Terug naar overzicht

Boekbespreking MALT

tww juni 2022
Door: Ben Jacobs

Bij deze special zou ik het glas willen heffen op het boek ‘MALT, A Practical Guide from Field to Brewhouse’. Geschreven door John Mallet en te vinden in de reeks ‘Brewing Elements series’ van Brewers Publication. Ik weet niet of Brexit daar ook zijn sporen heeft nagelaten, maar weleer was het tegen een redelijke prijs te bestellen via bookdepository.com. Uiteraard heeft onze bibliotheek het ook in huis.

Zeker, er zijn ook Nederlandse boeken, zoals dat van J. Bertens, die een goed alternatief vormen, en ook is het waar dat dit boek meer is gericht op de Amerikaanse markt, maar het is zeer uitgebreid en leerzaam.

Het fijne van dit boek (en ook de andere boeken in deze serie), is dat het vrij compleet is. Via geschiedenis van het mout voert de schrijver ons langs het gebruik van gerst, het formuleren van je recept, het gebruik daarbij van verschillende variëteiten, het moutproces en daarbij ontstane moutsoorten en speciale mouten tot aan de chemie van de moutkorrel, de moutanalyse en verschillende vormen van schroten. Het staat er allemaal in. Met de nodige appendices.

Tja, heb je deze kennis allemaal nodig, zeker in deze snel veranderende omgeving van het bierbrouwen? Als je houdt van experimenteren met je grondstoffen, raad ik dit van harte aan. Het leest makkelijk weg en het vergroot je brouwkennis.

Maar met deze special kom je al een heel eind. Veel leesplezier.
 

Terug naar overzicht