Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2022

tww september 2022
Door: Jacques Stricker

Clubkampioenschappen
De eerste clubavond (BBQ) na de vakantie heeft inmiddels weer plaatsgevonden en daarom treffen we weer de voorbereidingen voor de clubkampioenschappen van 2022.

Een van de wedstrijdbieren de APA was het bier in het project verbeter je eigen bier van de kwaliteits commissie, zoals een ieder heeft kunnen lezen in het clubblad zijn de resultaten van dat project hoopgevende, wij verwachten daarom een hoge kwaliteit van deze ingezonden bieren.

De Clubavond van vrijdag 28 oktober staat mede in het teken van het inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen.
De keuring vind plaats op de clubavond van vrijdag 25 november.
 
Hieronder nog  even de informatie over de wedstrijdbieren: (bron BKG)
 
-APA (klasse A)

Algemene kenmerken
Een American Pale Ale is een hoppig blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is
gemiddeld.
Geurassociaties
Matig tot sterk hoparoma (citrus grapefruit, marmalade,) meestal door dryhopping van veelal Amerikaanse hop
varieteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte
tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl.
Smaak
Gemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig), meestal afkomstig van typisch
Amerikaanse hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van dryhopping. Het hop karakter wordt ondersteund door een
lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan
duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en hopbitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De
fruitigheid (esters) is laag tot medium sterk.
Basissmaak
De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet.
Body
De body is medium.
Mondgevoel
Mogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog
Nasmaak
Droog, zoetig. Fruitig, marmelade, citrus hoppig.
Opmerkingen
Onderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hop varieteiten, een vaak lichtere kleur,
afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten.

-Barley Wine (klasse D)

Algemene kenmerken
Een Barley Wine is een (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8
tot 12,0 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkende tot stabiel laagje van een romige schuimkraag.
Koolzuurgehalte is normaal.
Geurassociaties
Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door dry hopping), complexe, vaak kruidige geur.
Complex, met een rijke moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige
kruidigheid. Soms karamel, toast en / of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk met toetsen van rozijnen,
pruimen, gedroogd kersen, vijgen of pruimen.
Smaak
De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout) bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of
andere toevoegingen. In balans met de moutigheid.
Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en
volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.
Basissmaak
De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.
Body
De body is vol, het is een degustatiebier. Sterk alcoholwarmend.
Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk
waarneembaar.
Nasmaak
De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.
Opmerkingen
De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en
smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten

Aanmelden van de wedstrijdbieren  via de website zoals gebruikelijk, vanaf medio september
De inschrijving sluit op zondag 23 oktober.
- Wedstrijdbieren: APA (klasse A) en Barley wine (klasse D)
- Verder de wedstrijdklasse A – C  en lichte bieren van klasse V
- wedstrijdklasse B – D  en donkere bieren van klasse V
 
Voor het reglement en de spelregels zie de website, na inloggen:
voor leden  ->  documenten   ->  clubkampioenschap reglement

Inleveren (wedstrijd)bieren op de clubavond van 28 oktober.
Inleveren bieren met uitgeprint inschrijfformulier per 2 flesjes, (zie wedstrijdreglement)
Naast de wedstrijdbieren mogen ook alle andere bieren worden ingeleverd
 
Keuring van de wedstrijdbieren.
Op de clubavond van 25 november.
 
Prijsuitreiking
Op de clubavond van 16 december

Terug naar overzicht