Terug naar overzicht

Penari nieuws, januari 2023

tww januari 2023
Door: Nico de Boer

Het nieuwe jaar is net  begonnen, maar de laatste maand van het oude jaar hebben we nog productief kunnen afsluiten. Zo heb ik met het bestuur de bier- en bitterballen voorbereid in de Penari-cave. Het was die avond  koud en nat buiten dus de houtkachel moest flink opgestookt worden. Bitterballen pairen met bier is nogal een opgave want man –oh-man wat zijn er veel verschillende soorten bitterballen te koop! Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Seranoham-bitterballen en dan moet er ook nog een passend bier bij. Gelukkig had Daniel al een voorselectie van bieren bij de door ons gekozen bitterballen gemaakt maar we moesten ze toch allemaal uitproberen en beoordelen.

Op de clubavond van december kregen de Penari’s naast bier en bitterballen ook nog een prijs; dat is raar want dit jaar waren we een dag te laat met inschrijven voor de clubkampioenschappen en dus hebben we niets kunnen inleveren. De prijs was dan ook geen beker voor een bier maar de gouden veer! De gouden veer staat op maandagen trots in de Penari brouwerij maar 's avonds gaat hij weer mee de woonkamer in, daar is hij beter beschermd tegen vocht en kou.

In december hebben we eindelijk weer gebrouwen: Robin heeft een nieuwe Brewzilla van 60 liter aangeschaft en die moest in gebruik genomen worden. (een brewzilla is zo’n alles in 1 ketel die je vanaf je telefoon kan bedienen, waar je recepten inzet die je in een app inleest vanaf het internet, aanpast en vervolgens draadloos naar je brouwketel stuurt). Stiekem is deze Penari daar een beetje jaloers op want bij de brouwinstallatie van de Penari’s is alles van computer besturing en wifi schakelaars teruggegaan naar een handbesturingskastje  met 1 thermostaat, 1 keuze schakelaar en 1 timer.

Affijn ook met de Brewzilla kan je leuk brouwen, maar de realiteit is dat het niet alleen met de telefoon  gaat, er moest veel geroerd worden in verband met de grove filterplaat en de ‘zware’ stort voor de dubbelbock. Enne roeren met je iPhone gaat niet zo lekker. Gelukkig heeft Robin in zijn cave ook een frituurpan en bier dus we voelden ons daar helemaal thuis.

De dubbelbock met ondergist is intussen uitgegist en klaar om gebotteld te worden dus we zijn benieuwd. Innovaties zijn er afgelopen tijd  niet geweest, we hebben simpelweg te weinig gebrouwen en te weinig ideeën opgedaan die tot verbeteringen kunnen leiden.

Ik hoop dat we dit jaar weer wat vaker zullen brouwen want afgelopen jaar hebben we de beoogde 9 à 10 brouwsels helaas niet gehaald. Een goed excuus is natuurlijk dat we na Corona heel veel in te halen hadden qua vakanties en uitjes. Nu alles weer gewoon is en lijkt te blijven gaan we maar weer doen wat we voor Corona ook deden: regelmatig bier brouwen. Het eerste brouwsel staat al gepland: een stroopwafelbier.
 
Brouw ze en blijf gezond!

Terug naar overzicht