Terug naar overzicht

Brouwser: Homedistiller.org

tww mei 2006
Door: Theo van Eijden
Tjsa, nu is het lot op mij gevallen. In ieder geval een mooie titel voor dit feuilleton bedacht. Brouwer de Browser. Snel mijn favorietenlijst doorgelopen, echter daar blijkt bijna al het gras voor mijn voeten te zijn weggemaaid door Titus en Rob, maar wat wil je ook: we wonen bijna bij elkaar in. Onderaan de lijst vind ik toch nog een website die wel zeer het aanprijzen waard is. Het is de website van Tony Ackland. Deze is te vinden via http://homedistiller.org. Het is naar mijn mening de meest complete website die het gehele domein van distilleren beschrijft. Deze heeft mij ook aangezet tot het doen van een aantal experimenten op dat gebied. Zoals altijd staat bier aan het begin van alles, ook in dit geval. De aanleiding van dit alles was een batch bier met te veel kardemom. Onder het motto ‘weggooien is zonde’ is deze batch in de distilleerketel verdwenen. De resultaten mochten er zijn: 92 %!!!

Even terzijde: kardemom is naar mijn mening het gevaarlijkste kruid dat je kan toepassen in een bier, doe je te veel dan wordt het ondrinkbaar, doe je het goed dan moet het nog een lange tijd staan, tot wel meer dan een jaar, voordat het drinkbaar wordt.

website http://homdistiller.com


Omdat ik een absolute leek was op het gebied van distilleren, heeft enig speurwerk op het net deze website opgeleverd. Hij beschrijft via een zeer toegankelijk menu de diverse stappen die het distilleren omvat; introductie, theorie, uitrusting en installatie, het maken van het wort, distilleren, likeuren en kruiden, links en literatuur. Het mooiste vind ik het hoofdstuk met foto’s van allerlei soorten distillatiekolommen en tekeningen en een korte beschrijving van de mensen die deze gemaakt hebben. Gelijk aan de brouwinstallaties die er bij ons op de club zijn, zo is het ook met destillatiekolommen. Er zijn er geen twee hetzelfde. Ik ga niet verder met beschrijven. Bekijk het zelf maar eens en je zult het met veel genoegen doorlezen. Aan het einde van de site is er de mogelijkheid om de gehele site te downloaden zodat alles op de eigen PC rustig bekeken en uitgeprint kan worden.

Voor degene die de Engelse taal niet machtig is, kan ik het volgende Nederlandstalige boek van harte aanbevelen. Ik zag het laatst liggen toen ik bij van der Kooy in Jubbega binnenwandelde, en kon het niet laten liggen. Het boek heet “Zelf likeuren bereiden” en is geschreven door Ad Coumou (ISBN 90 800 7353 9). Hierin beschrijft hij in detail bijna 100 soorten kruiden die toegepast kunnen worden voor het bereiden van likeuren. Voor ons als brouwers is deze lijst interessant om aan de hand van de beschrijving eens wat te experimenteren. Vervolgens beschrijft hij tot wel 204 recepten voor het maken van heerlijke likeuren. De recepten alleen zijn al het lezen waard, wat denk je van Crème de Noix, Gemberlikeur, Absynth, Benedictine, Chartreuse, Tia Maria, Grand Marnier, Jenever. Het is niet te hopen dat dit allemaal door één persoon gemaakt gaat worden want dan heeft deze persoon wel een probleem: hoe krijg je het allemaal op!!!! Ook beschrijft hij hoe een distillatie-installatie er eigenlijk uitziet en hoe zoiets gemaakt wordt. Een goede doe-het-zelver heeft genoeg aan deze informatie om direct aan de slag te gaan. Ter info, Coumou beschrijft ook kardemom en geeft als richtlijn voor likeur 0,1 gram per liter!! (Titus, lees dit goed!)

Dit boek is in een begrijpelijke taal geschreven en bevat een onschatbare bron van informatie voor iedere brouwer die de stille wens heeft ooit nog eens te gaan distilleren.

Theo van Eijden

Terug naar overzicht