Terug naar overzicht
24 jan. 2022 - Nieuwsflits #461: Inschrijving voor bierbrouwcursus is geopend
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuwsflits;

  • Inschrijving voor Bierbrouwcursus is geopend
  • Gezamenlijke Brouwdag 19 februari, American Barley Wine



Inschrijving voor Bierbrouwcursus is geopend
Bericht van de brouwcursus commissie

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen.
Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebuikte grondstoffen en het bier type dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Na het bottelen sluiten we de cursus af met het uitreiken van het certificaat. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek (Verander water in Bier van Adrie Otten) om achteraf nog eens alles in op te kunnen zoeken.
 
De data voor de cursus voor het voorjaar 2022 zijn:

  • Donderdag 17, 24 en 31 maart
  • De brouwdag is op zaterdag 2 april
  • De bottelavond is nader te bepalen datum.

De cursus wordt gegeven in Nieuw Vennep en aanvang is 19.30h en duurt tot ca 22.30 h.  De gezamenlijke brouwdag vind plaats in Lisserbroek, aanvang 9.00h en duurt tot ca 15.30h.  Kosten: 80 euro per persoon
 
Cursus leiders:
Titus Rinia.
Theo van Eijden
Heb je vragen, mail dan naar de brouwcursus commissie  !

Op de website kan je direct inschrijven en met  iDeal betalen voor de bierbrouwcursus. Als de betaling succes vol is verlopen is de aanmelding gegarandeerd. De complete cursus kost €80,- voor dus 4 avonden, een brouwdag, genoemd cursus materiaal, +/-18 flessen eigen gebrouwen bier en een schat aan kennis (onbetaalbaar).




Gezamenlijke Brouwdag 19 februari, American Barley Wine
Bericht van de brouwdagcommissie

De brouwdag gepland op 19-2-2022 komt er weer aan. We gaan een Amerikaans type Barly wine maken. Hier onder het type beschrijving. Jan Wurpel en Stefan Hendriks hebben een mooi recept ter beschikking gesteld. De inschrijving is geopend. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen. Voor iedereen geldt: Als je iets gesplitst wil hebben dien je gewoon elke batch apart op de site te bestellen en af te rekenen. De prijs voor op de brouwdag is € 1,00/liter en voor afhalen € 1,25/liter.  Inschrijven gaat via de website, in het leden menu, tab Brouwdag. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.  Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang.

Als proef dit keer ook opsturen onder voorwaarden: je besteld op de site als afhaal pakket max 40L. Daarna een verzoek via deze email om een tikkie van € 15,- verzendkosten en moeite. Onder vermelding van je volledige adres en email. Je krijgt het pakket dan in de week na de brouwdagdatum. 

Indien de dan geldende Corona regels of een besluit door het bestuur, de brouwdag niet door laten gaan zullen ook de brouwdagbrouwers hun pakket af kunnen halen. Als je zelf denkt thuis te blijven moet je echter gewoon de afhaal prijs betalen.

American Barley wine
American Barley wine

22C. Amerikaanse Barley wine

Algemene indruk
Een goed gehopte Amerikaanse interpretatie van de rijkste en sterkste Engelse ales. Het hopkarakter moet overal aanwezig zijn, maar hoeft niet uit balans te zijn. Het alcoholgehalte en de hopbitterheid zorgen vaak voor een zeer lange afdronk.

Uiterlijk
De kleur kan variëren van licht amber tot medium koper; kan zelden zo donker als lichtbruin zijn. Heeft vaak robijnrode highlights. Matig lage tot grote gebroken witte tot lichtbruine schuimkraag; kan een lage hoofdretentie hebben. Kan troebel zijn met koude waas bij lagere temperaturen, maar wordt over het algemeen helder tot goed tot schitterend helder als het warmer wordt. De kleur kan een grote diepte lijken te hebben, alsof deze door een dikke glazen lens wordt bekeken. Hoge alcohol en viscositeit kunnen zichtbaar zijn in "benen" wanneer bier in een glas wordt rondgedraaid.

Aroma
Hopkarakter matig tot assertief en toont vaak citrus-achtige, fruitige of harsachtige New World-variëteiten (hoewel andere variëteiten, zoals bloemige, aardse of pittige Engelse variëteiten of een mix van variëteiten, kunnen worden gebruikt). Rijke moutigheid, met een karakter dat zoet, karamelachtig, broodachtig of vrij neutraal kan zijn. Laag tot matig sterke fruitige esters en alcoholaroma's. De intensiteit van aromaten neemt echter vaak af met de leeftijd. Hop is qua aroma bijna gelijk aan mout, met alcohol en esters ver achterop.

