Op de laatste clubavond van het jaar zijn Chris en Patricia Talbot uitgeroepen tot clubkampioenen 2022 van ’t Wort Wat. Uit handen van Jacques Stricker ontvingen ze de bijbehorende clubbokaal. Ze werden kampioen met twee ingediende bieren, een Export Stout en een Barley Wine. Elders in dit blad is het juryverslag te lezen.
Alle aanleiding voor een klein onderhoud met de kersverse kampioenen. Het jaar 2022 was voor beiden op persoonlijk vlak een veelbewogen jaar. Een week geleden werd Patricia geopereerd en naar het zich laat aanzien is de ingreep succesvol geweest. Ze is nu herstellende en bleek gelukkig goed in staat een paar vragen te beantwoorden. Daarbij willen beiden allereerst met de lezers van het clubblad hun enthousiasme delen voor de activiteiten van 't Wort Wat!, met name voor de clubavonden. Ze waarderen de clubavonden niet alleen vanwege de uitwisseling van kennis en ervaringen, maar vooral vanwege het gevoel van saamhorigheid en de gezelligheid. Ik denk dat we dat wel mogen opvatten als een groot compliment aan het bestuur van onze club!
Maar nu even over de wedstrijd. De ingediende Export Stout kennen we nog van de wedstrijd Brouw es een biertje voor je moeder van Mama's Stout en van de sponsoravond voor de Alpe d'Uzes. Het recept daarvan is afgelopen voorjaar gepubliceerd en velen herinneren zich ook nog de smaak van die prachtige Stout. Nieuw was de Barley Wine. Ook dit bier is tot stand gekomen op de manier waarop het altijd gaat bij Chris en Patricia. Eerst alles lezen over de historie van een bepaald biertype. Dan kritisch de bestaande recepten doornemen en alle onderdelen daarvan bespreken met elkaar. Welke mouten, hoeveel van elke moutsoort, welk gistprofiel past daarbij, welk hopprofiel. De eerste Barley Wine die ze vervolgens maakten werd door henzelf afgekeurd. De gebruikte gist (Nottingham) was voor dit biertype te krachtig en leverde een te alcoholisch bier voor een Barley Wine. Bij de tweede poging werd S04 (Safale Fermentis) gebruikt, die beter bleek te passen.
Wat verder bij Barley Wine van belang is, is om een keuze te maken tussen de Engelse en de Amerikaanse variant. Die laatste is aanmerkelijk zwaarder in de hop. Chris en Patricia kozen ervoor om terug te gaan naar de basis, de Engelse variant waarin de mout de toon aangeeft. Dat heeft ze geen windeieren gelegd: uit de juryverslagen kwam naar voren dat de hoppiger Barley Wines over het algemeen lager scoorden.
Wat Chris en Patricia motiveert om te brouwen, is dat proces van zoeken, iets proberen, evalueren en dan door-ontwikkelen. Waarbij ze aantekenen dat je bij brouwen nooit precies weet wat het resultaat zal zijn. Er zijn altijd verrassingen en dat houdt het spannend. Het is een geweldige hobby waar je heel veel creativiteit in kwijt kunt. En wat zijn de plannen voor het komende jaar? Het brouwen van ondergistende bieren, Duitse bieren in het algemeen en een Vienna Lager in het bijzonder. De lezer zal er vast nog wel van horen, want dit echtpaar is voorlopig nog niet klaar met brouwen!