Terug naar overzicht

Korrelgisten (1): Fermentis

tww september 2016
Door: Ben Uijtenhaak

Fermentis Safbrew F-2

Fermentis Safbrew F2 is een bovengist verkrijgbaar in zakjes van 20 gram. Ruim voldoende voor 25 liter wort. De gist is net als de CBC-1 van Lallemand speciaal geselecteerd voor de hergisting op fles en in het vat. Deze gist assimileert heel weinig maltotriose, maar assimileert basissuikers (glucose, fructose, sacharose, maltose). De gist wordt gekenmerkt door een neutraal profiel dat het karakter van het basisbier niet verandert. Safbrew F-2 is zeer alcoholbestendig (> 10% vol) en zorgt tijdens de hergisting voor het opgebruiken van zuurstof (achtergebleven in de fles tijdens het bottelen) en koolzuurvorming. Tevens draagt deze gist bij aan het rijpingsproces. Sedimentatie is zeer goed, de gist plakt goed op de bodem van de fles of vat. Te gebruiken bij temperaturen van 15°-25°C.

Fermentis Safale S-04

Dit is een Engelse ale gist. Deze gist vormt compact sediment zal dus resulteren in een helder bier. Niet zo clean als de US-05 want produceert wat meer hogere alcoholen. Het grote voordeel hier is de hoge uitvlokking die ideaal is voor vat of fles geconditioneerde bieren. Door het compacte sediment is deze gist goed toe te passen in cilindrisch-conische tanks. De schijnbare vergistinggraad is matig, ongeveer 75%. Het temperatuurbereik loopt van 12°-25°C, maar optimaal is 15°-22 °C.

S-04 kan gebruikt worden voor Engelse Pale Ales (inclusief Bitters), Engelse Milds en Browns, Engelse IPA, Brown Porter, Robust Porter, Baltic Porter*, Foreign Extra Stout*, Dry Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout en Strong Ales zoals Barleywines.

Fermentis Safale US-05

Dit is de Fermentis versie van de populaire American West Coast giststam (Alternatieven: BRY-97, M44, WLP001, Wyeast 1056). Deze gist zorgt voor een redelijk clean en evenwichtig bier met weinig diacetyl. De schijnbare vergistinggraad is met 81% tamelijk hoog. Flocculatie is medium. Het temperatuurbereik loopt van 12°-25°C, maar optimaal is 15°-22 °C.

Deze gist is vrij veelzijdig en kan worden gebruikt in veel bierstijlen die een schoon en fris karakter behoren te hebben. Indien bij 15 °C vergist wordt kan zelfs een soort pseudo-ondergistend bier verkregen worden. US-05 is te gebruiken voor stijlen als: American Pale Ale, American IPA, American IPA, American Stout, American Amber / Red, American Brown, American Barleywine, Amerikaanse tarwe en rogge bieren, Fruit en gekruide bieren, Robust Porter*, Cream Ale* , Kolsch**, Blond Ale, Irish Red** Dry Stout en Düsseldorf Alt.

Fermentis Safbrew WB-06

Deze gist is speciaal voor het brouwen van tarwebieren. Deze gist zorgt voor de fenolen met kruidnagelaroma en esters voor het banaantje in een Hefeweizen. Ik heb zelf regelmatig van deze gist gebruik gemaakt voor een Weizen of witbier en deze waren naar mijn idee steeds prima gelukt. Flocculatie is (zoals men van een ‘Weizengist’ mag verwachten) laag, zodat je een mooi, volgens type, troebel bier krijgt. De schijnbare vergistingsgraad is ongeveer 86% zodat het uiteindelijke resultaat een verfrissend biertje is. Deze gist doet het goed tussen 12°-25°C, optimaal is 18°-24°C. Vergisten bij 20°C levert voldoende kruidnagel op met een nadruk op de banaan.

Deze gist is uitstekend geschikt voor het brouwen van de traditionele Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbocks maar ook voor een Belgisch Witbier**.

Fermentis Saflager S-23

Een droge ondergist die afkomstig is van de VLB (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei) in Berlijn. Deze gist is te gebruiken voor de productie van continentale lagers met fruitige, esterachtige kenmerken. De schijnbare vergistinggraad is ongeveer 82%, maar iets minder doorvergist krijgt het bier een mooie lange nasmaak. De mate van flocculatie is hoog zodat je een heerlijk helder bier mag verwachten. Het uiterste temperatuurbereik voor deze gist loopt van 9°-22°C maar voor optimale fermentatie is 12°-15°C beter.

S-23 is uitstekend geschikt voor Amerikaanse Lagers, Oktoberfest, Märzen, Dark American pils, Münchener Dunkel, Schwarzbier, Bock, Duits Alt, Baltic Porter en eigenlijk bijna alle Europese soorten ondergistende bieren.

Fermentis Safbrew S-33

Het werkpaard van de korrelgisten, S-33, is een zeer veelzijdig gist en wordt niet voor niets een universele gist genoemd. Het is dus te gebruiken voor een grote verscheidenheid aan bierstijlen. Perfect voor de beginnende amateurbrouwer. Deze gist behoort een neutrale smaak te geven en heeft een schijnbare vergistinggraad van 70%. Gebruik deze stam voor speciaalbieren en trappistenbieren. Ook in een IPA kan deze gist goed toegepast worden. Flocculatie is poederachtig dus het is een goede gist voor nagisting op fles. Ondanks het poederachtige karakter zet het sediment zich, na wat tijd, goed af op de bodem van de fles. Vergisten tussen 12°-25°C maar het best is tussen 15°-20°C. Voor een schoner smaakprofiel met minder esters en hogere alcoholen de vergisting beginnen bij 18°C en heel langzaam laten stijgen tot 21°C aan het eind van de vergisting. Door een beetje te spelen met de temperatuur kan deze gist voor vele biertypen ingezet worden.

