Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie

tww oktober 2006
Door: Arjen Boekhorst

Op internet is bij ‘De Serrebrouwerij Het Witte Paard' (één van de mannen van De Vier Gebroeders) een interessant artikel te vinden over ‘de optimale giststarter' (http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/giststarter.htm). Door Theo van de Voorde werden we hierop gewezen. Het is een artikel waarin duidelijk wordt wat de toegevoegde waarde is van beluchten, stikstof en zink.

Voor het toevoegen van stikstof (en andere gistvoeding) wordt FermaidK aangeraden. Dat is helaas niet meer te krijgen maar vervangen door SiriS Yeast Vit. Voor het toevoegen van zink, waar je heel voorzichtig mee moet zijn, zijn Servormyces capsules te krijgen, zodat je niet teveel zink toevoegt (giftig!). Lees het artikel eens, echt heel erg interessant en mocht je hiermee aan de slag willen, we hebben de artikelen op voorraad!

Check de site voor deze spullen, ook weer nieuwe verse hoppen!

Pakketten seizoen 2006/2007

Oktober:

Alt

November:

Russian Imperial Stout

December:

geen pakket

Januari:

Märzen, het winnende recept van Heer JW den Hartog

Februari:

Scotch Ale

Maart:

Kolsch

April:

Saisson

Mei:

Indian Pale Ale

Juni:

Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet langer in behandeling genomen!


Pakket voor de maand oktober: Altbier (door Louis).

We gaan naar Düsseldorf, naar de Altstadt. Brouwerijen bezoeken en Altbieren proeven. Tijdens de excursie van 20 oktober bezoeken we brouwerij Schumacher-Alt, Brauhaus Zum Uerige en Brauhaus Gleumes (Bekend van das Gleumes LAGER, das Gleumes HELL und das Gleumes WEIZEN).

De Schumacher Alt wordt door de brouwerij omschreven als een bier van 4,6 %, rijk aan vitamine, sporenelementen en essentiële aminozuren. Met mate gedronken vermindert het bier het risico op hart- en vaatziekte, bevordert het de nieractiviteit, heeft het een rustgevende werking (waarschijnlijk merken we dat al op de terugreis in de bus) en werkt het stressverminderend. Met 45 calorieën op 100 gram is alleen mineraalwater, karnemelk, koffie en thee caloriearmer. Mogelijk kunnen we op doktersrecept een kratje mee naar huis nemen.

Bij Brauhaus Zum Uerige gaan we genieten van de Uerige Alt (4,7%). En misschien komen we daar nog de de Uerige Sticke tegen. De Sticke is slechts twee keer per jaar verkrijgbaar, op de derde dinsdag in januari en oktober (=17 oktober). Met een hogere moutstorting en meer hop is de Sticke een zware uitgave (6%) van de Uerige Alt. De naam Sticke heeft te maken met het "stiekeme" doorvertellen van de iets te ruime storting door de brouwmeester.

Tussen de brouwerijbezoeken door gaan we de Altstadt in, om ook daar van een Altje te genieten. En natuurlijk is dit bezoek een mooie aanleiding om zelf met het Alt-recept aan de gang te gaan. De Alt is een amberkleurig tot roodbruin bier van hoge gisting. Het is een zacht bier met een licht moutige en licht hoppige smaak met een alcoholpercertage tussen de 4,5 en 5 %. De gebrande mout geeft de Alt haar karakteristieke kleur en smaak. Het bier heeft zijn oorsprong in de omgeving van de Duitse stad Düsseldorf. Bekende Altbieren zijn Hannen Alt, Diebels Alt, Budels Alt en Schlösser Alt. Op de komende clubavond hopen we aan dit lijstje een aantal lekkere, voor ons dan inmiddels bekende Altjes toe te kunnen voegen.

Het bier dat wij gaan maken, laten we vergisten met de Wyeast 1007 German Ale. De kleur zal uitkomen op 37,8 EBC en de bitterheid op 28,6 EBU. Laat het bier extra lang lageren en probeer dit bij lage temperaturen te doen.

Het pakket voor november wordt een Russian Imperial Stout.

Altbier

Oktober 2006

Hoeveelheid

Methode

: 10 liter

: stijgende infusie

Kleur

bitterheid

37,8 EBC

28,9 EBU

Ingrediënten:

Mout:

1,3 kg

pilsmout 3 EBC

0,6 kg

Munichmout 15 EBC

0,3 kg

caramout 120 EBC

Hop:

(bitter)

14 gr

challenger 7 %

(aroma)

9 gr

challenger 7 %

Gist:

Wyeast 1007

German Ale

Maischwater:

8 liter 54 ºC,

aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4.

Maisch in bij 52 °C.

Maischschema.

temperatuur (°C)

52

63

74

78

tijd (min)

15

35

15

5

Spoel met 8 liter van ca. 80 ºC.

Kook nu 75 minuten.

Voeg de Challenger bitterhop toe aan het begin van de kooktijd en

de Challenger aromahop na 60 minuten

Filteren en koelen. Voeg de gist toe.

Het begin sg moet ongeveer 1050 worden

Terug naar overzicht