Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie

tww november 2006
Door: Louis van Velthoven

Gerrit Walraven en Arjan Boekhorst

De pakketten voor de komende maanden zijn:

November:

Russian Imperial Stout

December:

geen pakket

Januari:

Märzen, het winnende recept van Heer JW den Hartog

Februari:

Scotch Ale

Maart:

Kolsch

April:

Saisson

Mei:

Indian Pale Ale

Juni:

Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen!

Pakket voor de maand november:

Imperial Russian Stout

Met het pakket van deze maand gaan we een Imperial Russian Stout maken.

De IRS is een speciale variant, een kruising van het type Barley Wine en het type Ierse Stout. Oorspronkelijk werd Russian Stout in de 18e eeuw gebrouwen door Barclay Perkins in Engeland. Het bier werd verscheept naar het Russische hof. Keizerin Catharina  de Grote van Rusland werd, als groot liefhebster van dit bier met hoge dichtheid en hoog alcoholgehalte beschermvrouwe van de Russian Stout. In verband met de enorme lage temperaturen en het mogelijke bevriezen van het bier tijdens het transport over de Oostzee werd een extra zware stout gebrouwen. Toen Le Coq (exporteur) een schenking van 5000 flessen deed  aan een ziekenhuis waar veel soldaten opgenomen waren, kreeg hij de aanstelling van hofleverancier. En het waarborg Imperial werd door de keizerin verleend en aan de naam toegevoegd. Om de hoge invoerrechten tegen te gaan, stichtte de exporteur binnen het Russische Keizerrijk, in Estland een brouwerij. Tijdens oorlogen werd de brouwerij geplunderd en later door de Sovjet Unie genationaliseerd. In 1971 werd een schadevergoeding betaald.

  • Het bier dat wij maken, vergist met de Wyeast 1084 Irish Ale.
  • De kleur zal uitkomen op 127 EBC en de bitterheid op 65 EBU.
  • Het alcoholpercentage zal uitkomen tussen de 8,5 en 9,5 %.
  • Dus een zeer donker bruin bier, met een hoge bitterheid. Verder zal het bier een branderige moutsmaak hebben, zoet, mogelijk licht zurig en licht droppig.
  • Om het bier goed tot zijn recht te laten komen, zal het bier langer moeten rijpen.

In de maand december is er geen bierpakket en in januari starten we het jaar met een pakket voor een Märzen.

Imperial Russian Stout

November 2006

Hoeveelheid:
Methode:

10 liter
stijgende infusie

Kleur:
Bitterheid:

          127    EBC
            65    EBU

Ingrediënten:

Mout:

.

3000

gr

pale ale mout

7 EBC

.

.

200

gr

ambermout

50 EBC

.

.

200

gr

munichmout

.

.

.

100

gr

chocolademout

800 EBC

.

.

50

gr

zwarte mout

1200 EBC

Hop:

(bitter)

70

gr

Golding

4,5 %

.

(aroma)

30

gr

Goldings

4,5 %

Gist:

.

.

.

Wyeast 1084 Irish Ale

.

Maischwater:

.

8

l

aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4.

54°C

Kijk voor het brouwen even op de site voor het definitieve recept. De hoppen en storting daarvan kan afwijken, hangt af van de hop die we kunnen krijgen!

Maischschema:

temperatuur (°C)

53

62

72

78

tijd (min)

10

30

20

5

  • Spoel met 8 liter van ca. 80 ºC.
  • Kook nu 75 minuten.
  • Voeg de Golding bitterhop toe aan het begin van de kooktijd en
  • de Golding aromahop na 60 minuten
  • Filteren en koelen. Voeg de gist toe.
  • Het begin sg moet ongeveer 1080 - 1085 worden
Terug naar overzicht