Terug naar overzicht

Meibock

tww april 2006
Door: Nico Mes

De lammetjes dartelen in de wei of liggen al in de schappen van de slager. Het is lente! In de lente komen ook de meibockbieren in de schappen van de winkels. Het meibockfestival, 21 mei bij de Prael, komt er aan. Maar wat is nu eigenlijk een meibock. Als je naar de voorlopige bierlijst van het festival kijkt zie je verschillende namen voor een meibok staan, zoals Lentebo(c)k. Springbo(c)k of Paasbier en uiteraard Meibo(c)k.Het meibockbier kom je vooral in Nederland en Duitsland tegen. In België zie je nog wel Paasbier, maar dat is veel vagere categorie; de overeenkomst is dat het, evenals de meibock, rond Pasen op de markt wordt gebracht.

Geschiedenis

Een breed aanvaarde theorie is dat de naam bockbier is afgeleid van de Duitse stad Einbeck. Het verhaal gaat dat het bier uit Einbeck in München erg in de smaak viel. Zozeer dat een brouwer uit Einbeck, Elias Pichler, naar München werd gehaald om het Einbeckse bier te brouwen. In 1614 werd in het Hofbräuhaus door hem voor de eerste keer het bockbier gebrouwen. De brouwerij Hofbräu brengt nog steeds een bokbier op de markt, onder de naam Maibock. De vraag rijst daarom: “wat was nu eerder de meibock of de herfstbock”.In Einbeck geven ze een geheel andere betekenis aan de meibock. Voorheen werden op vele plaatsen in de stad bier gebrouwen. Niet iedereen had een bierketel. Daarom was er een bierketel, die de ronde deed door de stad. In april was het einde van het brouwseizoen. In mei werd de volgorde bepaald voor van het gebruik van de brouwketel in het volgende brouwseizoen. Hierbij werd een feestbier gedronken, de huidige Maibock. Tot zover het Duitse verhaal.In het blad Bierpassie van mei 2006 staat een verhaal van Theo Flissebaalje over meibier dat je als een voorloper van de meibock kan beschouwen. De meibock is nog niet zo heel lang op de markt. In 1939 werd naast de reeds op de markt gebrachte (herfst)bock een nieuw biersoort door de grote brouwerijen op de markt gebracht, het meibier. Het meibier was gebaseerd op het Duitse Märzen. Het meibier was een lichtgekleurde biersoort van 15,5 tot 16,5 graden. Het jaar van op de markt komen van deze nieuwe biersoort was niet niet zo gelukkig gekozen: in 1940 begon de oorlog met zijn tekort aan grondstoffen; voor een zwaarder biersoort was toen geen plaats. Na de oorlog werd het meibier nog wel enkele jaren op de markt gebracht maar het verdween langzaam vrijwel geheel van de markt. Een paar kleine brouwerijen brachten nog wel af en toe een meibock op de markt. De ommekeer kwam in 1992 toen Grolsch een Meibock op de markt bracht. Andere grote brouwerijen wilden niet achterblijven en kwamen de volgende jaren ook met een meibock. Nu zijn er ongeveer 20 Nederlandse brouwerijen die met een meibock op de markt komen.Daarnaast zijn liggen er nog enkele buitenlandse (vooral Duitse) meibokken in de schappen van de winkels. In België brengt men deze tijd Paasbieren op de markt, maar deze vallen meestal buiten de categorie meibok.

Wat is een meibock?

In de Bierverordering wordt geen omschrijving gegeven van de meibock, wel wordt erin aangegeven dat in een biernaam de term bo(c)k allen mag worden gebruikt als het extractgehalte van het bier hoger is dan 15,5%. Daar kom je dus niet veel verder mee.Volgens de biertypenlijst van het Bier Keurmeesters Gilde heeft een meibock de volgende eigenschappen: begin S.G. 1060 – 1070, EBU 20 – 35, EBC 14 - 35. Als smaak­omschrijving wordt voor de meibock gegeven: moutig, kruidig-hoppige geur, vol, moutig, bitterig tot bittere smaak. De meibock valt in de klasse C. De meibock is dus lichter van kleur dan de herfstbock en heeft veelal ook iets meer bitter.Is de meibock nu een ondergistend of een bovengistend bier. Beide variaties komen voor. De brouwerijen die een ondergistend bier zoals een pils in hun assortiment hebben brengen de meibok veelal als ondergistend op de markt. Hierop zijn uitzonderingen, zoals Bavaria. De meibock van Bavaria wordt bij La Trappe gebrouwen. De kleinere brouwerijen brengen de meibock als een bovengistend bier op de markt.

Niet ieder bier dat aanwezig op het Meibockfestival voldoet aan de omschrijving, maar ze zijn wel het proeven waard. Kom dus op 21 mei naar de Prael! Een recept voor het brouwen van een meibok staat al op de website van ’t Wort Wat, dus dat behoeft hier niet te worden gegeven.

Terug naar overzicht