Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2023

tww maart 2023
Door: Alex Bosman

Nieuw logo
Clubkampioenschappen
Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of  te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals verbeter je bier. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk.

Hieronder alvast de  2 wedstrijdbieren voor 2022:

Pale Ale (Klasse A)

Algemene kenmerken

Een Pale Ale (GB) is een bovengistend amberkleurig Engels bier met 4,5 – 5,6 % alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Goud tot amber. Helder (tweeschijn is toegestaan). Ongelijkmatige, vaak dunne schuimkraag door het lage koolzuurgehalte.

Geurassociaties

Matig sterk hoparoma, traditioneel van typische Engelse variëteiten, maar andere worden ook gebruikt. Daarnaast een medium tot medium sterke moutgeur, vaak samen met karameltonen. Medium laag tot medium hoog fruitige esters. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig

Basissmaak

De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet, soms zoutig (door mineralen uit het brouwwater).

Smaak

Hoppig, fruitig, licht moutig. Vaak ook licht karamel. Het matig sterke hopkarakter (bloemig, kruidig, aards, harsig), is afkomstig van typisch Engelse variëteiten (maar Europese en Amerikaanse variëteiten worden ook gebruikt). De hopsmaak en bitterheid mogen de moutige smaken niet domineren. Ook moutige smaken als noot en biscuit kunnen aanwezig zijn. De fruitigheid is licht tot medium, soms van peer of banaan. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig, harsig. Het koolzuurgehalte is laag tot gemiddeld, voor op fles afgevulde Pale Ales ligt dit vaak hoger. Zwaardere versies kunnen een licht alcoholwarmend mondgevoel hebben.

Nasmaak

De nasmaak is droog (zeker bij water met een hoog sulfaatgehalte), bitter, moutig en complex. Een mooi samenspel tussen hop- en moutsmaken.

Opmerkingen

Een Pale Ale (GB) is iets voller en alcoholischer en soms ook bitterder dan een (Ordinary of Best) Bitter. Dit type wordt ook wel Strong Bitter genoemd.

Technische kenmerken

Begin SG:

1044 – 1049

SVG:

69 – 73%

Alcoholpercentage:

4,5 – 5,6 Vol%

Kleur:

15 – 30 EBC

Bitterheid:

30 – 45 EBU

Koolzuurgehalte:

3,5 – 4,7 gr/ltr

Nr. BJCP style (2015):

11C

Voorbeelden:

Young’s Special,

Shepherd Neame: Spitfire

Russian Imperial stout (klasse D)

Algemene kenmerken

Een Russian Imperial Stout is een bovengistend, zeer zwaar, zeer donker biertype met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholwarmende smaak, met een alcoholpercentage van 7,5 – 11,0 Vol%.

Uiterlijke kenmerken

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim Koolzuurgehalte is tamelijk hoog.

Geurassociaties

Sterke geur van gebrande zwarte mout. Fruitig, rozijnen-, vijgen- en krentengeuren kunnen voorkomen. Droppig, hoppig, soms iets zurige toetsen door de gebrande mout. Rijke en complexe aroma's door het gebruik van geroosterde granen, fruitige esters, hop en alcohol. Het gebrande moutkarakter geeft associaties met koffie, donkere chocolade en is matig tot sterk. Fruitige esters zijn medium tot matig sterk aanwezig. Hoparoma is zeer laag tot vrij sterk. Hogere alcoholen kunnen aanwezig zijn.

Basissmaak

De basissmaak is sterk bitter, zoetig tot zoet, soms iets zurig.

Smaak

De smaak is sterk geroosterd, bitter zoetig en gebrand. Bittere chocolade, karamel, cacao, koffie, hopbittere smaakindrukken zijn herkenbaar. Vol en complex en vaak heel intens, met variabele hoeveelheden van geroosterde mout/granen, moutig, fruitige esters, hopbitterheid en alcohol. Medium tot agressief hoge bitterheid. Medium tot vrij sterke hopsmaak. Matige tot agressief sterke gebrande moutsmaken van chocolade, cacao en/of sterke koffie Alcoholgehalte duidelijk herkenbaar.

Geen diacetyl. De balans en de intensiteit van smaken kunnen worden beïnvloed door veroudering van het bier.

Body

De body is medium tot vol, het is een degustatiebier. Alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig en sterk alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is laag tot medium.

Nasmaak

De nasmaak is sterk moutig, bitter gebrand, gebrande bitterheid tot droppig. Soms iets zurig. Alcoholwarmend.

Opmerkingen

De bittere smaak wordt door een relatief hoog restsuikergehalte iets gemaskeerd.

Technische kenmerken

Begin SG

1075 – 1100

SVG

68 – 80%

Alcoholpercentage

7,5 – 11,0 Vol%

Kleur

100 – 300 EBC

Bitterheid

50 – 90 EBU

Koolzuurgehalte

3,2 – 4,5 gr/ltr

Nr. BJCP style (2015):

20C

Voorbeelden:

Harvey's Imperial Extra double stout;

Emelisse: Imperial Russian stout;

De Moersleutel: Motorolie;

Stadsbrouwerij Eindhoven: 400 Volt Blue Vanilla

Aanmelden van de wedstrijdbieren

Zoals gebruikelijk via de website, vanaf eind augustus

Wedstrijdbieren: Pale ale (klasse A) en Russian imperial stout (klasse D)

Verder de wedstrijdklassen:

A – C en lichte bieren van klasse V

 

B – D en donkere bieren van klasse V

Inleveren wedstrijdbieren

Op de clubavond van oktober.

Keuring van de wedstrijdbieren

Op de clubavond van november.

Terug naar overzicht