Terug naar overzicht

Lepelaer gaat vreemd

tww november 2006
Door: Nico Ruyter

Door Sjaak van der Lee en Nico Ruiter 

Wij zijn ook lid van het Westfries wijn en biergilde bij ons in het dorp. Deze gezellige club bestaat voor het merendeels uit wijnmakers, en zij hebben ook 2 bierbrouwers in de gelederen. Bij jullie bekende brouwers.

Elk jaar word er een projectwijn gekozen, dit jaar was dat de rozijnenwijn. Nou ziet een beetje brouwer ook daar een uitdaging in, dus zo gezegd zo gedaan. Sjaak heeft het voortouw genomen en Nico ervan overtuigd, dat wij ook wijn kunnen maken. Met de kerstdagen heeft Sjaak de stoute schoenen aangetrokken en de benodigde spullen besteld en opgehaald en is stiekem begonnen. Nico van de bank getrokken en samen zijn ze begonnen, ja, met wijnmaken! Na 2 avonden stevig gerommeld te hebben (de blender ging zelfs kapot, zat nog in de garantie ) zaten er 7 vergistingflessen vol met rozijnenwijn.

Wat hebben wij gemaakt: Thee-rozijnenwijn, Rozijnenwijn zwaar, Rijst-rozijnenwijn, Rozijnenwijn (zoet), Gerst-rozijnenwijn, Rozijnenwijn (medium) en Sinaasappel-rozijnenwijn. Na de vergistingskast op 25 graden verwarmd te hebben kon het proces beginnen. Regelmatig meten, overhevelen, proeven, uitspugen (ja dat moet bij wijn ) en schudden verliep het proces aardig goed. Het filteren was een DRAMA, dat heeft Sjaak 2 volle avonden gekost. We hebben de rozijnen met de blender van Nico tot stront gemalen, dat kon ook (achteraf ) met Pecto-enzymen; al doende leert men. Maar op een gegeven moment werd het spul toch een beetje helder, na veel geduld en diverse keren overhevelen. En het begon zelfs een beetje op "wijn" te lijken.

Vervolgens de hele plas wijn weggezet in de kelder. Na een tussentijdse proefronde, in mei, zakte de moed aardig in de schoenen. Zou de zuurkoolfabriek dit willen gebruiken? Dacht het niet! En 4-10-2006 was de inleverdatum voor de projectwijn. Sjaak heeft begin september deelgenomen aan een Boergondies Erfgoed bij een van zijn klanten, en daar hele mooie wijnen geproefd. En de smaak een beetje onthouden. Dus de kelder in en de potten naar boven gehaald, en geproefd. Niet verkeerd dit spul. Dus er werd gebotteld in originele flessen, en de wijn was heel helder.

Vervolgens deze 7 wijnen ingeleverd op de avond van de keuring. 1x zoet; 1x medium; en 5x droog. En nu maar afwachten op het oordeel van de wijnkeurmeesters. Die begonnen om 21.00 uur met het keuren van de wijnen. Er werden nog 4 wijnen ingeleverd door ervaren (wijnmakers) die al jaren wijn maken. Om 22.30 uur waren deze keurmeesters klaar met de keuring van de wijnen. Zij gingen over tot het uitreiken van de prijzen, dat was voor ons best spannend. Om een lang verhaal kort te maken, volgen hier de uitslagen. 1ste prijs; de bierbrouwers, (zo hebben wij ons ingeschreven ) met de zoete wijn. 2de prijs; de bierbrouwers, met de mediumwijn. 3de prijs; de bierbrouwers, met een droge wijn. Zijn er bierbrouwers onder ons, die de wijnen willen proeven, neem ik van de winnende wijnen wel een fles mee in november. De moraal van dit verhaal: Als er maar een beetje alcohol in zit, komt het vanzelf goed.

Groeten Sjaak en Nico

Terug naar overzicht