Terug naar overzicht

Clubavond 28 oktober 2006

tww november 2006
Door: Nico Mes

Ondanks de herfstvakantie en het Pint bockbierfestival werd de clubavond redelijk bezocht, ongeveer 40 deelnemers.

Deze clubavond stond onder leiding van Ernst.

Zoals gebruikelijk werd begonnen met de mededelingen. Hierbij was de belangrijkste de invoering van gedragsregels tijdens de clubavond. Tijdens voordrachten is het nog wel eens rumoerig in de zaal. Daarom geldt vanaf nu: tijdens de voordrachten wordt niet meer getapt aan de bar. Als men een gesprek wil voeren kan dit buiten de zaal.

Van het vragenkwartiertje werd weer gretig gebruik: aan de orde kwamen o.a. een te hoog eindSG en gistwassen. Aan dit laatste aspect zal binnenkort aandacht worden besteed in het clubblad.

Jan Willem belichtte vervolgens het brouwen van de Polderbok 2006. Het was een nogal zuur verhaal. Toch was het brouwen zelf bij de Prael en zeer vrolijke aangelegenheid. Er waren enige problemen bij het schroten maar dat mocht de pret niet drukken. Verder was het in de brouwerij warm, het was het begin van een lange warmte periode. Of dit nu een rol heeft gespeeld of dat er daarnaast nog andere factoren een rol hebben gespeeld is onduidelijk, maar de melkzuurbacteriën voelden zich goed thuis in het bier, er kwamen er zeer velen. Dit kwam niet ten goede aan de kwaliteit van het bier. De bedoeling was een herfstbock en geen lambiek. Helaas moest het bier dus als mislukt worden beschouwd. Het mooie etiket moet dus nog een jaar langer wachten op publicatie. Dit was nu al de derde keer in vijf jaar. Bezien moet worden hoe we verder moeten met het brouwen van de Polderbok. Herman stelde nog voor om aan de hand van een maandpakket de Polderbok door de leden te laten brouwen. Het beste resultaat hieruit kan dan als basis dienen voor het volgende brouwsel Dit voorstel werd met instemming ontvangen. We konden de Polderbok 2006 nog proeven, inderdaad een zuur verhaal.Zure bock

Na de pauze hield John Keuris een verhaal vanuit de Schrootmolencommissie over de ontwikkelingen rond de nieuw te ontwerpen schrootmolen. Gekeken is aan de hand van de literatuur en aan de hand van de gehouden enquête aan welke eisen de schrootmolen moet voldoen. Hieruit kwam o.a. walsen van roestvrij staal, > 25 kg per uur schroten, prijs € 50 - € 150. Het geschrote mout moet qua fijnheid aan bepaalde eisen voldoen. Door Baetslé is een ideale verhouding van de fijnheid aangegeven. Uit de resultaten van metingen blijkt dat nu te grof wordt gemalen. Discussie ontstond over de noodzaak om aan de ideale verhouding te voldoen. De Schrootmolencommissie gaat verder. Jan van der Lee zal worden bezocht om zijn schrootmolen, die volgens Jan snel en goed schroot te bekijken.

Na deze lezing was het hoog tijd voor de bar.

Terug naar overzicht