Terug naar overzicht

Excursie met Pint naar de Dolle Brouwers

tww oktober 2005
Door: Nico Mes
oerbierOp 29 september organiseerde Pint een excursie naar de Dolle Brouwers in Esen, België. Het was 's morgens om 9 uur verzamelen in Utrecht en opstappen in de bus. Na een tussen­stop in Breda reden we met 50 man (waaronder een paar vrouwen) naar Esen, waar we om ongeveer 12 uur aankwamen.

We werden ontvangen door de brouwer, Kris Herteleer. Pint viert dit jaar zijn 25 jarig bestaan. Dit is ook het geval met de Dolle Brouwers. Het eerste brouwsel van de Dolle Brouwers dateert van 15 november 1980.

De naam is ontstaan doordat de oprichters daarvoor lid waren van de fietsclub de Dolle Dravers. Ze zijn begonnen als amateur­brouwers. Nadat hun bier tijdens een wedstrijd in Brussel in de prijzen was gevallen kwam het idee op een brouwerij op te starten. In Esen stond al enige tijd een brouwerij buiten bedrijf. Deze brouwerij hebben ze opgekocht. Veel van de oude brouwerij wordt nu nog gebruikt bij het brouwen. Er staat een oude schrootmolen. Vele brouwerijen zouden hem in het museum zetten, maar zij gebruiken hem nog.

Vanuit de schrootmolen gaat via een worm de mout naar de oude maischkuip. Het water wordt betrokken uit 5 waterbronnen in de directe omgeving. Nu werd een bron gebruikt bij de overburen. Water wordt gekookt, daardoor wordt het water onhard. Het hete water wordt met koud water gemengd en tot 70 °C afgekoeld en aan de mout toegevoegd waardoor een maisch van ongeveer 63 ºC ontstaat. Bij het maischen wordt de infusiemethode gehanteerd. Na ongeveer 2 uur wordt door toevoeging van heet water een temperatuur van 78 ºC bereikt en wordt gefilterd. De draf wordt door een boer uit het dorp opgehaald. Na het koken wordt gekoeld via een open koelbak en tevens over buizen waardoor koud water stroomt dat wordt opgevangen om na afkoeling weer te hergebruiken. Het is verbazend dat deze manier van koelen steeds goed gaat en dat er geen infectie optreedt.

arabierDe gist werd tot 1999 betrokken van brouwerij Rodenbach. Nadat Rodenbach in andere handen was overgegaan werd deze weg afgesneden. De Dolle Brouwers waren daardoor gedwongen de oorspronkelijke gist door hergebruik aan te houden. Hierbij trad echter een verandering op. In de gist van Rodenbach zitten ook o.a. melkzuurbacteriën. Bij het hergebruik verdwenen de melkzuurbacteriën. Hierdoor verdween ook de licht zure smaak uit de bieren van de Dolle Brouwers, dit ondanks de gebruikte koelmethode. Nu heeft men toch een methode gevonden om de oorspronkelijke smaak weer terug te krijgen. Na de gisting en lagering wordt het meeste bier afgevuld in flessen met nagisting op de fles.

Na de rondleiding hebben we bieren van de Dolle geproefd. We begonnen echter met een hopthee. Dus gewoon een thee getrokken van hop. De bittere smaak van de hop bleef lang in je mond hangen, een heel aparte ervaring. Niet echter een thee om dagelijks te drinken.

Verder proefden we de wort van de Stille Nacht, het winterbier van de Dolle Brouwers dat bij ons bezoek werd gebrouwen. Hiermee kan je nog niets zeggen over het bier, maar voor degenen die nooit wort hebben geproefd is het leuk.

Toen kwamen de bieren aan de beurt. Arabier, een blond bier van 7,5%, met een mooie hopbitterheid, dry hopping wordt toegepast. Verder werd geproefd het Oerbier, het eerste bier (7,5%) van de Dolle Brouwers. Dit licht bruine bier heeft een lichte zuursmaak, deze treedt echter niet op de voorgrond. Verder proefden we direct uit de lagertank nog de Dulle Teve, een tripel van 10%, licht zoet van smaak met een mooie bitterheid. Om hem echt goed te proeven moet je het bier van oudere datum proeven. Ik heb daarom maar een paar flesjes mee naar huis genomen. Het smaakt nog beter. Als laatste bier proefden we een stout, een stout zoals een stout moet zijn.

Al met al een geslaagd bezoek aan de brouwerij. De excursie sloten we af in een restaurant in de buurt waar we konden genieten van paling in Arabier of stoofvlees in Oerbier. Een geslaagde excursie.

Terug naar overzicht