Terug naar overzicht

Bières de Garde Ambrée

tww januari 2006
Door: Gerrit Walraven

Met het pakket van deze maand gaan we naar het noorden van Frankrijk. Frankrijk is vooral bekend om zijn wijnen. Maar met een bierproductie van 16,8 miljoen hectoliter bier nam Frankrijk in 2004 in Europa een 5e plaats in. Van de totale productie van frisdranken, wijn, bieren en gedestilleerde dranken was in 2002 de wijnproductie goed voor 18% en de bierproductie voor 13%.

Brasserie Kronenbourg is met een marktaandeel van 40% de grootste producent van bier. Brouwerij Duyck uit Jenlain (Nord-Pas-de-Calais) is daar maar een kleintje bij. Rond 1900 begon Léon Duyck met het bierbrouwen en heeft zijn passie aan zijn zoon, Félix doorgegeven. In 1922 startte Felix de brouwerij in Jenlain. In 1960 nam Robert het van vader Felix over. In 1970 werd de brouwerij door Robert gemoderniseerd. En in 1990 gaf Robert de roerstok door aan zijn zoon Raymond. Raymond heeft het bierassortiment uitgebreid.

Bij brouwerij Duyck worden momenteel de volgende bieren gemaakt:

·  Jenlain blonde en Jenlain ambrée ·  St Druon de Sebourg·  Bière de Noël·  Bière de Printemps

·  Fraiche de l'Aunelle.

·  J Absinthe  en J Gingembre

·  La Torra blonde en La Torra ambréeDe Jenlain ambrée, Bière de Garde ambrée werd al in 1922 gebrouwen. “Bières de Garde” is Frans voor “bier om te bewaren”. Het verwijst naar het “boerenbier” dat oorspronkelijk in Noord-Frankrijk (Frans Vlaanderen) werd gebrouwen. Boeren maakten in februari en maart een sterk bier dat ze bottelden en bewaarden voor de zomer (vergelijkbaar met de saisons in België). Bière de Garde wordt tegenwoordig het jaar rond gebrouwen. Er zijn vaak blonde, amber en bruine varianten beschikbaar.

Het originele Bière de Garde wordt nog verkocht als Bière de Mars.

Met het pakket van deze maand gaan we een Bière de Garde proberen te brouwen.

·  23% Pilsmout

·  6% Munich

·  70% Pale Ale

·  Hop Brewers Gold en Saaz

Het bier zal 29,8 EBC en 22,7 EBU worden. En met een begin s.g. van 1060 zal het rond de 6 % uitkomen. Voor de vergisting gebruiken we de Wyeast 1214 Belgian Ale.

Terug naar overzicht