Terug naar overzicht

Vlierbloesem Saison

tww februari 2022
Door: Theo van Eijden

Hier een recept voor een licht, droog, farmhouse ale dat een zoete geurige boost krijgt van verse vlierbloesem. Het  voorjaar zit er weer aan te komen dus ga op zoek in je omgeving naar plaatsen waar deze te vinden is. Verse bloemen zijn misschien moeilijker te vinden - gedroogde vlierbloesems zijn gemakkelijk online te vinden - maar het resultaat is een frisser en geuriger aroma. Als je toch gedroogde bloemen gebruikt, gebruik dan ongeveer de helft minder.

Vlierbloesem of Sambucus Canadensis
Vlierbloesem
De vlier is een struikachtige boom en heeft in het voorjaar witte geurige schermvormige bloemen welke in de herfst donkere bessen geven. Het grootste deel van de plant is giftig, maar de bloemen en de bessen (alleen als ze rijp zijn, en niet de zaden) zijn veilig. Deze planten groeien in het wild op veel plaatsen in Nederland.

Het aroma is niet helemaal zoals dat van andere bloemen – zo hebben veldbloemen geen parfumachtig zeepwinkelboeket zoals rozen. Hun geur is zeker bloemig, maar het is ook zoet, bes-achtig, en vaag tropisch; sommigen beschrijven het zelfs als ‘romig. De geurtonen zijn moeilijk te achterhalen, maar de geur is zo kenmerkend dat als je er eenmaal aan gewend bent, vlierbloesem gewoon naar vlierbloesem ruikt, en dat is aangenaam. Vlierbloesem ruikt naar de beste hop die je nog nooit hebt geroken, omdat die hop nog niet bestaat.

Vlierbloesems vinden ook hun weg naar Belgische lambiek. De Proefbrouwerij nabij Gent produceert een SpontanElderflower lambiekbier voor het Deense merk Mikkeller. Nog bekender is de Brasserie Cantillon in Brussel die vlierbloesem in lambiek dompelt en het bier bottelt onder de naam Mamouche. Voor het geval je twijfelt aan de liefde van de Belgen voor vlierbloesem: er is zelfs een brouwerij, Den Toetëlèr, die helemaal toegewijd is aan vlierbloesem en die vlierbloesem aan al haar bieren toevoegt – van haar lichte, zachte Wit met 5,2 procent ABV tot haar bijna bruine Amber Tripel met 8,5 procent.

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 4.99 %
Nederlandse categorie: II
Energie: 5.7 kCal / 100ml
begin-SG: 1043
eind-SG: 1005
EBC (kleur): 4.2
EBU (bitterheid): 30.9
Brouwhuisefficiëntie: 72 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout 1.6 kg   3.3 EBC Leverancier: Dingemans (België)
Tarwemout 0.35 kg   2 EBC Leverancier: Weyermann (Duitsland)
Styrian Goldings 17 g 60 min.  5.4 α  
Saphir 14 g 15 min.  3.5 α  
Verse vlierbloesems 24 g Whirlpoolen    
Belle Saison 1 pakje     Leverancier: Lallemand (LalBrew)

Maischschema

63 °C 50 °C 72 °C 78 °C
60 min. 10 min. 15 min. 5 min.

Schroot de granen en maisch in op 50 °C, rust 10 minuten; verhoog tot 65 °C, rust 60 minuten; verhoog tot 72 °C, rust 15 minuten; verhoog dan tot 77 °C, rust 5 minuten, en maisch uit. Reciculeer het wort  tot het helder is laat het doorlopen naar de  kookketel. Blijf spoelen tot je ongeveer 13 liter wort hebt of meer, afhankelijk van de verdampingssnelheid. Kook gedurende 60 minuten en voeg de hop en vlierbloesem toe volgens het schema. Koel af tot 21°C, belucht het wort en voeg de gist toe. Laat gisten bij 22 °C. Omdat een Saison gist langzaam vergist  hier voldoende tijd voor nemen. Wanneer de gisting voltooid is, afkoelen naar 4 °C en 2 weken laten staan. Bottelen met 4 gram bottelsuiker per liter.

Terug naar overzicht