Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Celosia blondie |
tww maart 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Peter van den Bosch | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In de maand januari verscheen het verhaal over de nieuwe hop Barbe rouge en als vervolg nu het eerste recept dat daarmee gebrouwen is: ‘Celosia blondie’. Op die naam kwam soms wat commentaar, want echt blond is dit biertje niet helemaal omdat er een beetje kleurmout in de stort is gegaan. Eerder goudblond, maar ach… ‘als het beestje maar een naampje heeft’, voor het onderscheid. Het tweede recept staat op de planning om te gaan maken en omdat we daar iets meer hop in gaan doen wordt dat dan ‘Celosia strong blond’. Daarover volgende keer meer. Onderstaand recept in Brewfather geeft aan dat dit bier uitkomt op ca. 7 %. Maar we hebben nog steeds een probleem met de liters die Brewfather aangeeft of berekent als we de batchgrootte invoeren. We zijn liefhebber van ouderwets brouwen met de pannen op het vuur van een brander voor maischen, spoelwater opwarmen en koken. Zo’n elektrische brouwpruttel, nee laat maar. Leuk… gewoon lekker in de pannen roeren. Maar die software kan niet omgaan met onze brouwwijze, die we uiteraard ingesteld hebben op ‘default’ en waarbij je zelf de liters moet invoeren van maischen, verdampingsverlies, vochtverlies bij filterspoelen na maischen, koken en kookverlies. En dus berekent Brewfather het alcohol %, het start SG – en misschien ook het eind SG – niet helemaal correct. We zijn voortdurend de basisinstellingen aan het ‘tweaken’ (aanpassen), maar hebben het eureka! moment nog niet gevonden. Zelf hebben we het gevoel dat het percentage alcohol ergens tussen 6 en 7 zit. Ook is naar onze smaak de IBU wat hoger dan 24. Wij weten inmiddels uit ervaring dat we met 30 liter moeten maischen en dan met 20 liter warm water (van ca. 75°C ) moeten spoelen om – na koken en koelen – uiteindelijk op 30 liter wort in de gistvaten uit te komen. Brewfather geeft wat anders aan en die heb ik maar laten staan, mogelijk heeft iemand er wat aan. *En wat we feitelijk doen staat achter de pijlen. Het receptwww.brewfather.app Celosia Blondie, 30 ltr - 7.1% (?)
Default
Vergistbare ingrediënten (10 kg)9 kg - Mash - Swaen pilsner 3 EBC (90%) 1 kg - Mash - Goldwaen Belge 33 EBC (10%)
Hop (97 g)60 min - 30 g - Aurora (Whole) - 9% (18 IBU) 15 min - 40 g - Crystal (Whole) - 3% (4 IBU) Hopstand20 min hopstand @ 80 °C 20 min 80 °C - 27 g - Barbe Rouge (Pellets) - 9% (1 IBU)
Op de foto onze koelopstelling. Wij komen dus niet met koelspiralen o.i.d. in het wort. Het adagium van een brouwer: werk schoon, werk schoon, enz. Gist2 pakjes - California Safale US 05 Fermentis Cellen7 miljoen cellen / ml Voor inzet hydrateren in steriel gekookt en weer afgekoeld water. MaischprofielHigh fermentability 67 °C - 60 min - maischen 78 °C - 10 min – uitmaischen VergistingsprofielCalifornia Safale US 05 Fermentis 18 °C - 7 dagen – Hoofdvergisting WaterDunea kraan Waterbehandeling: Nee BeschrijvingNa een week hebben we het wort overgeheveld naar de mandfles en die ook op 18 °C gehouden voor de narijping, vanwege een later brouwsel in de klimaatcel. En na weer een week zijn we gaan bottelen, want het SG was onveranderd 1016 en het waterslot deed niks meer. Bottelsuiker: 7 gram/ liter kristalsuiker. Totaal 210 gram opgelost in een halve liter lauw-warm en steriel water. Na 2 weken op 18 °C was het biertje klaar en is alles koud gelagerd. Onze conclusies
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |