Terug naar overzicht

Rare jongens, die Engelsen (2)

tww december 2005
Door: Marcel van Duyn
 

Op moment van schrijven doet Engeland zijn reputatie alle eer aan. "Good old English weather" zeggen ze, waarmee ze bedoelen dat het regent. In dit geval betekent het dat het de hele dag ongelooflijk k... weer is en het hier in de omgeving voorzien is van enorme plassen water. Op mijn dagelijkse rit van huis naar werk en vice versa, rijd ik door Delamere Forrest, een prachtig heuvelachtig bos vol met vogels en eekhoorns, maar dus ook met dalletjes en daar staat nu best wat water in. Rustig aan en goed opletten is dus het devies.

Engeland begint meer en meer te wennen en heb vorige week mijn eerste brouwerij bezocht. Cains in Liverpool had de eer om door mijn afdeling bezocht te mogen worden en na een rondleiding met een aantal smakelijke anekdotes, moesten we door naar The Grape, de pub bij de brouwerij, voor wat eten en natuurlijk wat proeven. Het betreft dan natuurlijk het proeven van "Real Ales", want 16 % van deze brouwer bestaat uit klassieke en traditioneel gebrouwen Engelse bieren, wat mede betaald wordt door de 84 % andere troep die ze maken, "the lagers". Naar mijn mening kan je die maar beter links laten liggen want echt lekker kan ik het niet vinden.

Het thuisbrouwen gaat ook rustig door. Het blondbier (7.2 % alcohol) is erg lekker nu het een paar weken op de fles zit en de buurman (een liefhebber van real ales) was aangenaam verrast door de kwaliteit van de "homebrew". De meeste die hier thuis wat maken doen dan vanaf een kit en rommelen dan wat tot het in een barrel zit. Het doorsnee resultaat is dat je dat bier neemt als je al aardig wat ander bier op hebt zodat je niet goed proeft wat voor een bocht het eigenlijk is! Het tweede bier van Engelse bodem is een zeer zwaar en donker belgisch bier geworden met wat kruiden en citrusvruchten. Afgelopen weekend geproefd na twee weken op de fles en het heeft voldoende (en mooi fijn) schuim, is wat zoetig en lekker bitter, wat dropperig en een overweldigende 9.8 % alcohol. Een echt winterbier en komt mooi uit want volgens de Engelse weervoorspellers wordt het een zeer lange en koude winter zoals we in 20 jaar niet gehad hebben! Eerst zien en dan geloven, maar mochten ze gelijk hebben heb ik in ieder geval iets moois om rustig van te genieten als de sneeuw naar beneden dwarrelt.

Het laatste bier wat gebrouwen is, is van afgelopen zaterdag (5/11) en is een Engelse Ale geworden. Ik moest wel want het is samen met mijn buurman gemaakt en die houdt ervan. We moesten eigenlijk wel brouwen want zijn schoonmoeder was op visite voor het weekend, dus ieder excuus om elders te zijn is mooi, maar dan ook nog brouwen is natuurlijk beter. Als recept het ik St George nagemaakt (bier van de maand van ‘t Houtje, bedankt voor de ongevraagde toestemming) met Centennial als bitterhop (hoort eigenlijk in amerikaanse IPA, maar leek me hier wel passen) en Bramling Cross (hop voor traditionele Engelse bieren) als aroma hop. Ben benieuwd of dat straks de goedkeuring kan wegdragen. Mis de club wel een beetje zo rond de laatste vrijdag van de maand want heb hier nog geen brouwclub kunnen ontdekken. Als alternatief drink ik er dan maar 1 (of meer) samen met mijn vriendinnetje, waarbij ook zoonlief langzaam gaat meedoen. Hij lust al Ale en Bitter, maar ook de homebrew blond begint te smaken, dus wellicht is er nog hoop voor de jeugd.

Dames en heren, u zij gegroet vanuit een nat Engeland. Brouw rustig door en geniet van uw hobby.

Terug naar overzicht