toevoeging na het koken plaats vond.

Volgens Jacques Bertens wordt deze conclusie bevestigd door Prof. Baetslé, een beroemde Belgische bierbrouwexpert en door Dhr. Vermeire van het Nibud, een instituut dat zich bezig houdt met brouwonderzoek.

Met name de ex-cursisten van mij, die ik geleerd heb om de aromahop vlak voor het einde, of meteen na het koken toe te voegen, dienen zich bewust te zijn van het feit dat dit dus niet juist was.

De conclusie van dit onderzoek is dat de aromahop het beste ook aan het begin van het koken, samen met de bitterhop, of anders tien minuten voor het einde van het koken toegevoegd moet worden.

 

Theo van de Voorde.

(wordt vervolgd)

Terug naar overzicht