Terug naar overzicht

Waarom is mijn bier te zoet?

Door: Theo van de Voorde

Theo's vraagbaak aflevering 2



De volgende vraag die men mij stuurde gaat over een te zoet bier:

Hallo Theo,
Goed initiatief om als ombudsman ons van advies te dienen. Ach, G.W. Bush heeft adviseurs en waarom 't Wort wat ook niet. Dus steken Silvio en ik gelijk maar van wal. Overigens, mocht vraag en antwoord in het belang zijn van anderen dan is publicatie geen bezwaar. OK, daar gaat-ie...

In mei 2000 hebben we een tripel gebrouwen (20-22 liter) welke we in december 2000 zijn gaan drinken. Het volgende gaan we je vragen. Echter krijg je eerst wat gegevens:
7 kg pilsmout 3 EBC
750 g tarwemout
Challenger hop 40 g (7%)
East Kent Golding 25 g (4,5%)
350 g ruwe rietsuiker
500 g lichtbruine basterdsuiker
4 g Iers mos
8 g koriander
100 g lindebloesem honing
Delta C gist
Begin SG 1098 - Eind SG 1040

Deze tripel valt iets wat te zoet uit (misschien te veel restsuiker)
Hoe zou dat kunnen en wat kunnen we er de volgende keer aan doen? (N.b. 11 feb. a.s. gaan we er weer voor, want hij is ons goed bevallen!!)
De smaak was voor de rest perfect. Een (h)eerlijke geur, mooie kleur en staat ook nog 'ns goed in het glas.
We willen deze tripel, als je dat wilt, best laten proeven. We zijn benieuwd naar je reactie. Tot a.s. vrijdag 26 jan.
Brouwkoppel Silvio en Christopher

Beste Chris en Silvio,
Ik was er helaas niet bij de afgelopen clubavond. Jammer. En ik wil wel graag wat van dat bier proeven. Voor het goed beantwoorden van jullie graag moet ik meer weten, zoals bijv. het maisch-schema wat jullie gehanteerd hebben.Het is in ieder geval wel zo dat jullie niet alleen een te hoog eind S.G. hebben, maar ook een veel te hoog begin S.G. voor een tripel.
Wat jullie gemaakt hebben lijkt meer op een winterbier!! Voor een tripel moet je een begin s.g. hebben van ongeveer 1080-1085. En dan een eind s.g. van 1020-1025.
Als jullie dit bier gemaakt hebben in een standaardpan dan ligt de oorzaak waarschijnlijk aan een te dik beslag. Dus, volgende keer wat minder storting, bijv. max. 6,5 kg mout.

Nadat ik een flesje van het bier, wat overigens voortreffelijk smaakte, (het was echter geen tripel) had geproefd en ik ook de ontbrekende informatie over het gebruikte maisch-schema: (54° - 10min, 63° - 20min, 68° - 15min, 73° - 20 min, 76° - 5 min.) had gekregen, heb ik het brouwkoppel het volgende, aanvullende advies gegeven:

Minder mout maakt het beslag dunner waardoor de enzymwerking beter verloopt, je krijgt daardoor automatisch een wat minder zoet bier. Dus de hoeveelheid Pilsmout verlagen tot 6 kg en, tarwemout tot 500 gram.
De maischtijd bij 63 ° verlengen met 10 min tot 30 min. Dit geeft ook een droger bier omdat de enzymen die de vergistbare suikers maken dan langer kunnen werken.Tenslotte kunnen de 350 gram rietsuiker wel achterwege blijven, de 500 gram basterdsuiker vormt wel een voldoende tegenwicht voor restsuikers van de verminderde mouthoeveelheid. Succes, en als het hierna nog steeds lekker is wil ik weer graag een flesje proeven!
Theo

Terug naar overzicht