Terug naar overzicht

Verslag Schroten

tww september 1996

Zoals de aanwezigen niet ontgaan zal zijn, heeft de technische commissie de afgelopen clubavond een demonstratie. gegeven van drie verschillende schrootmolens. Er was een Canadese schrootmolen (de Valley Mill), een gewone Tsjechische en een Tsjechische met automatische aandrijving (Bart de Jong had de ruitenwisser van z'n auto gesloopt en aan zijn schrootmolen vastgezet). De bedoeling was het verschil in snelheid en in fijnheid te meten.

Qua tijd was er een groot verschil tussen een handaangedreven molen en een automatische. Om te kijken welke sneller was werd in elke molen een kilo mout gedaan en de schroottijd werd opgenomen. De handaangedrevenmolens schrootten de (droge) mout ongeveer 4 maal zo snel. Na de droge mout heeft de technische commissie geprobeerd hetzelfde experiment met natte mout te herhalen, maar dit was niet echt een succes daar de schrootmolen heel zwaar ging en er nauwelijks mout doorheen kwam. De pogingen om de natte mout door een schrootmolen te halen werden dan ook al gauw gestaakt.

Als je mout schroot, zullen er allemaal deeltjes van verschillende grootte uit de schrootmolen komen. Op de vorige c1ubavond hadden we de mogelijkheid om door middel van vijf zeefjes van verschillende grootte de fijnheid van de geschrote mout vast te stellen:

 

perfect percentage volgens Baetslé

zeef> 1.200mm (kaf)

22- 24

zeef> 1000mm (grofgries)

13-15

zeef>0.500mm (fijn gries I)

26-28

zeef>0,250mm (fijn gries II)

14 -16

zeef>0.125mm (griesmeel) 7

7-9

residu 1.200mm

77%

89%

39%

39 %

> 1.000mm

6%

4%

14%

8 %

>0.500mm

9%

4%

26%

22 %

>0.250mm

4%

1%

10%

12 %

>0.125mm

3%

1%

9%

11 %

1.200mm

31 %

55 %

51 %

78%

>l.000mm

21 %

11 %

10 %

6%

>0.500mm

27 %

19 %

20 %

8%

>0.250mm

8%

7%

8%

4%

>0.125mm

8%

6%

7%

3%

 
Terug naar overzicht