Terug naar overzicht
10 nov. 2021 - Nieuwsflits #456: Thuisbrouwwedstrijd 2022
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuwsflits

  • Veiliger inloggen
  • Wedstrijd voor de thuisbrouwers Hop On Hop Off Festival 2022
  • Lentebok brouwen op de brouwdag
     




Veiliger inloggen
Bericht van het bestuur 

Vanaf nu kunnen leden inloggen met het extra veilige Twee-Factor-Authorisatie (2FA). De kans is groot dat je dit al ergens anders gezien hebt. 

Hoe werkt het? 

Als lid kun je zelf 2FA activeren, na inloggen. Deze optie staat in het menu bij "Voor Leden -> Wachtwoord".
Hier staat ook uitgelegd welke app's er beschikbaar zijn. Daarna is het de bedoeling dat de QR code op hetzelfde scherm gescand wordt.
Na het scannen toont de app een code van zes cijfers die onderaan de pagina ingevuld moet worden. Als je vervolgens op "Controleer en activeer" klikt is 2FA actief.
Als onderdeel van de beveiliging verandert de code elke 30 seconden. Iedere code blijft 1 minuut geldig.
Hieronder staat het scherm dat je te zien krijgt bij het maken van een code:

inlog1
Vanaf het moment dat je 2FA geactiveerd hebt, krijg je bij het inloggen, na het invullen van de gebruikersnaam, een extra veld "Beveiligingscode".
Daar moet de code uit de app ingevuld worden. Als de code niet klopt, lukt het inloggen uiteraard niet.

Hieronder zie je het inlogscherm met het extra veld. Voor gebruikers zonder 2FA verschijnt het veld "Beveiligingscode" niet, en werkt alles dus zoals voorheen. 

inlog2
inlog2


























Wedstrijd voor de thuisbrouwers Hop On Hop Off Festival 2022
Bericht van het bestuur

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 april 2022 vindt de 3de editie van het Hop On Hop Off Festival plaats in de Kunstijsbaan in Breda. Het grootste semi overdekt speciaalbier en foodtruck festival in de Benelux. In de aanloop naar het Hop On Hop Off Festival wordt er weer een wedstrijd voor thuisbrouwers gehouden. 

Brouw je thuis je eigen bier en wil je het weleens meten met andere thuisbrouwers? Ben je nieuwsgierig hoe goed je bent in het brouwen en wil je je brouwsels laten testen door echte specialisten uit het vak? Dan is meedoen aan deze wedstrijd een goed plan. De wedstrijd draait om het brouwen van het perfecte blond bier.

Eisen bier
·                   Blond
·                   7 – 9 % alcohol
·                   EBC tot 20

Keuring van de jury
De jury beoordelen je blond biertje begin maart 2022. Dat doen ze in alle rust en ze maken daarbij gebruik van speciale proefglazen. De jury vult een uitgebreid keuringsrapport in en kennen per onderdeel punten toe aan het bier.

De bieren worden op de volgende kenmerken gekeurd:

•        Visuele aspecten: koolzuur, kleur, helderheid, schuimkraag en schuimstabiliteit
•        Smaak: basissmaak (zoet, bitter, zuur, volgens biertype), body (is het 'dun' of 'dik' bier), mondgevoel en afdronk.
•        Geur- en smaakassociaties: wat ruikt en proeft de keurmeester allemaal en klopt dat volgens het biertype? Hier kunnen ook smaakafwijkingen worden geconstateerd, veroorzaakt door fouten tijdens het brouwen.

De uitslag
De jury gaat begin maart 2022 de brouwsels proeven. De top 10 beste bieren zullen in de spotlights worden gezet op zondag 10 april bij het Hop on Hop Festival 2022. Daarbij worden de nummers 1, 2 en 3 gekroond met een mooie prijs.

Inleveren
Je brouwt een blond biertje en brengt 2 flesjes tussen 15 en 17 februari naar het inleverpunt op Kemelstede 2, 4817 ST Breda. Het inleveren van je bieren mag met je eigen etiket en/of naam. De jury zal blind proeven en dus niet weten van wie het brouwsel is, wel zo eerlijk. De organisatie zorgt voor deze blinde proeverij.

Wat levert het op?
Allereerst krijgt je een keuringsrapport van de professionele jury, dit is een goede indicatie over hoeverre je de techniek van het brouwen onder de knie hebt. Met deze waardevolle informatie kan je jouw bier nog beter maken dan het al is. Daarnaast winnen de beste 10 een plekje op het festival, waar vele professionele brouwers staan. Met deze kans op bekendheid kan jouw thuishobby uitgroeien tot iets groots.

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 19 november en kan heel eenvoudig via link.
Let op! Er zijn maximaal 40 plaatsen beschikbaar.

Belangrijke data
Uiterlijk aanmeldmoment    19 november
Inlevermoment                  15, 16 en 17 februari tussen 09:00 – 17:00 uur
Festival                             8, 9 en 10 april
Prijsuitreiking                    10 april om 17.00 uur

Voor meer informatie of als je een vraag hebt kun je contact opnemen via e-mail

hoponhopoff







Lentebok brouwen op de brouwdag
Bericht van de brouwdagcommissie 

De volgende brouwdag komt er weer aan. Het wordt gestaag drukker en gezelliger. Dit keer een lentebock naar een beproeft recept van Gery Uijtenhaak (ook gebrouwen in het stadsbrouwhuis in Leiden).  Gery heeft mij onderstaande toelichting gestuurd:

Maiday Maiday Springbock
Een goede meibock is verfrissend op een mooie lentedag en verwarmend op een koele meiavond… 
Een meibock is een volmoutig bier met een alcoholpercentage tussen de 6,5 en de 7,5 procent.
Goud tot amberkleurig. Aroma is moutig, zoetig, soms iets fruitig, met hint van getoost brood. Hop aroma is vooral kruidig, bitterig maar zeker niet te bitter. Een goede vergisting en voldoende koolzuur moeten zorgen voor de doordrinkbaarheid.  Een bier dat je tussen 21 maart en 21 juni drinkt.
Traditioneel is een meibock een ondergistend bier. Het kan ook prima gebrouwen worden met een bovengist, in dat geval heeft een neutrale gist de voorkeur.
Aan een traditioneel (duits) bier een twist te geven, zonder het meibock karakter te verliezen, was het idee van dit bier. De mout samenstelling is gemaakt op basis van de smaken die in het bier moeten terugkomen. De hop “gemoderniseerd” door voor Amerikaanse hoppen te kiezen.
Het recept is op basis van een recept dat ik voor het Stadsbrouwhuis in Leiden heb gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vingen op Untapped. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was. 

Ingrediënten:
Pils mout zoetige moutsmaak
Vienna mout geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier
Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit karakter en de geur en smaak van brood
Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit
 
Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus.
Als er naast de Europe nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal.
Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing.
Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH.
 
W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist.
S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70

Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wil gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen. 

Je heb nog tot 3-11-2021 om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen. 

De prijs voor op de brouwdag is € 0,60/liter en voor afhalen € 0,85/liter. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. (opsturen is helaas nog geen optie. Misschien als er ingrediënten over zijn)





Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor  naar de redactie .

 
 


Clubkalender

zaterdag 20 november Brouwdag; Lentebok
vrijdag 26 november Clubavond: clubkampioenschappen
woensdag 15 december Polderbok 2021 ophalen
vrijdag 17 december Clubavond: bier en bitterballen

 

Terug naar overzicht