Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, april 2022

tww april 2022
Door: Michael Woolthuis

Brouwen is vooruitkijken luidt een bekende brouwerswijsheid. Je moet wel want als je bier opraakt is de paniek niet ver weg. En met haastige aan paniek grenzende spoed brouwen levert meestal niet de beste resultaten op. Dus zo aan het begin van de lente ben ik in mijn gedachten alweer druk bezig met de eerste herfst- of winterbieren.

Zo ook onderstaand recept. Een deftige barley wine, gelagerd met bourbon-eikenchips. Een niet te moeilijk te brouwen recept met alleen een wat langere lagertijd. Wel met de US-05 wat een lekkere kamertemperatuurgist is. Dus je hebt weinig last van verplicht koelen of zo. Dit is er tevens één voor de clubkampioenschappen dus dat komt mooi uit.

Groeten,
Michael

Recept voor April: BBW

Datum:

11 april 2022

Van:

Michael Woolthuis

Klasse:

D

Stijl:

Barley Wine

Receptgegevens

Recepthoeveelheid:

10 liter

alcoholpercentage:

11%

begin SG:

1099

eind SG:

1020

EBC (kleur):

40 EBC

EBU (bitterheid):

66 IBU

Kooktijd:

90 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

bijzonderheden

Granen

 

 

 

 

Palemout

5 EBC

3600 gr

 

 

Carared

40 EBC

900 gr

 

 

Hop

 

 

 

 

Warrior

16.5 α

9gr

90 min

pellets

Warrior

16.5 α

9gr

20 min

pellets

Cascade

5.8 α

22gr

10 min

pellets

Toevoegingen

 

 

 

 

Bourbon-eikenchips

60gr

 

lagering

 

Gist

 

 

 

 

Safale US-05

 

1 zakje

 

 

Maischschema

69 °C

65 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Opmerkingen van de brouwre

  • Hoofdvergisting: 1 à 2 weken op 18-28 °C
  • Lageren: 6-26 weken op 5-15 °C
  • De Bourbon-eikenchips tijdens de lagering toevoegen gedurende ongeveer 6 tot 8 weken. Ontsmet ze met een beetje alcohol. Als je goedkoop doet, dan een beetje jonge jenever en als je duur wilt doen bourbon of cognac.
Terug naar overzicht