Smaak
Sterke, rijke moutsmaak met een opvallende hopsmaak en bitterheid in de balans. Matig-lage tot matig-hoge moutige zoetheid in de mond, hoewel de afdronk enigszins zoet tot vrij droog kan zijn (afhankelijk van de veroudering). Hopbitterheid kan variëren van matig sterk tot agressief. Hoewel sterk moutig, moet de balans altijd bitter lijken. Matige tot hoge hopsmaak (elke variëteit, maar vaak met een reeks New World-hopkenmerken). Lage tot matige fruitige esters. Merkbare alcoholaanwezigheid, maar goed geïntegreerd. Smaken zullen na verloop van tijd gladder worden en afnemen, maar elk geoxideerd karakter moet worden gedempt (en over het algemeen worden gemaskeerd door het hopkarakter). Kan wat broodachtige of karamelachtige moutaroma's hebben, maar deze mogen niet hoog zijn; gebrande of verbrande moutaroma's zijn ongepast.

Mondgevoel
Vol en taai, met een fluweelzachte, weelderige textuur (hoewel de body kan afnemen bij langdurige conditionering). Alcoholwarmte moet merkbaar maar zacht zijn. Mag niet stroperig zijn en geen te lage eindvergistingsgraad hebben. Carbonatatie kan laag tot matig zijn, afhankelijk van leeftijd en conditie.

Opmerkingen

Soms bekend als "Barley Wine" of "Barleywine style ale" (de laatste vanwege wettelijke vereisten, niet de voorkeur van de brouwerij).

Geschiedenis
Meestal het sterkste bier dat door een brouwerij wordt aangeboden, vaak geassocieerd met de winter of feestdagen en vintage gedateerd. Zoals met veel Amerikaanse ambachtelijke bierstijlen, afgeleid van Engelse voorbeelden maar met Amerikaanse ingrediënten en met een veel meer vooruitstrevend hopprofiel. Een van de eerste Amerikaanse versies van ambachtelijk bier was Anchor Old Foghorn, voor het eerst gebrouwen in 1975. Sierra Nevada Bigfoot, voor het eerst gebrouwen in 1983, zette de standaard voor de hop-forward stijl van vandaag. Het verhaal gaat dat toen Sierra Nevada Bigfoot voor het eerst op pad stuurde voor laboratoriumanalyse, het lab belde en zei: "je barleywine is te bitter" - waarop Sierra Nevada antwoordde: "dank je."

Karakteristieke ingrediënten
Goed gemodificeerde bleke mout zou de ruggengraat van het koren moeten vormen. Sommige speciale of karaktermouten kunnen worden gebruikt. Donkere mouten moeten met grote terughoudendheid worden gebruikt, of helemaal niet, omdat de meeste kleur ontstaat door langdurig koken. Hop uit de Nieuwe Wereld komt veel voor, hoewel alle soorten in hoeveelheden kunnen worden gebruikt. Gebruikt over het algemeen een verzachtende Amerikaanse biergist.

Stijlvergelijking:
De Amerikaanse versie van de Barleywine heeft de neiging om meer nadruk te leggen op hopbitterheid, smaak en aroma dan de Engelse Barleywine, en bevat vaak Amerikaanse hopvariëteiten. Typisch bleker dan de donkere Engelse Barleywines (en zonder de diepere moutaroma's) maar donkerder dan de gouden Engelse Barleywines. Verschilt van een Double IPA doordat de hop niet extreem is, de mout meer naar voren en de body voller en vaak rijker. Een American Barleywine heeft doorgaans meer restzoet dan een Double IPA, wat de algehele drinkbaarheid beïnvloedt (nippen versus drinken).

Vitale statistieken
IBU                     50 - 100
SRM                    10 - 19
Begin SG             1.080 - 1.120
Eind SG               1.016 - 1.030
Alcohol (vol.)       8% - 12%

Commerciële voorbeelden

Avery Hog Heaven Barleywine, Anchor Old Foghorn, Great Divide Old Ruffian, Rogue Old Crustacean, Sierra Nevada Bigfoot, Victory Old Horizontal.




Clubkalender

vrijdag 28 januari Clubavond: Steenbier
zaterdag 19 februari Brouwdag: American Barly wine
vrijdag 25 februari Clubavond: ALV en presentatie Bierig
donderdag 17 maart Brouwcursus 1e avond
donderdag 24 maart Brouwcursus 2e avond
vrijdag 25 maart Clubavond; Smaakafwijkingen in bier proeven
donderdag 31 maart Brouwcursus 3e avond
zaterdag 02 april Brouwdag
vrijdag 29 april Clubavond:
zaterdag 14 mei Brouwdag
vrijdag 27 mei Clubavond:
vrijdag 24 juni Clubavond:
zaterdag 03 september Brouwdag
vrijdag 30 september Clubavond:
zaterdag 15 oktober Brouwdag

 
 

Terug naar overzicht