Terug naar overzicht

Penari nieuws, maart 2023

tww maart 2023
Door: Nico de Boer

We hebben ons voornemen om meer te brouwen omgezet in daden! Al 2 brouwsels hebben we dit jaar gebrouwen: stroopwafelbier en een Polish delight. Het stroopwafelbier moet, zoals de naam doet vermoeden, naar stroopwafels gaan smaken. Dat hebben we geprobeerd door een storting met biscuitmout, het apart inkoken van een deel van het wort (zoals bij een Scottisch Ale) en door het toevoegen van stroop en basterdsuiker op verschillende momenten van de vergisting. Echte stroopwafels zitten er niet in want het vet uit de koek leek ons niet bevorderlijk voor de schuimstabiliteit.

De Penari's maakten hun recepten tot nu toe m.b.v. een oud software tooltje: Beer engine en dan alleen om het begin SG te berekenen. Er zijn ook Penari's die alles door fancy apps laten berekenen. Nu hebben we in het verleden wel eens naar Brouwhulp en Brouwvisie gekeken maar waren destijds niet overtuigd van de toegevoegde waarde en zagen door de hoeveelheid variabelen die de systemen verlangen door de bomen het bos niet meer.

Maar… je moet met je tijd meegaan dus hebben we deze keer Brewfather gebruikt. Het recept aanpassen leek prima te gaan, lekker spelen met de mouten om binnen de lijntjes van het biertype te blijven.

Polish delight is een afgeleide van een Smash IPA. In onze hopvriezer hadden we nog een paar Poolse hoppen liggen (gekregen op een beurs) en deze hebben we in Brewfather ingevoerd. Op de brouwdag vraagt onze Brewfathergoeroe: kan je het recept even met me delen, dan kan ik het even nakijken… in zijn app kwamen hele andere waarden tevoorschijn dan welke wij op de webvariant hebben berekend. Afijn een beetje tweaken en alles was weer in orde.

De Smash IPA was gebrouwen met een Kveik gist dus dat hebben wij ook gedaan, voor het eerst bewust vergisten op 25 °C. Kveik is inderdaad een bijzondere gist: na 2 dagen was het SG al gezakt naar 1010. Daarna hebben de verwarming in de klimaatkast maar uitgezet want de huisbaas van de Penari's ging een weekje richting Scandinavië, richting de Kveik. Bij terugkomst was het SG nog steeds 1010. Aankomende week maar wat flesjes speciaalbier leegdrinken want er moet 40 liter afgevuld worden. We zijn benieuwd hoe het bier zal gaan smaken.

Terug naar overzicht