Terug naar overzicht

Celosia blondie

tww maart 2023
Door: Peter van den Bosch

Celosia Blondie
Celosia Blondie
In de maand januari verscheen het verhaal over de nieuwe hop Barbe rouge en als vervolg nu het eerste recept dat daarmee gebrouwen is: ‘Celosia blondie’. Op die naam kwam soms wat commentaar, want echt blond is dit biertje niet helemaal omdat er een beetje kleurmout in de stort is gegaan. Eerder goudblond, maar ach… ‘als het beestje maar een naampje heeft’, voor het onderscheid. Het tweede recept staat op de planning om te gaan maken en omdat we daar iets meer hop in gaan doen wordt dat dan ‘Celosia strong blond’. Daarover volgende keer meer.

 Mooi weer, brouwen in korte broek!
Mooi weer, brouwen in de korte broek!
Onderstaand recept in Brewfather geeft aan dat dit bier uitkomt op ca. 7 %. Maar we hebben nog steeds een probleem met de liters die Brewfather aangeeft of berekent als we de batchgrootte invoeren. We zijn liefhebber van ouderwets brouwen met de pannen op het vuur van een brander voor maischen, spoelwater opwarmen en koken. Zo’n elektrische brouwpruttel, nee laat maar. Leuk… gewoon lekker in de pannen roeren.

Maar die software kan niet omgaan met onze brouwwijze, die we uiteraard ingesteld hebben op ‘default’ en waarbij je zelf de liters moet invoeren van maischen, verdampingsverlies, vochtverlies bij filterspoelen na maischen, koken en kookverlies.

En dus berekent Brewfather het alcohol %, het start SG – en misschien ook  het eind SG – niet helemaal correct. We zijn voortdurend de basisinstellingen aan het ‘tweaken’ (aanpassen), maar hebben het eureka! moment nog niet gevonden. Zelf hebben we het gevoel dat het percentage alcohol ergens tussen 6 en 7 zit. Ook is naar onze smaak de IBU wat hoger dan 24.

Wij weten inmiddels uit ervaring dat we met 30 liter moeten maischen en dan met 20 liter warm water (van ca. 75°C ) moeten spoelen om – na koken en koelen – uiteindelijk op 30 liter wort in de gistvaten uit te komen. Brewfather geeft wat anders aan en die heb ik maar laten staan, mogelijk heeft iemand er wat aan. *En wat we feitelijk doen staat achter de pijlen.

Het recept

www.brewfather.app

Celosia Blondie, 30 ltr - 7.1% (?)

Biertype:

Grape Ale à (Grape ???? )

Soort:

Volmout

IBU:

24 (Tinseth)

BU/GU:

0.33

Kleur:

12 EBC

Carbonisatie:

2.5 CO2-vol

SG voor koken:

1.065

Begin SG:

1.072

Eind SG:

1.018

Default

Batchgrootte:

30 L (doel in gistvat)

Kookvolume:

36.04 L → (???)

Vol. na koken:

32.29 L→ (???) 30 liter dus

Maischwater:

23.3 L (???) → 30 liter

Spoelwater:

20.74 L (???) → 20 liter

Kooktijd:

75 min

Totaal water:

44.04 L (???) → 50 liter dus

Brouwzaalrendement:

72% (???)

Maischrendement:

74.4% (???)

Vergistbare ingrediënten (10 kg)

9 kg - Mash - Swaen pilsner 3 EBC (90%)

1 kg - Mash - Goldwaen Belge 33 EBC (10%)

  • = 1 kilo per 3 liter (batchgrootte wort in gistvat)

Hop (97 g)

60 min - 30 g - Aurora (Whole) - 9% (18 IBU)

15 min - 40 g - Crystal (Whole) - 3% (4 IBU)

Hopstand

20 min hopstand @ 80 °C

20 min 80 °C - 27 g - Barbe Rouge (Pellets) - 9% (1 IBU)

  • Start vlamuit hoppen bij 80 °C tijdens koeling

Opmerking:

Hopkorrels in een zak van zeer fijn gaas geeft – desondanks – gruis in het wort. Dat heeft er meer dan een uur ingelegen, want we koelen vrij langzaam, tot we – na het koelen – gingen filteren bij overhevelen naar het gistvat. Vandaar dat we liever bloemen gebruiken, maar die waren niet verkrijgbaar.

De koelopstelling
De koelopstelling
Op de foto onze koelopstelling. Wij komen dus niet met koelspiralen o.i.d. in het wort. Het adagium van een brouwer: werk schoon, werk schoon, enz.

Gist

2 pakjes - California Safale US 05 Fermentis

Cellen

7 miljoen cellen / ml

Voor inzet hydrateren in steriel gekookt en weer afgekoeld water.

Maischprofiel

High fermentability

67 °C - 60 min - maischen

78 °C - 10 min – uitmaischen

Vergistingsprofiel

California Safale US 05 Fermentis

18 °C - 7 dagen – Hoofdvergisting

Water

Dunea kraan

Waterbehandeling: Nee

Beschrijving

Overhevelen van de Celosia Blondie
Overhevelen van de Celosia Blondie
Na een week hebben we het wort overgeheveld naar de mandfles en die ook op 18 °C gehouden voor de narijping, vanwege een later brouwsel in de klimaatcel. En na weer een week zijn we gaan bottelen, want het SG was onveranderd 1016 en het waterslot deed niks meer. Bottelsuiker: 7 gram/ liter kristalsuiker. Totaal 210 gram opgelost in een halve liter lauw-warm en steriel water. Na 2 weken op 18 °C was het biertje klaar en is alles koud gelagerd.

Onze conclusies

  1. Een bijzonder goudblond biertje met lichte karamelsmaak, body en een fijn mondgevoel. Mooi stabiel schuim, geurig en drinkt makkelijk weg. Het bittertje wordt gedempt door de alcohol en het aanwezige zoetje. Goed in balans voor een doordrinker.

  2. Dit recept gaan we nog een keer maken en dan zijn er wat verbeteringen: de bitterhop Aurora wat verhogen en de Crystal ook wat meer, want die vonden we niet echt terug. Daarmee gaat de IBU van 24 naar 31 (althans, volgens Brewfather) en dat past meer bij dit biertje van ruim 6 %. En ook verbetert dat de balans nog wat. Die volgende batch gaan we dan ‘Celosia strong blond’ noemen, omdat er wat meer hop in gaat en past volgens Brewfather in de categorie ‘Helles bock’. Als de Crystal in het recept nog verder wordt verhoogd gaat de IBU volgens Brewfather dicht naar de ondergrens van 40 voor IPA bieren. Dat willen we niet en is ook niet goed voor de balans van ‘strong blond’. Het doel blijft om een prettige doordrinker te maken.

  3. Barbe rouge is een aanwinst, maar nogal vluchtig. Een hop met een gebruiksaanwijzing dus. Hoe houd je die fruitige geur vast ? Wij hebben de mandfles op 18 °C gehouden vanwege een later brouwsel in de klimaatcel. Maar misschien hadden we kouder gemoeten in de narijping, naar mogelijk een graad of 10 C. Dat gaan we bij de volgende batch ‘strong blond’ dan maar ‘s proberen. We willen die geur ook goed tegenkomen als we de fles uitschenken.

  4. Deze ‘Blondie’ was zo lekker dat ie snel op was… Een goed teken!

Terug naar overzicht