Terug naar overzicht
4 mrt. 2020 - Nieuwsflits #421 Online biercursus
Door: Theo van Eijden

Bier: de wetenschap van het brouwen.
Beircht van het bestuur

Ooit afgevraagd waarom uw bier smaakt zoals het is? Leer hoe de ingrediënten, de verschillende biochemische reacties en procesparameters bij het brouwen van het bier de smaak en het aroma van het bier beïnvloeden. 

In deze online cursus van de KU te Leuven heeft de volgende leerdoelen;

  • Uitleggen wat het belang is van de 4 basis ingrediënten van bier als basis van de smaak en aroma.
  • Begrijpen wat de verschillende proces stappen bij het mouten en brouwen van bier zijn.
  • Begrijpen wat de belangrijkste biochemische reacties zijn die optreden tijdens elk van deze stappen
  • Herkennen en beschrijven wat de belangrijkste bierstijlen zijn en begrijpen hoe het brouwproces bijdraagt aan de eigenschappen van de verschillende stijlen
  • Herkennen van de belangrijkste factoren die het karakter, kwaliteit, stabiliteit van bier beïnvloeden
  • Het kunnen uitvoeren van sensorische analyses van bieren en hun belangrijke smaken identificeren en smaakafwijkingen en de oorsprong daarvan.

De syllabus van de cursus bestaat uit verschillende modules;

  1. Geschiedenis en overzicht van het brouwproces
  2. ingrediënten, mout
  3. Ingrediënten; water
  4. Ingrediënten; hop en kruiden en specerijen
  5. Ingrediënten gist
  6. Brouwproces
  7. Vergisting
  8. Filtratie en verpakking
  9. Kwaliteit en stabiliteit
  10. Bier beoordelen en proeven
  11. Eindexamen

  
Duur van de online cursus is 13 weken maar je mag deze in je eigen tempo volgen. De studie belasting  4 tot 6 uur per week. Cursus is gratis is als je geen officieel diploma nodig vindt. Let op de gehele cursus is in het Engels. Voor meer informatie en aanmelden; Link



Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 10 apr 2024 naar de redactie .

 
 


Clubkalender

zaterdag 21 maart Brouwdag: Verbeter je eigen bier ism de Kwaliteitscommissie
vrijdag 27 maart Clubavond Kveik
donderdag 16 april Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
donderdag 23 april Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en hop
vrijdag 24 april Clubavond Smaakafwijkingen
zaterdag 25 april Excursie naar het Zythos bierfestival in Leuven
donderdag 07 mei Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
zaterdag 09 mei Gezamenlijke Brouwdag
vrijdag 29 mei Clubavond Op bezoek bij een brouwerij
donderdag 11 juni Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp Bottelen
vrijdag 26 juni Clubavond
zaterdag 29 augustus Gezamenlijke Brouwdag
zaterdag 05 september Clubavond BBQ Lisserbroek
vrijdag 25 september Clubavond
zaterdag 10 oktober Gezamenlijke Brouwdag

 
 
 
 
 

Terug naar overzicht