Terug naar overzicht

Hopwater, de nieuwe trend?

tww september 2022
Door: Theo van Eijden

Fles met ijsthee en hopbel (foto door ArtBreeder)
door ArtBreeder
In een vorig artikel schreef ik over Hard Seltzer, als iets dat je een keer moet gaan proberen. Vergeet dat zo snel mogelijk. Voor een brouwer is er maar één surrogaat dat iets in de buurt komt van bier en dat is  hopwater. Hopwater is een met hop doordrenkte drank die vaak koolzuurhoudend is en meestal koud wordt gedronken. Volg de beschrijving hoe je dit zelf eenvoudig thuis kunt maken. Of je nu de voorkeur geeft aan de term "Hopwater" of "Sparkling Hop Tea", de nieuwste trend om te genieten van de geweldige smaak van bier zonder de calorieën of de alcohol is een eenvoudig, verfrissend drankje dat schokkend eenvoudig thuis te maken is. Je kunt genieten van de vele aroma’s van je favoriete hoppen, en de ontspannende effecten van hop, zonder de uitdagingen en inspanningen die gepaard gaan bij het brouwen van bier of de bijwerkingen die gepaard gaan met het drinken ervan.
 
Wat is hopwater?
Hopwater is een met hop doordrenkte drank die vaak koolzuurhoudend is en meestal koud wordt gedronken.  Het heeft vele namen zoals hopwater, hopthee, hop ice tea, sprankelende hopthee, hop seltzer, enzovoort. In wezen heeft hopwater slechts twee ingrediënten:  Hop en water.  De meeste recepten vragen om toevoeging van citroen of citrusvruchten.  Veel recepten vereisen koolzuurgas. Maar maak je geen zorgen, er zijn enkele eenvoudige oplossingen voor in de onderstaande recepten. Hop is het bieringrediënt dat de bitterheid en aroma's geeft aan IPA’s en andere bieren.  De bitterheid komt door het vrijkomen van alfazuren bij het koken van hop.  Maar de andere aroma's en smaken ontstaan door de hop later in het brouwproces toe te voegen, zodat deze minder wordt verhit en de terpenen en smaakstoffen niet verdampen en in de uiteindelijke drank bewaard blijven.
Dit concept van kortstondig weken van de hop is wat hopwater smaakvol maakt met slechts een vleugje bitterheid. Je zult verbaasd zijn hoeveel deze drank naar bier kan smaken, terwijl hij toch licht en verfrissend blijft.
 
Hopthee
De eenvoudigste manier om van hopwater te genieten is gewoon hop toevoegen aan je favoriete thee.  Groene thee is waarschijnlijk de beste keuze die de aroma's van de hop niet zal overstemmen. Als je de beschikking hebt over verse hopbellen, probeer dan 3 tot 6 hopbellen toe te voegen aan je droge theezakje (of kruiden) in een kleine theepot en voeg dan het kokende water toe. De hoeveelheid bellen hangt af van de  alpha% van de hop die die je gebruikt. Vijf minuten trekken geeft je een milde hopthee.  Twintig minuten geeft je sterkere aroma's en een beetje bitterheid.  Je kunt ook meer hopbellen toevoegen als je niet het gewenste effect krijgt. Verwijder na het trekken de hop en de thee, en proef.  Voeg desgewenst citroen of honing toe. Koel en drink!
Opmerkingen: Geen verse hopbellen?  Geen zorgen.  Probeer te experimenteren met hoppellets.  Er zitten ongeveer 200 gedroogde bellen in 14 gram pellets.  Dat betekent dat het equivalent van 3 of 6 verse hopbellen neerkomt op 0,4 gram gedroogde hop in een kleine theepot.  Pas aan volgens je eigen smaak en voorkeur. Het kan een paar pogingen kosten om de juiste combinatie van groene thee en hop te vinden om het gewenste bierachtige smaakeffect te krijgen. Ieders smaak is een beetje anders.
Aanbevolen hop: Crystal of Goldings zijn goede aromatische keuzes voor hopthee.
 
Hopwater
Deze methode maakt gebruik van afgekoeld water voordat de hop wordt toegevoegd. Hierdoor zal de bitterheid veel lager zijn.

  • 10 liter water gekookt en afgekoeld tot 75 graden
  • Citroenzuur
  • 5 g Mozaïek hop
  • 6 gram bottel suiker per liter
  • Bottelgist
Start is het ontsmetten je gistvat met Starsan oplossing. Kook het water 20 minuten om het te steriliseren. Nadat het vat ontsmet kan je het gekookte water hierin gieten en laten afkoelen tot 75 graden. De pH verlagen tot ongeveer 5,6 door het toevoegen van citroen zuur, maar je zou dit ook kunnen doen met melkzuur of fosforzuur. Daarna de hop in een filterzak doen met zo klein mogelijke maaswijdte, deze 20 minuten laten staan weken in het gevulde gistvat. De hopzak met de  hopresten voorzichtig verwijderen en het water met gesloten deksel laten afkoelen. De volgende dag als het hopwater is afgekoeld de bottelsuiker en de bottelgist laten oplossen in afgekoeld gekookt water en deze toevoegen aan het  hopwater. Daarna goed roeren om alles goed te verdelen en bottelen op gebruikelijke wijze met de bottelsuiker en bottelgist. In de YouTube video’s wordt vaak het hopwater gelijk in sodakegs gedaan, omdat veel brouwers hier niet de beschikking over hebben is het recept aangepast naar  bottelen in flessen.
Een alternatief voor bottelen met bottelgist en suiker is de koolzuur toevoegen door gebruikt te maken van een Sodastream. Vul de Sodastream fles met hopwater en voeg er  op de gebruikelijke wijze de kookzuur aan toe. De hoeveelheid gemaakt hopwater is in dat geval veel kleiner. Daardoor heeft het vullen van flessen mijn voorkeur. Leuke flessen zijn die van helder glas zoals Corona of Desperado. Andere goede hoppen voor hopwater zijn Styrian Goldings of Tettnang. Het best kan je variëren met diverse hoppen en hoeveelheden om zo je eigen voorkeur te vinden. Het is in kleine hoeveelheden en met behulp van een Sodastream goed te doen, en zo kan je snel tot resultaten komen. Voor een paar liter is een enkele gram hop al voldoende, en dat blijft altijd wel ergens bij een brouwsel over.
Bijgaand staan diverse links naar recepten. Het zal je opvallen dat er grote verschillen in de dosering zitten en in de wijze van aanpak. Het gebruik van Osmosewater is dus ook een optie, maar voor een start zou ik deze eerst even achter wege laten.
 
Bronnen:
https://hoohhops.com/hop-water
https://brulosophy.com/2021/02/11/bru-it-yourself-h-bru-o-hop-water/
https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/how-to-make-hop-water-soda-water-with-hops
https://www.youtube.com/watch?v=aV6BPUH-UNc
Terug naar overzicht