Terug naar overzicht

☘︎ Duurzaam brouwen: Van 90 naar ?? minuten

tww maart 2023
Door: Jan Olijhoek

Sinds enige tijd circuleert op het internet, gevoed door o.a. de energieprijzen, de vraag of en waarom er in plaats van bijvoorbeeld 90 minuten koken niet volstaan kan worden met minder kooktijd. Dit heeft de pas opgerichte Initiatiefgroep ‘Duurzamer brouwen’ op het spoor gezet om een aantal onderwerpen op het gebied van duurzaamheid ‘onder de loep’ te nemen. Zoals, waar en hoe kan waterbesparing plaatsvinden of, hoe kan de inkoop-footprint verkleind worden en kan reinigen en ontsmetten milieuvriendelijker? Om te beginnen lijkt ons de uitdaging van ’90 naar ?? minuten’ een mooi startpunt om het totale (duurzamer) brouwproces eens kritisch te onderzoeken.

Wie doet mee?

Natuurlijk is het mooi als meer brouwers zich bij ons willen aansluiten en mee willen denken over het ‘Duurzamer brouwen’. In dit geval is de vraag of het aanmerkelijk verkorten van de kooktijd van invloed is op de kenmerken die door het BKG gehanteerd worden. Om dat te onderzoeken denken we aan het brouwen van twee batches. Het idee is deze twee batches in een later stadium met elkaar te vergelijken.

We gaan natuurlijk uit van een gekwalificeerd recept, dus het beste resultaat zal bier moeten zijn dat dezelfde uiterlijke kenmerken en smaak heeft.

Een voorzet!

Ben en Gery zijn van plan eind februari met een door hen aangepast recept aan de slag te gaan. Het recept leent zich, door de lange maisch- en kooktijd, bij uitstek voor een proef zoals die ons voor ogen staat:

  • 1-staps maischschema.
  • Maischtijd verkorten van 75 naar 40 minuten.
  • Kooktijd verkorten van 90 naar 45 minuten.

Een brouwdag wordt dan 80 minuten korter!

Westmalle extra kloon

van:

?

gepubliceerd:

Zymurgy Nov/Dec 2015

klasse:

A

stijl:

Bitter Blond (Enkel)

Receptgegevens

batchgrootte:

20,82 l.

kooktijd:

90 min.

alcoholpercentage:

5.3 %

begin SG:

1047

Eind SG:

1007

EBC (kleur):

6.1

EBU (bitterheid):

31

Brouwhuisefficiëntie

75 %

Watertype

Hoofddorps leidingwater

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pilsmout (3 EBC)

4300 gram

 

3 EBC

 Dingemans

Saaz hop

57 gram

FWH

4.0 α

Pellets  

Saaz hop

57 gram

10 min

4.0 α

Pellets  

Maischwater

19.7 liter

 

 

kraan

Spoelwater

14.2 liter

 

 

kraan

Wyeast 3787 of White Labs WLP530

Maischschema

66 °C

64 °C

76 °C

storten

75 min.

10 min.

Opmerkingen van de brouwer

  • Pitch een actieve giststarter bij 18 °C. De vergistingtemperatuur mag oplopen naar 20 °C.
  • Wanneer de fermentatie langzamer gaat, koelen naar 10 °C en 4 weken lageren. Bottelen met ca. 184 gram suiker.
  • Navergisten bij 24 °C gedurende 8 dagen. Vervolgens nog 4 tot 6 weken lageren bij 10 °C.

Westmalle extra short kloon

van:

Ben & Gery’s

gepubliceerd:

Zymurgy Nov/Dec 2015 (recept aangepast naar halve maisch- en kooktijden)

klasse:

A

stijl:

Bitter Blond (Enkel)

Receptgegevens

batchgrootte:

20,82 l.

kooktijd:

45 min.

alcoholpercentage:

5.3 %

begin SG:

1047

Eind SG:

1007

EBC (kleur):

6

EBU (bitterheid):

31

Brouwhuisefficiëntie

75 %

Watertype

Hoofddorps leidingwater

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pilsmout (3 EBC)

4300 gram

 

3 EBC

 Dingemans

Saaz hop

54 gram

FWH

4.5 α

Bloemen  

Saaz hop

51 gram

10 min

4.5 α

Bloemen  

Maischwater

19.7 liter

 

 

kraan

Spoelwater

12,8 liter

10 min.

4.5 α

Kraan  

Wyeast 3787 of White Labs WLP530

Maischschema

66 °C

64 °C

76 °C

storten

40 min.

10 min.

Opmerkingen van de brouwer

  • Pitch een actieve giststarter bij 18 °C. De vergistingtemperatuur mag oplopen naar 20 °C.
  • Wanneer de fermentatie langzamer gaat, koelen naar 10 °C en 4 weken lageren. Bottelen met ca 184 gram suiker.
  • Navergisten bij 24 °C gedurende 8 dagen. Vervolgens nog 4 tot 6 weken lageren bij 10 °C.
Embrace the 30 minute boil
Terug naar overzicht