Enkele goede keuzes voor bierstijlen met deze gist zijn Engelse IPA's, Engelse Bitters, Engelse Browns en Milds, Engels Pale, Brown Porter, Barleywines, Cream Ale, Old Ale, Engels Barleywine*, Scotch en Scottish Ales.

Fermentis Saflager W-34/70

Dit is de droge versie van de bekende Weihenstephan lagergist en is een van de meest populaire ondergistende stammen ter wereld. W-34/70 biedt een goede balans van bloemige en fruitige aroma’s terwijl de smaak nog steeds clean blijft dankzij de geringe productie van hogere alcoholen. Het eindresultaat is een zeer drinkbaar brouwsel. De flocculatie wordt vermeld als hoog. Als schijnbare vergistinggraad wordt 83% opgegeven. De werkbare temperatuurbereik is 9°-22°C. Optimaal is 12°-15°C.

Met deze ondergister kan zo’n beetje elke Pilsner geproduceerd worden alsmede Vienna Lager, American Amber Lagers, Bohemian Pilsner, Classic American Pilsner (van voor de drooglegging) en Dortmunder Export.

Fermentis Safbrew T-58

T-58 is kruidig en esterig en daardoor ideaal voor continentale en in het bijzonder Belgische bierstijlen. De gist vormt een goed sediment maar neigt wat poederachtig hetgeen kan resulteren in een wat troebel bier. Deze zwevende gistdeeltjes maken dat nagisting op fles moeiteloos verloopt daar er altijd een voldoende hoeveelheid gistcellen zijn weg naar de fles weet te vinden. Wanneer de gist bezinkt zal het niet samen klonteren. De schijnbare vergistinggraad is 70%. Het aanvaardbare temperatuurbereik is 12°-25°C maar de gist voelt zich het lekkerst tussen 15°-20°C.

Deze gist is de juiste keuze voor het brouwen van een Belgisch Blond, Belgische Dubbels, Tripels en Quadrupels, Sterke blonde, Belgium Dark Strong Ales en Witbier**.

Fermentis Safale K-97

Duitse bovengist, speciaal geselecteerd vanwege de grote schuimvorming tijdens de hoofdvergisting. De gist voelt zich het lekkerst bij 15°-20°C. Het hele bereik loopt echter van 12°-25°C.

Geschikt voor het brouwen van bieren met een laag esterprofiel en Belgische witbieren.

Fermentis Saflager S-189

Oorspronkelijk een Zwitserse ondergist van de Hürlimann brouwerij. Deze giststam vergist goed (84%) en maakt het mogelijk een redelijk neutraal bier te brouwen met een goede doordrinkbaarheid. Flocculatie en sedimentatie is hoog zodat het geen probleem moet zijn om na een koele opslag een helder bier te verkrijgen. Gistingstemperatuur : 9°-22°C. Ideaal is 12°-15°C. Bij temperaturen onder de 12°C dient men meer gist te gebruiken, tot zelfs 2 zakjes per 10 liter te vergisten wort bij 9°C.

Fermentis Safbrew Abbaye (BE-256)

Dit is een redelijk recente gist van Fermentis en zodra deze in de winkel lag wilde ik er een ‘Dubbeltje’ (zie de recepten database van ’t Wort Wat!) mee brouwen. Met dit recept hadden we al een aantal maal meegedaan aan het ONK maar ondanks een mooie score zat een podiumplaats er steeds niet in. Zou het met deze gist wel lukken? Deze gist zou perfect moeten zijn voor abdijbieren en zou bestand moeten zijn tegen een hoger alcoholgehalte. Persoonlijk viel het resultaat mij tegen en de punten van de jury wezen hetzelfde uit. Te kruidig voor een dubbel. Over een blond bier dat we bij 19°C met deze gist vergist hebben was ik ook niet echt tevreden. De vergisting verloopt vlot en volgens de beschrijving biedt deze gist subtiele goed gebalanceerd aroma's. Flocculatie is hoog en sedimentatie is goed dus het uiteindelijke bier krijgt een grote helderheid. De schijnbare vergisting is 82%. Het temperatuurbereik loopt van 12°-25°C terwijl optimaal 15°-20°C is.

Waarschijnlijk wordt deze gist omgedoopt tot BE-256. Ik denk omdat Lallemand ook een gist in het programma heeft met de naam Abbaye. Zelf ga ik deze Abbaye (BE-256) niet nog eens voor een dubbel gebruiken maar andere aanbevolen stijlen zijn: gekruide bieren, Tripel, Kerst- en winterbieren, zogenaamde winterwarmers en Saisons.

Voetnoten

Om de juiste hoeveelheid esters en fenolen voor een bepaalde bierstijl te verkrijgen dient soms iets warmer of kouder vergist te worden.

* = Vergisten aan de warme kant van het temperatuurbereik

** = Vergisten aan de koelere kant van het temperatuurbereik.

Terug naar overzicht