Terug naar overzicht

Wat moet je met kruiden in bier?

tww juni 2012

Door Fiona de Lange

Kruiden en specerijen die meekoken in de wortpot.Tijdens mijn studie-uren voor mijn examen kwam ik nog een leuk onderwerp tegen over kruiden in bier. Natuurlijk kan een brouwer eindeloos biervariaties ontwikkelen aan de hand van honderden kruiden. Ieder kruid heeft een eigenschap zowel voor de smaak als het aroma. Ook kan je het bier behoorlijk verknallen door het verkeerd toe te voegen. In veel kruiden zitten oliƫn die een negatieve werking hebben op de schuimkraag.

Bewaartijd

Allereerst iets interessants. De bewaartijd van bier wordt verlengd door het gebruik van kruiden in bier. Maar waarom? Eindelijk vond ik hierop het antwoord! Het bier kan door kruiden beter klaren (er blijven minder resten achter waardoor in de fles de smaak nog kan veranderen) en dat komt weer door de looistoffen. Deze zijn bijvoorbeeld aanwezig in eikevaren, groene schors van noten, eikenschors maar ook in heel veel andere kruiden.

Gebruik

Hieronder een lijstje met de voornaamste kruiden die vandaag de dag gebruikt worden in bier met bovendien een functie van het kruid. Uiteraard zijn er naast aroma ook redenen om een kruid voor de smaak te kiezen.

  • Koriander zorgt voor een mooi aroma
  • Zoethout geeft een zoete smaak en zorgt voor een goed schuim in het bier!
  • Gember geeft een exotisch tintje aan bier, een pittige smaak en wordt veel gebruikt in de porter.
  • Oranjeappel brengt een frisse smaak
  • Romeinse Kamille: een kruid dat gebruikt wordt in stout bieren, zorgt voor een goede spijsvertering en geeft een fruitige tint aan het bier.
  • Dillezaad, Karwijzaad en Jeneverbessen geven een mooi aroma aan het bier, paradijszaad (ook veel gebruikt in de Porter vroeger) daarentegen vooral een pikante smaak.

Ben je op zoek naar bitterstoffen voor in het bier die de hop geheel of gedeeltelijk moeten vervangen, dan kun je dit zoeken in alsem, lijvoet, spar, gagel, eikevaren en jeneverbes.

Overgenomen van http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/04/16/wat-moet-je-met-kruiden-in-bier

Terug naar overzicht