Terug naar overzicht

Recept ‘Fantasy’ (1)

tww oktober 2022
Door: Peter van den Bosch

Recept “Celosia fantasy” (1)

Makers: Celosia brew brothers (Peter en Mathijs van den Bosch)

Zelfbedacht recept, gebrouwen in juni 2020

Doel: lekker fris en blond zomerbiertje

Recepthoeveelheid: 15 liter

Ingrediënten

Swaen Pilsner

4,25 kg

 

GoldSwaen Belge

0,25 kg

 

Styrian Goldings

20 g

3,8 α

Cascade

40 g

4,5 α

Maischwater

13,5 liter

Katwijks water - Dunea kraan

Spoelwater

10 liter

Katwijks water - Dunea kraan

Gist: Safbrew T58

1

 

Bottelsuiker 6 g/l

 

 

Maischen


Mouten afwegen en schroten

13,5 l maischwater opwarmen tot 69,0 °C

mout storten en dan 60 min. bij 67,0 °C (blijven roeren)

opwarmen tot 78,0 °C en 10 min. aanhouden78,0 °C

doel SG eind maischen: 1,093 SG (22,8 °Brix; 22,1 °P)

Filteren en spoelen

10,0 l spoelwater opwarmen en filterbed ermee spoelen

doel SG in kookketel: 1,055 SG (13,9 °Brix; 13,5 °P)

Koken

totale kooktijd: 75 min.

20,0 g Styrian Goldings (3,8 %) bij 60 min. voor einde koken

40,0 g Cascade (4,5 %) bij 15 min. voor einde koken

doel SG einde koken: 1,065 SG (16,2 °Brix; 15,8 °P)

Koelen

koeling in stelling brengen en aanzetten

gistvat spoelen en ontsmetten

Wort koelen tot ca 23 °C

Gist enten

Zakje droge gist ( 11,5 gram ) bij schroten uit de koeling en op temperatuur laten komen

gist (T-58 - SafBrew Specialty Ale) - Fermentis

gekoeld wort (ca 23 °C) in gistvat storten en korrelgist erop strooien

even flink doorroeren om gist op te lossen en wort iets te beluchten

Vergisten

Gistvat sluiten en waterslot erop. Vergisting starten

Klimaatcel op 18 °C instellen (in gistvat is het ca. 2 °C warmer)

na 1 week overhevelen naar mandfles en klimaatcel naar 20 °C

mandfles met steriel gekookt water iets bijvullen om lucht in mandfles te beperken

Bottelen

Na 2 weken overhevelen naar mandfles (bij SG 1018)

Bottelsuiker 6 gram / liter oplossen in 300 ml steriel en afgekoeld water.

Temperatuur 20 °C aanhouden in klimaatcel

Na twee weken een paar flessen geproefd en doel bereikt (zie boven). Dat is lekker!!

Daarna de helft in de koeling gezet en de andere helft op 20 °C gehouden en pas 2 weken later in de koeling om smaakverschil te testen. Dat was niet nodig! Bier koud lageren na 2 weken hergisting bij 20 °C op fles is goed!

Opmerkingen van de brouwer

1 - We hebben gemerkt dat we bij maischen en koken best wel veel vocht verliezen en zijn daarom later onze liters bij de start in de recepten al een beetje gaan aanpassen t.o.v. wat de brouwsoftware aangeeft. Dat heeft tot gevolg dat we het doel van 15 liter in de mandfles nu niet haalden en we die dan met gekookt (en afgekoeld) een beetje bijvullen. Waarom? Je wilt geen luchtkamer boven het bier in de mandfles want daar zit zuurstof in die de smaak van het bier nadelig beïnvloedt. Die moet je zo klein mogelijk maken onder het waterslot.

2 - Wij laten het bier 2 weken in de mandfles rijpen en laten die dicht om reden van besmettingsgevaar en om er geen verse lucht bij te laten. We gaan dus niet voortdurend bemonsteren, maar als na de 2 weken het SG 1018 of lager is kunnen we bottelen. Bij hogere SG loop je kans op ‘bommetjes’ en moet je nog wachten met bottelen. Zit je op het randje (1018) dan is iets verdunnen als je toch suiker toe moet voegen een oplossing. Dus bijv. i.p.v. 300 ml water om de suiker op te lossen, dan 1 liter gebruiken.

Terug naar overzicht