Terug naar overzicht

Clubkampioenen 2022

tww januari 2023
Door: Sophie de Boer


Op de laatste clubavond van het jaar zijn Chris en Patricia Talbot uitgeroepen tot clubkampioenen 2022 van ’t Wort Wat. Uit handen van Jacques Stricker ontvingen ze de bijbehorende clubbokaal. Ze werden kampioen met twee ingediende bieren, een Export Stout en een Barley Wine. Elders in dit blad is het juryverslag te lezen.

De winnaars van de clubkampioenschappen 2023
Patricia en Chris Talbot, winnaars van de clubkampioenschappen ontvangen de clubbokaal uit handen van Jacques Stricker


Alle aanleiding voor een klein onderhoud met de kersverse kampioenen. Het jaar 2022 was voor beiden op persoonlijk vlak een veelbewogen jaar. Een week geleden werd Patricia geopereerd en naar het zich laat aanzien is de ingreep succesvol geweest. Ze is nu herstellende en bleek gelukkig goed in staat een paar vragen te beantwoorden. Daarbij willen beiden allereerst met de lezers van het clubblad hun enthousiasme delen voor de activiteiten van 't Wort Wat!, met name voor de clubavonden. Ze waarderen de clubavonden niet alleen vanwege de uitwisseling van kennis en ervaringen, maar vooral vanwege het gevoel van saamhorigheid en de gezelligheid. Ik denk dat we dat wel mogen opvatten als een groot compliment aan het bestuur van onze club!

Maar nu even over de wedstrijd. De ingediende Export Stout kennen we nog van de wedstrijd Brouw es een biertje voor je moeder van Mama's Stout en van de sponsoravond voor de Alpe d'Uzes. Het recept daarvan is afgelopen voorjaar gepubliceerd en velen herinneren zich ook nog de smaak van die prachtige Stout. Nieuw was de Barley Wine. Ook dit bier is tot stand gekomen op de manier waarop het altijd gaat bij Chris en Patricia. Eerst alles lezen over de historie van een bepaald biertype. Dan kritisch de bestaande recepten doornemen en alle onderdelen daarvan bespreken met elkaar. Welke mouten, hoeveel van elke moutsoort, welk gistprofiel past daarbij, welk hopprofiel. De eerste Barley Wine die ze vervolgens maakten werd door henzelf afgekeurd. De gebruikte gist (Nottingham) was voor dit biertype te krachtig en leverde een te alcoholisch bier voor een Barley Wine. Bij de tweede poging werd S04 (Safale Fermentis) gebruikt, die beter bleek te passen.

Wat verder bij Barley Wine van belang is, is om een keuze te maken tussen de Engelse en de Amerikaanse variant. Die laatste is aanmerkelijk zwaarder in de hop. Chris en Patricia kozen ervoor om terug te gaan naar de basis, de Engelse variant waarin de mout de toon aangeeft. Dat heeft ze geen windeieren gelegd: uit de juryverslagen kwam naar voren dat de hoppiger Barley Wines over het algemeen lager scoorden.

Wat Chris en Patricia motiveert om te brouwen, is dat proces van zoeken, iets proberen, evalueren en dan door-ontwikkelen. Waarbij ze aantekenen dat je bij brouwen nooit precies weet wat het resultaat zal zijn. Er zijn altijd verrassingen en dat houdt het spannend. Het is een geweldige hobby waar je heel veel creativiteit in kwijt kunt. En wat zijn de plannen voor het komende jaar? Het brouwen van ondergistende bieren, Duitse bieren in het algemeen en een Vienna Lager in het bijzonder. De lezer zal er vast nog wel van horen, want dit echtpaar is voorlopig nog niet klaar met brouwen!

Engelse Barley Wine (D-klasse)

RECEPT

Bierstijl

Engelse Barley Wine

Volume

13 liter

Start SG

1.099

Eind SG

1.017

SVG

82,83%

Alc.

11,5% ABV

EBC

49

IBU

60

Brouwzaalrendement

65%

Kooktijd

120 minuten

Vergistbare ingrediënten

Fabrikant/Type

Gewicht

Percentage

EBC

Thomas Fawcett/Maris Otter

5.130gram

83,6%

5,9

Swaen/Amber

461gram

7,5%

50

Rietsuiker

332gram

5,4%

15

Gold Swaen/Aroma

215gram

3,5%

400

Hopgiften

Hopsoort

Alfazuur

Toepassing

Duur

Hoeveelheid

BijdrageIBU

Citra

12,0%α-zuur

Koken

90 minuten

26gr

51IBU

Fuggle

4,5%α-zuur

Koken

30 minuten

6gr

3IBU

EK Goldings

5,0%α-zuur

Koken

15 minuten

6gr

2IBU

EK Goldings

5,0%α-zuur

Koken

5 minuten

30gr

4,5IBU

Fuggle

4,5%α-zuur

Koken

5 minuten

6gr

1IBU

Maischprofiel

Maischfase

Temperatuur

Duur

Bèta-amylaserust

67 ºC

30 minuten

Bèta-/Alfa-amylaserust

69 ºC

30 minuten

Alfa-amylaserust

71 ºC

30 minuten

Uitmaischen

80 ºC

3m inuten

 

Water profiel  Wim Mensink (PWN)

Water

Hoeveelheid

pH

Maischwater

21,5 liter

5,40

Spoelwater

3 liter

5,60

Toevoegingen

Ingrediënt

Hoeveelheid

Toepassing

Fosforzuur 75%

3,2 ml

Maischen

Fosforzuur 75%

0,3 ml

Spoelwater

Gist

Fermentis SafAle S-04

3 pakjes

 

Vergistingsprofiel

Temperatuur

Duur

17 ºC

1 dag

18 ºC

3 dagen

19 ºC

1 dag

20 ºC

1 dag

21 ºC

14 dagen

4 ºC

2 dagen

Bottelsuiker

7 gram suiker per liter

Terug naar overzicht